som gläder sig åt nuet och som framlever en stor del av sitt liv bland tangenter och framför staffliet
onsdag 27 februari 2008
Varför finns det inte en bokombudsman?
tisdag 19 februari 2008
Fil.kandexamen i NT
Många har frågat mig om jag inte kände skuld över att ta upp en plats på universitet som någon yngre skulle ha fått. Studenterna på språklinjerna är tyvärr så få att man även tar emot sådanan gamla herrar och damer som jag med öppna armar. Bra att veta för den som har funderat på att läsa vidare efter pensionen. Dessutom blir man väldigt väl behandlad - åtminstone i Linköping där jag läste.
På den engelska fristående kursen tror jag att vi var omkring 150 studenter på 20-poängsnivån. (Sen jag slutade har de ändrat poängen till 30 tror jag, men jag har inte hängt med riktigt så att jag skriver som det var förut.) På 40-poängsnivån var vi ca 30 st och på 60-poängsnivån inte mer än 13-14. De som gick vidare till 80 poäng var inte mer än 4-5 stycken. På lärarprogrammet är det förstås fler, men fristående kurser är ju öppna för alla. I alla fall har det varit fantastiskt roligt, både att läsa och att träffa alla trevliga lärare och ungdomar.
måndag 18 februari 2008
Vår i februari
Beskows ateljé verkar sorgligt försummad
När jag kom hem kunde jag inte låta bli att plocka fram inköpen från den senaste shoppingrondan. Fantastiskt att än en gång i sitt liv få chansen att göra dessa inköp! Ett litet hus som man kan stoppa i och ta ur små söta hundar, en ankmamma med sina ankbarn, haklapp, mugg och skedar. Detta för att Lillmirren ska känna sig som hemma nästa gång han kommer hem och hälsar på.
Måste vara kul att vara bebis när det finns så mycket färgglada prylar
Lillmirren måste ju få vara med också på ett kort. Han sitter stadigt numera.
torsdag 7 februari 2008
Utflykt till Casimirsborg
Jag kan inte påstå att jag var särskilt entusiastisk från början men den lilla vägen till Västervik som vi åkte, som går parallellt med E22:an, fast på andra sidan viken, var mycket intressant. Jag upptäckte att jag sett Casimirsborg många gånger förut när vi åkte till Öland för att hälsa på gammelfarfar, då tvärs över viken - ett stort, vitt och ståtligt slott utan att veta vad det hette.
Någon kilometer efter slottet var vi tvungna att stanna igen. Vid vägen växte enorma majestätiska ekar som vi bara måste ut och fotografera. Tänka sig att de kanske växt här alltsedan Gustav Vasas tid eller ännu längre tillbaka.
En bit därifrån fanns det ett monument i betong med ett kors nära vattnet. Vi var givetsvis nyfikna på vem som kunde ha begravts där. På ena sidan mnoumentet kunde vi läsa: "Till minne av Carl Ringqvist som seglade å Wiken där skeppet gick i kwav. Wågen döljer hans ben". På andra sidan är det inristat "Fosterfadren reste monumentet till minne av yngligen". Året är 1848.
Vem var han. Och vem var fosterfadern som så älskade sin fosterson så mycket att han reste en minnessten till minnet av honom. Hade man varit författare kunde man säkert här fått stoff till en roman. På tal om sjömän och äventyr under flera generationer vill jag rekommendera en fantastisk roman skriven av Carsten Jensen. "Vi de drunknade ". Det är en underbar bok som verkligen berör. Den är samtidigt väldigt spännande. Den handlar också om starka kvinnor. Länk till recension i DN i nästa inlägg.onsdag 6 februari 2008
Nytt kort på Mirren och Lillmirren
En glad överraskning
tisdag 5 februari 2008
Några av Bo Beskows vackra glasmålningar (glasmosaiker)
Känns som våren har kommit...
I alla fall tog jag ett kort på min björk, den som jag vänder vid.
Utsikten en bit från björkkplatsen är över Mogata gamla prästgård.
Där bodde konstnären Bo Beskow, son till Elsa, tills han dog. Han hade inrättat en fantastisk ateljé i en lada. Under senare år gjorde han underbara glasmålningar (egentligen glasmosaikfönster fast man inte får kalla dem för det) bl.a. i Skara domkyrka. Min uppsats i konstvetenskap handlade om andra kyrkfönster som han hade skapat. En skiss till ett stort fönster av jungfru Maria i Skara domkyrka finns i Mogata kyrka. Jag försöker förgäves hitta en CD-skiva med foton där jag har tagit kort på Maria. Men icke. Ska fråga MM när han kommer hem. Han har ordning på allting, inte jag.
Söndagsutflykt till Gryt 3 februari 2008
I församlingshemmet finns också denna underbara flamskvävnad av Anna Béve. Den är stor, säkert ca. 1 * 2 m.
lördag 2 februari 2008
Promenad i februari
I morgon har jag en gudstjänst i Gryts lilla kapell så jag hoppas att snöfallet avtar tills dess. Vägen till Gryt är mycket krokig och inte rolig att köra när det är snö och halt. Efter gudstjänsten bjuder Hembygdsföreningen på fika. Jag ska återkomma med rapport därifrån. Jag funderade på vad jag skulle spela för postludium och då föreslog MM att jag skulle spela Ted Gärdestad, För kärlekens skull. Det passar bra tycker jag eftersom det är ute i skärgården. Dessutom är det inte någon större vits att spela Bach och Mozart på ett gammalt digitalpiano.