Den här målningen av Sten Sture d.y. och hans maka Christina Gyldenstierna är från 1516 och finns i Sankt Anna kyrka. Det är en kopia av en målning som hänger i Västerås domkyrka. Varje gång man går in i några av våra svenska kyrkor slås man av hur många konstnärliga dyrgripar som finns överallt! (Bilderna går att klicka större).
Fredagstemat som har Karin på Åland som upphovskvinna har blivit sorgligt försenat. Men nu kommer det i alla fall.
Förr om åren när jag var kantor på 67 % och speciallärare på 100 % var adventstiden nog den som var mest innehållsrik och omväxlande. I skolan skulle man ha adventsgudstjänst och Lucia i kyrkan och till sist julavslutning där med sång av alla klasserna med allt vad det innebar av repetitioner och uppställningar i kyrkan mittemot skolan. Jag brukade ackompanjera alla klasser förutom att jag spelade psalmerna på orgeln.
Min kyrkliga barnkör Pusselbitarna, som bestod av skolelever från Mogata skola, skulle förstås vara med och sjunga på adventsgudstjänsten och även ha en separat Luciagudstjänst i kyrkan. Barnkören brukade också sjunga och gå Lucia på syföreningsauktionen i Tingshuset några veckor före jul och sen avslutade kyrkokören och jag med att ha Julens sånger i kyrkan fjärde advent.
Så adventstiden försvann i ett nafs. Numera är det lite lugnare. Men jag är med i den lilla Sankt Annakören och vi skulle sjunga i tre olika kyrkor under adventshelgen.
På lördagen hade jag först ett dop i Ringarums kyrka, där lille Valter döptes. Där sjöng vi Ett litet barn av Davids hus som en av psalmerna. Den visan brukar alltid vara med i alla Luciatåg och nu har den kommit med i psalmboken. Det var ett ”stort” dop med nästan hundra dopgäster, något som är mycket ovanligt.
Hem därifrån för att klä om och åka på glöggfest i Norrköping hos vännerna Boel och Bengt – en tradition sedan många år. För bara några veckor sedan var Mirren, barnbarnen och jag och besökte Grafair på Bromma flygplats där de båda tillbringar den mesta tiden. Om det något stressiga besöket där har Mirren berättat här.
Vi bjöds på risgrynsgröt och skinksmörgås, (ostbricka för MM) och massor av levande ljus och värme som utlovats i inbjudningskortet. Och tre sorters glögg; svag, mellan och stark. Enligt ett rykte hade inbjudan utgått till sjuttio personer och ALLA hade tackat ja! Man fick komma mellan kl. 15 och 22, så alla var inte där samtidigt, som väl var för värdparet!
Dottern Louise med sin sambo och hans föräldrar
Gun, f.d. ordförande i Mina Damer, hennes man Patrik och jag har just ätit upp risgrynsgröten
Katrin, Gun, Patrik och MM
Efter att vi ätit och pratat en stund och träffat många gamla vänner – flera av medlemmarna i min saligen avsomnade damkör var där med sina respektive eller utan – så åkte vi raskt hem till Mogata igen för att medverka i adventsgudstjänsten i kyrkan kl. 19. MM som kyrkvärd och jag som körsångare. Av förståeliga skäl var det inte särskilt många besökare i kyrkan. Vem vill gå i kyrkan en lördagskväll?
Däremot var det ganska mycket folk i Sankt Anna kyrka påföljande söndag då det var mässa med efterföljande julbord i församlingshemmet. Leif, basen i kören och även i Mina Vänner, fyllde år så vi blev bjudna på kaffe och god kaka på läktaren innan mässan började. Sångerna gick bra även om det kan vara svårt för bara sex röster att nå ut i den jättelika kyrkan. Vi skippade julbordet och åkte hem och åt frugalt istället. Julbord är ju inte så mycket för en vegetarian…Fler besökare i Sankt Anna kyrka än i Mogata kyrka
Sista evenemanget för helgen var återigen en uppsjungning, denna gång i Skällviks vackra gamla kyrka. Jag räknade ut att jag sjungit Bereden Väg tre gånger som psalm och tre gånger som körsång (ej inräknat de gånger vi sjungit den som repetition). Som sammanfattning t säga att vi firat en rejäl första Advent.