I oktober är det Karins på Åland tur och i november har jag själv - Musikanta - tänkt att hitta på teman för lördagsbloggen. Ännu så länge har ingen anmält sig att vara värd för lördagstemat i december - det är bara att haka på om man har lust.
Uppdatering: Spanaren tar över decembertemat.
Jag vill först rekommendera en liten fin bok som jag själv fick rekommenderad av läraren för skrivarkursen på Ölands folkhögskola där jag ska gå på en skrivarkurs i juli. Det ska bli väldigt spännande. Det är Olof Lagerkrantz lilla bok om Konsten att läsa ock skriva. Jag har redan läst den men tänker läsa om den eftersom den är så intressant.
Man läser ut boken på en timme ungefär.
Det här exemplaret har jag lånat på biblioteket och tänkte sen skaffa mig ett eget exemplar. Letade på nätet men den var slutsåld överallt.* Fanns inte heller på något av antikvariaten jag letade på tyvärr. Det är inte så mycket en handbok i hur man ska skriva utan mer egna reflektioner och tankar över själva skrivprocessen och läsandet i sig med många sidoblickar till olika klassiska författare.
Fast några handgripliga råd får man. Lagerkrantz berättar att den engelske författaren Samuel Butler hade två råd att ge en författare som ville veta om det han skrivit hade något värde. Det ena var: "Fråga dig hur det du har skrivit kommer att te sig om hundra år." Det andra rådet var: "Läs texten högt för dig själv, tydligt och långsamt. Då avslöjar texten sina brister".
Själv kommer författaren också med ett par goda råd. "Jag finner alltid att det finns ord, som kan tas bort utan att meningen förlorar något. Det kan gälla hela satser. Ta på försök bort varannan mening och se vad som händer". Jag ska pröva i nästa inlägg...
En författare som jag återupplivat bekantskapen med är Alice Munro. Jag läste en novellsamling av henne när jag läste engelska på universitetet 2006 och blev mycket tagen av henne då. Av en slump hittade jag hennes För mycket lycka på bibliotekshyllan häromdagen. Efter att ha sträckläst den boken lånade jag snabbt Brinnande livet och nu ligger Nära hem och väntar på att bli läst. Jag bara älskar denna författare - hon är så fantastisk! Borde naturligtvis läsa henne på engelska men jag tycker - lat som jag är - att översättningen inte stör i det här fallet.
När Kent fyllde 70 häromsistens fick han Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945 av Mirren och Mirrmaken. Nu ligger också den och väntar på mig. Det blir bra lektyr när jag ska åka upp till Mälarhöjden med Swebus nästa vecka. Två timmar och en kvarts ostörd läsning om man sätter sig långt bak i bussen så man slipper höra P 4 på radion.
Vill man läsa en TJOCK bok som räcker länge kan man ju läsa Jonathan Franzens Frihet som jag fick i present av min bror och svägerska. Boken innehåller hela 651 sidor. Den har fått mycket bra kritik, som man kan läsa om man klickar på länken.
Med denna bok avslutar jag detta lördagstema eftersom jag inte tror jag hinner läsa så mycket mer. Jag har fullt upp med gudstjänster, både inom- och utomhus i sommar. Dessutom kan jag inte svika mitt nyårslöfte att spela minst två timmar per dag. Ett löfte som jag hållit hittills. Sen tänkte jag försöka måla lite också, träffa barn och barnbarn, och gå på skrivarkurs...
* Englundskan har tipsat mig om att den finns att köpa på Bokbörsen. Tack för tipset, nu har jag beställt den.