På lördagsmorgonen följde jag med Mirren och flickorna Karolina och Clarissa till lördagsverksamheten på Lilla Akademien och sedan åkte Mirren och alla de tre yngsta barnbarnen med mig hem till Mogata.
Den främsta anledningen till att jag åkte till Stockholm just nu var för att jag ville se Axel Sjöbergsutställningen på Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken innan den tog slut. När jag studerade i Stockholm i början av 50-talet var jag klasskamrat på Enskilda Gymnasiet med Axel Sjöbergs sonson, Göran. Vi var mycket tillsammans och jag var ofta gäst i hans hem. I den stora våningen hängde många av farfaderns tavlor och jag tyckte det skulle bli spännande att få återse några av dem.
Fisken vägs upp 1919. Den här stora tavlan (90x160 cm.) är jag nästan säker på att den hängde på väggen över soffan i vardagsrummet i klasskamraten Görans föräldrahem. (Bilderna går att klicka större.)
Hamnen i Långviksskär 1935. 90x125 cm
Notdragning i Stockholms skärgård 1915. Nationalmuseum. 150x246 cm.
Jordbruk i havsbandet 1900. 90x140 cm.
Vedhuggning i Sandhamnsskogen 1913.
Radiolyssnarna 1935. Utställningens största tavla med måtten 135x195 cm.
Glöd. Långsviksskär 1898. 100x150 cm.
Axel Sjöberg var också en duktig fotograf, som många av hans samtida kollegor och även August Strindberg, som han beundrade mycket. Många av hans fotografier ligger till grund för hans oljemålningar. Så t.ex. i hans målning Jordbruk i havsbandet som finns på Nationalmuseum.
Jordbruk i havsbandet 1900. 91x126 cm.
Axel Sjöbergs akvareller har av många ansetts som det bästa i hans produktion. På utställningens andra våning finns ett helt rum med bara hans akvareller och skisser. I katalogen läser jag att han hade flera hundra skissböcker fulla med teckningar och akvareller. Den rikligt illustrerade katalogen kunde jag köpa till reapris för 120 kr. Här finns också bilder på målningar från fjällvärlden som han också hittade många av sina motiv i.
Några exempel på Axel Sjöbergs akvarellbilder.
Carl Eldh skapade skulpturen i brons av sin gode vän Axel Sjöberg 1912. Den står nu placerad utanför värdshuset i Sandhamn.
Utställningen slutar söndagen den 12 februari men innan dess är det flera offentliga visningar som ingår i entrépriset. Här kan man hitta dem. Det är en fin utställning som jag varmt kan rekommendera.
Axel Sjöberg i målartagen som åttioåring ute i Sandhamn.