För något år sen damp det ner ett vykort i vår brevlåda med bild av Getå turisthotell anno dazumal. Det visade sig vara från min finska "syster" Valma - krigsbarn i min familj år 1944-45. Där stod hennes adress i Helsingfors och att hon gärna ville ha kontakt med mig.
Senare berättade hon att hon hittat mig på nätet - jag hade skrivit mitt efternamn som flicka på presentationen i min blogg. Getå turisthotell var uppsamlingsplats för de finska barnen och där "valde" en god vän till min mamma Valma till vår familj. Hon var då elva år.
Jag glömmer aldrig första kvällen hon kom till oss i Norrköping. Hon kunde inte ett enda ord svenska och jag försökte fråga henne om hon tyckte om mjölk. Bilden av hennes olyckliga min när hon inte förstod vad jag menade finns för alltid i mitt minne. Vi delade rum och trots att hon var tre och ett halvt år äldre än jag blev vi de allra bästa vänner. Hon lärde sig också svenska på några månader. Här kommer några foton från den tiden.
Jag och Valma promenerar på Drottninggatan 1945. (Bilderna går att klicka större.)
Valma, min bror Göran och jag 1945. Korten är förmodligen tagna av en gatufotograf, vanligt på den tiden.
Valma i mitten med rutig klänning och jag till höger, också i rutig klänning och med en blombukett i handen. Jag tror jag känner igen några av pojkarna. Vore roligt om jag fick fler namn och framför allt veta var kortet är taget. Har ingen aning...
Efter att ha mejlat till varandra bestämde vi i våras att Kent och jag skulle åka till Helsingfors för att Valma och jag skulle träffas på riktigt. Så i tisdags for vi iväg med Mariella till Helsingfors, där jag aldrig har varit tidigare.
Kent i vår utmärkta hytt med fönsterutsikt. Det var väldigt roligt att se den stockholmska skärgården från den här sidan.
Detta är systerfärjan Amorella som vi mötte en bit ut.
Vädret i Sverige var fint men i Helsingfors regnade det hela tiden.
Valma mötte oss vi färjan och trots att det var sextio år sen vi sågs sist, kände jag omedelbart igen henne fast jag inte sett något foto av henne annat än som ung. Ögonen förändras aldrig och smilgroparna på båda sidor av kinderna fanns kvar...
Valma kom tillbaka några år senare till Sverige och jobbade då som barnflicka hos en god vän till min mamma.
Det blev ett känslosamt möte och vi hade naturligtvis massor att prata om under taxiresan till hennes och maken Urttis bostad mitt i centrala Helsingfors. Där blev vi bjudna på champagne, piroger, äggsmör och lite annat. Valma talade fortfarande svenska flytande och även Urtti talade ganska bra efter att ha arbetat i Hallstahammar under ett år.
Valma och jag i biblioteket. Bokyllan upptog en hel vägg och var försedd med glasluckor. Ordning och reda på böckerna...
I det bruna huset med torn bor Valma och Urtti. Tavlan finns i deras hem...
...liksom den här underbara mattan i biblioteket, vävd efter en målning av en finsk konstnär.
Döttrarna Katja, Outi och Liina.
Klockan ett hade Valma bokat ett bord på den gamla fina restaurangen
Kappeli, som låg en liten bit från Salutorget.
Här kan man läsa mer om restaurangen.Där åt vi mycket gott och satt och pratade i nästan två timmar. Urtti kunde tyvärr inte vara med eftersom han ramlat ner från taket på sitt sommarställe i Finland och nästan brutit nacken när han skulle såga av en gren på ett träd som fallit över huset. Därför måste han ha en stålställning som såg ut som en bur runt huvudet för att inte röra detta, dag som natt. Han räknade med att ha den kvar i tre månader.
Valma och jag på Kappeli i väntan på lax med murkelsås.
Efterrätten, restaurangens berömda brülépudding med citronsorbet.
Mariella skulle gå tillbaka klockan fem, så efter lunchen blev det en hastig runda på Stockmanns och en titt i Marimekkos skyltfönster. Vi hann även besöka
Uspenkinkatedralen innan vi tog en spårvagn hem till Valma och Urtti för en snabb kopp kaffe och te. Efter att ha sagt adjö till Urtti, som både Kent och jag fick en fin kontakt med direkt, åkte vi spårvagn 4T till terminalen.
Uspenkinkatedralen i hällregn.
Helt fantastisk ortodox kyrka, med massor av vackra glasmålningar.
Hem till Valma och Urtti med den gröna spårvagnen.
Avskedet blev om möjligt ännu känslosammare än den vid ankomsten. Jag hoppas att Valma och Urtti kan komma hit till Sverige någon gång nästa vår. De åker till sitt sommarhus i Spanien efter jul och efter att Urtti har fått av sig sin hemska burkrage.
På väg till färjan igen. Jag hade mycket svårt att hålla jämna steg med Valma, trots att hon fyllt åttio. Hon trodde det berodde på att hon spelade så mycket golf ...
Hemma i Stockholm sken solen igen.