Uppenbarelsekyrkan i Hägersten med sina underbara fönster
När jag hörde att Lillmirren skulle med blev jag väldigt orolig. Jag kom med många invändningar av typen "folk har ju gått dit för att höra fin musik, då ska väl inte barn vara där och störa etc. etc." Mirren lugnade mig och sa att pappan och Lillmirren skulle sätta sig längst bort i salen och gå ut omedelbart om Lillmirren skulle bli ledsen eller arg.
Sagt och gjort. Lillmirren placerades längst bort med pappa och vi, MM, Mirren och jag, nästan längst fram. Konserten tog drygt en timme och var helt underbar. Jag tog för givet att Lillmirren och pappa hade gått sin väg eftersom jag inte hade hört ett ljud under hela tiden. Hade helt glömt bort honom.
Pappa och Lillmirren med favoritvagnen
Nej då. Lillmirren hade suttit som ett ljus i sin pappas knä och lyssnat uppmärksamt hela tiden. När sopranen sjöng hade han sagt "huh" tyst för sig själv några gånger, fast inte vi hade hört det.
Det är väl inte så konstigt förklarade Mirren efteråt. Jag sjunger ju ofta solopartierna hemma eftersom jag kan dem sedan flickkören i Sankt Olai i Norrköping. Och vi lyssnar då och då till skivan också, så han känner ju igen den. Framför allt tycker han om när sopranen sjunger solo.
18 kommentarer:
Stabat Mater låter som konsert bättre än sitt namn. Stabbigare namn får man leta efter...
Och häromdagen tittade vi på en gammal video från när flickkören sjöng med Christer Sj-gren i S:t Olai... men då var bara min dotter med, inte din vad vi kunde se.
Barnbarnet var hänförd över sin mammas tjusiga frisyr med fläta som började ända framme vid pannan... länge sen, känns det som.
Bloggblad: Mirren var inte med när Christer Sjögren sjöng. Annars skulle jag kommit ihåg det även om jag glömmer en massa andra saker.
Nä, stabbigt värre var det. Alla har ju inte läst latin heller...
Jag är verkligen inte bra på detta ädla språk men jag vet faktiskt att "stabat" betyder "stod". Andra lektionen i latin tror jag man lärde sig det. Det och att böja "mensa".
Jag måste få se den videon - både du med fläta och Chris-r Sj-gren på en gång. Mums!
Vill bara förtydliga att "huh" betyder: "-Det här tycker jag om, fortsätt så" på Casimiriska.
Underbart litet musikaliskt barnbarn du har och finsmakare redan!!
Läst om din fina promenad med Bloggblad och såg fint kort på er båda.
Ha det gott kära vän och kram
Eleonora: Jag vet inte om Lillimirren är finsmakare men han är i alla fall jättebra att känna igen musik som han har hört förr. Kul att du vill läsa och kommentera våra bloggar.
Mirren: Så bra att du förtydligar Casimiriskan Jag förstår nämligen inte allt vad han säger som du naturligtvis gör.
Tack för din kommentar hos mig.
Vet du jag tycker att jag är urusel på att fotografera, men har nu läst instruktionsboken litet mer och kanske har någon bild lyckats bli bra.
Ha det så gott och kram
Eleonora: Bilderna i ditt sista inlägg är ju jättebra! Jag borde också läsa instruktionsboken. Nu senast hade jag redigerat och beskurit alla vinterbilder som jag skulle lägga in och klickade därför på de nya redigerade. Men de gamla oredigerade bilderna kom in i bloggen i alla fall!
Klart att ditt barnbarn blir lika musikaliskt som mormor och mamma. Vad härligt!
Det låter som om ni hade en underbar musikupplevelse i kyrkan.
Cool unge. Jag tycker det är bra att de får vara med på vuxensaker som klassiska konserter men också att det är bra att man som förälder ser till att barnen inte låter störa resten av publiken (och, beroende på hur stor arenan är, artisterna).
Mina är rätt duktiga på att sitta stilla och lyssna fast Stabat Mater skulle de nog inte ha klarat.
Vilken härlig berättelse! Lillmirren skolas tidigt, må jag säga, vad månde det bliva av detta barn...
Vad skoj att Lillmirren gillade konserten så mycket! :-)
Annika: Jag tror att nästan alla barn är musikaliska. Sen är det bara en frågan om hur mycket musikalisk träning de får från början. Hur mycket man sjunger och spelar för och med dem.
Det var verkligen underbara solister och en fin kammarmusikensemble i kyrkan.
Miss Gillette: Jag håller helt med dig. Man borde faktiskt kunna träna sina barn att sitta stilla och visa hänsyn under t.ex. en högtid i kyrkan. Den brukar ju inte ta någon längre tid i allmänhet.
Det värsta jag vet är ungar som springer omkring och hoppar på altaret eller i kyrkbänkarna när det är dop eller bröllop utan att föräldrarna bryr sig det minsta.
Stabat Mater är mycket omväxlande med ganska korta solopartier och bara en dryg halvtimme lång - så dina barn hade säkert suttit stilla tror jag. I synnerhet som det var live.
Marskatten: Ja, inte musiker i varje fall. Jag hade hoppats i tidernas begynnelse att Mirren skulle bli en ny Wagnersångerska, men tack och lov gick hon sin egen väg och blev ekonom i stället. Nu sjunger hon mest för Lillmirren.
Men han kanske ändå kan ha mycket roligt med musiken, som hans morbror har haft t.ex. som hade rockband under tonåren.
Saltistjejen: Ja, är det inte underbart att redan så små barn kan njuta av musik - eller åtminstone lyssna så intensivt.
Jag har ännu inte lyckats komma till Uppenbarelsekyrkan på konsert eller gudstjänst. Men jag har varit där en gång och beundrat de vackra fönstren. Fin bild!
Jag har alltid trott stabbat mater betyder "den sårade modern" ungefär eller "den sorgsna modern" (Jesus mamma). Vi har en mamma i våran släkt som alltid varit kallad "stabat mater" i hemlighet... :) det är därför jag vet det:)
Anita: Min översättning: stabbig morsa, kunde nog också passa på en del... som mig själv t.ex...
Vad gäller barn på konserter är det helt okej så länge nån tar ut dem när de stör. Jag blir vansinnigt arg annars - musiker som övat länge - arrangörer som betalat en massa pengar - åhörare som kanske åkt långt för att njuta. Och så tjoar en eller ett par ungar sönder alltihop med en ofta mycket stolt förälder som glatt tittar sig omkring: Ser ni vad gullig min unge är... Det är mer än irriterande.
En oväntad glänta: Kul att du tittade in i min blogg. Jag blev oerhört imponerad av fönstren. Trodde inte att sådana existerade i moderna kyrkor.
Anita: Den "sårade modern" kommer sen i texten i och med ordet "dolorosa" som betyder smärtsam eller sorgsen etc. "Stabat" däremot är imperfekt 3:e person sing. av verbet "stare" som betyder "stå". Stabat mater dolorosa = den sorgsna modern stod vid korset... Man kan googla på Stabat Mater och få hela texten i vacker kaligrafi. Du får kalla den sorgsna mamman i släkten för "mater dolorosa" i fortsättningen. I och för sig är det väl ingen som bryr sig men det kan ju vara roligt att veta.
Bloggblad: Håller med dej. det var ju därför jag var så skeptisk till att Lillmirren skulle med.
Tack för informatioen :-).. det hade jag ingen aning om. Min kunskap i latin är lika med noll. Men nu ska jag hälsa min släkting att dom får ändra sitt uttryck till "mater dolorosa." Jag kan tänka att dom tror att "stabat" betydde "sårad" såsom "stabbed" in the heart eller nått, ha, ha, men det var ju helt fel :-)
Kära Anita! Glad att du inte tog min "rättelse" som kritik. Jag avskyr själv besserwissrar, men som gammal lärare är man ju hopplöst skadad. Man kan bara inte låta bli att "undervisa" när chansen ges.
"Stabbed" ligger ju nära till hands förresten när man hör "stabat". Jag har inte tänkt på det förut. Kram/Musikanta
Skicka en kommentar