söndag 25 maj 2008

Utflykt till Arkösund

En av körsystrarna har bjudit hela damkören ut till sitt sommarställe i Arkösund på lördagen. MM och jag tar genvägen över Vikbolandet för att på krokiga småvägar uppleva försommaren i all sin ljuva grönska. MM är också medbjuden, dels för att han brukar diska medan damerna sjunger, och dels för att vi ska på 80-årsuppvaktning på hemvägen i direkt anslutning till körrepetitionen.

På vägen till Arkösund, precis innan färjeläget vid Slätbaken, ligger Stegeborgs slottsruin som en påminnelse om flydda tider och om livets förgänglighet om man är på det humöret. Det är ett imponerande byggnadsverk och man kan inte hjälpa om man börjar fantisera om riddare och jungfrur och hästar som klapprar över vindbryggan när man står nedanför det vitrappade tornet. Johan III bodde här någon tid.

Stegeborgs slottstorn reser sig stolt mot skyn



Färjan går var tjugonde minut och tar oss över Slätbaken där en skylt hälsar oss välkomna till Vikbolandet.


På vägen till Arkösund åker vi förbi den lilla vackra kyrkan i Östra Ny



Efter en dryg halvtimmes resa är vi framme i Arkösund, där de välbeställda Norrköpingsborna redan för hundra år sedan började bygga sina pampiga sommarställen. De flesta av de gamla fina husen är nu permanentboende. Körsystern tar emot oss alla med en härlig lunchbuffé bestående av köttbullar, färskpotatis och lax och mycket annat.


På den vidsträckta tomten finns plats för barnbarnen att leka


Utsikten från fönstret i Gäststugan, där vi äter och sedan ska ha vår generalrepetition inför stundande avslutning i Julita kyrka, är fullkomligt hänförande. Kören ingår som en del i det ärevördiga damsällskap i Norrköping , som ska ha sin våravslutning i Julita och som firar 110 -årsjubileum i höst. Kaffet intar vi ute på verandan och njuter av utsikten och solskenet.

Utsikt från fönstret över Arkösöundsfjärden


En härlig lunchbuffé är uppdukad


Generalrepetitionen går bra och vi hinner med att sjunga igenom alla sångerna. Det blir en konsert i svensk ton – sånger av Bellman, Taube, folkvisor, Ted Gärdestad etc. Vi avslutar som vanligt konserten med den underbara psalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” eller ”Sommarsång” som den egentligen heter. Som avslutning sätter värdinnan på en skiva av Jussi Björling där han sjunger ”Sången till havet” som är okänd för de flesta av oss. Pavarotti och Paul Pot i alla ära – det finns i alla fall ingen som Jussi.

Ännu en bild på den fantastiska utsikten från Gäststugan


14 kommentarer:

Marianne sa...

Så vackert det är där hemma i Sverige! Jag var i Arkösund en natt för många år sedan, men såg inte så mycket. Vi kom med segelbåt och ankrade i hamnen runt midnatt, sedan hissade vi segel redan i gryningen. Vi skulle ta oss hela vägen från Norrtälje till Höganäs, så vi hade inte tid med för mycket sightseeing.

Håller med, det finns nog ingen som slår Jussi!

Miss Gillette sa...

Sverige är finfinast, så är det bara. Är det samma förja som man åker till Kolmården med? I så fall var jag ombord där för snart två år sen, i trettigradig värme och höggravid. Nu är jag piggare och vill se mer av Östergötland. Får väl se hur mycket/lite vi hinner medan värmen varar.

Musikanta sa...

Marianne:
Visst är Sverige vackert, speciellt i skärgården - men då ska det också helst vara så underbart väder som vid detta tillfälle.

Miss Gillette:
Färjan på bilden åker man över Slätbaken med. Sen åker man tvärs över Vikbolandet tills man kommer till Östra Husby och därifrån fortsätter man en bit till tills man kommer till färjan över Bråviken till Kolmården. Det var den du åkte med.

Min äldsta dotter tar alltid den vägen hem till Stockholm när familjen är och hälsar på - barnen brukar tycka det är roligt att åka med färjorna. Jag tror vägen är lite kortare också även om den är smal och slingrig.

Miss Gillette sa...

Ah, Bråviken. Så var det. Vi bodde ju på Vikbolandet. Du ser -- jag är för illa orienterad i den östgötska geografin! Bättring utlovad, eller kanske utfärdad. ;-)

Anonym sa...

Vilka härliga bilder du visar, det måste ha varit en trevlig resa!

Jag funderar och funderar på Stegborgs slott...bodde ine drottning Margareta där...hon som hade så många döttrar och en av dem blev gift med Gustav Vasa?
Försöker komma på författaren...
Det står still i mitt huvud nu, men jag kommer på något som J.O eller P.O eller något åt det hållet.
I alla fall skrev han en romansvit om kungariket på 1400-1500 talet som jag slukade för 15-20 år sedan.

Eleonora sa...

Vilken alldeles fantastisk resa du gjort med dina körsystrar - och god mat serverades det minsann!

Så fina bilder du tagit,du är en mycket duktig fotograf kan jag se.

Den braiga boken står överst på min blogg om "Bäcker jag läser". Tusen strålande solar har jag också läst. Den var bitvis så sorglig och eländig att jag var tvungen att ta en paus då och då. Men nyttig att läsa ändå.(!) Att få veta hur man lever i sina äktenskap i andra länder och i andra religioner. Och mer och mer tacksam blir man för att man är protestand och lever i Sverige.

Ha det gott och kram

Elisabet. sa...

Ååå, det såg trevligt ut det där och jag slutar aldrig att fascineras av hur vackert Sverige är i vårskrud!

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag har noterat din "braiga bok" och ska fråga efter den på biblioteket nästa gång. Hoppas att den inte är lika sorglig och våldsam som "Tusen..." Men titeln verkar ju betryggande.

Visst kan man vara evigt tacksam att som kvinna vara född i Sverige och inte i något annat land! Det är inte ens i alla länder i Västeuropa som det är så jämställt som här.

Elisabet:
Jag har lagt in en länk till dig i min blogg på "Bloggar jag ofta besöker" och hoppas inte att du tar illa upp. Jag kommer ihåg att du älskar vackra fönster!

Musikanta sa...

Marskatten:
Nu har jag forskat lite (Googlat in mig på Wikipedia)och där står det att Margareta ÄGDE Stegeborgs slott men inte att hon bodde där. Hon satte dit en fogde som hette Evert Moltke, huruvida han var greve står det ingenting om.

Däremot föddes Johan III där och växte även upp på slottet. Han restaurerade också den fina lilla Skällviks kyrka, som ligger tvärs över viken och där jag var kantor i nästan 15 år.

Kyrkan är väl värd ett besök - orgeln är från 1762 och själva kyrkan från 1100-talet.

Bloggblad sa...

Jag har spelat teater på Stegeborgs slott, var kammarjungfru i Greve Stenbocks pjäs "Onsdagsbröllopet" som bygger på en verklig händelse för några hundra år sen, just där! Det var mäktigt!

Jag har ju tackat nej till att vara med i kören, men all god mat gör att jag nästan ångrar mig... :) (skämtar bara)

Miss G: Du får säga till om ni kommer till trakten - så kan vi ta en fika vid kanalen - eller på Gasthaus zum Spatzen (= bloggbladska palatsen)

Musikanta sa...

Bloggblad:
Säg vad inte du har gjort i ditt liv! Jag visste att du var med i Onsdagsbröllopet men inte att det hela utspelade sig i slottsruinen. Vad gör man om det regnar!

Om du får Miss G. att komma och fika hos dig eller vid kanalen kan du väl säga till mig med!

Miss Gillette sa...

bloggblad och musikanta: Det vore ju alldeles förtjusande trevligt att få träffa er, en i sänder eller bägge samtidigt! Jag planerar väl in en resa med familjen under sommaren nån gång då. Eller om jag ska ta bågen och bränna iväg ensam? När är det bra/dåligt att komma?

Bloggblad sa...

Miss G: Så trevligt! Jag ska vara hemma hela sommaren - bara göra dagsutflykter som alla äro flyttbara. Jo- jag har anmält mig till en sån där halvgalen sångkurs som jag varit på två gånger förut. 12-13 juli. Annars är rätt blankt och fint i almanackan.

Hur du kommer spelar ingen roll... tisdagskvällar är det konsert och sen fullt pådrag nere vid kanalen.

Musikanta: Å, det finns mycket kvar att utforska! Det var faktiskt fint väder vid varje uppförande, annars hade vi kört ändå!

Musikanta sa...

Miss G:
Jag är förmodligen ute på en ö vecka 27 och 28 men åker in till stan titt som tätt så det går egentligen bra när som helst under sommaren. Kolla med Bloggblad i så fall när det passar för henne.

Lördagar och söndagar är inga bra dagar eftersom jag brukar ha förrättningar och gudstjänster i kyrkan då.