Yippeeeeee!!! Nu behöver vi inte köpa ny spis om vi ska renovera köket! Det är bara att slänga bort den gamla. Ingen mer matlagning alls…
Nu är det Raw food som gäller. Jag kan sluta med att skala potatis och göra middag varje dag till mig och MM när han kommer hem från jobbet. Det är bara att lägga fram en halv kokosnöt och lite alger…
Två apelsiner var till efterrätt. Blir vi sugna framåt kvällen tar vi oss en grabbnäve nötter…
Och så skönt att slippa julmaten! Skinka och sill äter vi förstås inte ändå eftersom MM är vegetarian. Det brukar bli potatisgratäng, stuvad grönkål och purjolökspaj i stället. Men nu ska det bli alger, vetegroddar, apelsiner, en och annan avokado (om det finns att köpa då) och kanske lite jordgubbar till dessert. Och nötter ska vi frossa i förstås…
Alkoholhaltiga drycker blir det inte tal om i fortsättningen och mjölk dricker vi inte längre, bara vatten, så jag behöver aldrig bekymra mig över att den tar slut. Här på landet måste man nämligen ta bilen om man ska inhandla en liter…
Slut är det också på alla testunder med Mirrfamiljen och Bloggblad, scones och marmelader…
Det är Raw food som gäller hädanefter…
När Lillmirren kommer och hälsar på ska han få en ”härligt solmogen nektarin” i stället för risgrynsgröt till kvällsmat…
Om fördelarna med Raw food kan du läsa här...
Fast man kanske måste fundera lite innan man slänger bort sin spis. Frukten här uppe i den kalla Norden är ju inte riktigt densamma som i soliga Californien…
Några jätteavocador har jag heller inte sett till i grönsaksdisken hemmavid och apelsinerna, tomaterna och nektarinerna är sällan stora och solmogna, mer åt det sura och träaktiga hållet. Sen ligger ju inte utomhustemperaturen här i landet riktigt på samma nivå heller…
Jag skulle nog sakna den varma ärtsoppan en kall vinterdag t.ex. så jag kanske köper en ny spis framöver i alla fall…
16 kommentarer:
Hehe... fast när du kommer till mig brukar du ju bara få lite vichyvatten, så det kanske vi kan fortsätta med?
När jag åkte på hälsohem varje sommar (under min sunda period) åt jag ganska mycket av det som då kallades "levande föda", vildsallad (billigt! plocka själv i skogen, jag minns ännu några ätliga arter som jag kan visa dig!) och te på älgörtsblad (fast den blev man pilsk av, sa expertisen...) så du får välja om du ska göra till dig själv eller MM.... :)
Nu ska jag åka ner och lyssna till nåt nytt pedagogiskt grepp som nån ambitiös människa kommit på... suck... hur många nya pedagogiska idéer har jag varit med om på mina 34 lärarår? Jag kan icke räkna dem alla...
Bloggblad:
Te på älgörtsblad verkar intressant...
Tur att du åtminstone inte tar allting på allvar som jag skriver...
Hej Musikanta! Nu är jag tillbaks efter min sommar break. Tänkte väl att det måste vara skämt...det där med raw" food." Men jag var inte helt säker. Jag har kännt en del som lever på sån föda när jag bodde i Los Angeles. Fast dom var inte vegetarianer så dom åt även rått kött. Ägg, fisk, kött, även inälvor, allt rått.. Hua! Nej, jag behåller i alla fall spisen.
Hej Anita och välkommen till cyberrymden efter semestern!
Så bra att jag fick reda på att även rått kött och rå fisk och inälvor kan ingå i kategorin "Raw food". Jag begrep nämligen inte varför dietisten varnade för matförgiftning i artikeln eftersom den bara handlade om frukt och grönsaker. Men då förstår man ju bättre...
Det ingår, av förståeliga skäl, mängder av frukt och grönsaker i vår kosthållning här hemma, men jag och MM vill helst ha VARM mat och till det måste man ju använda spisen eller ugnen. Och det vore nog svårt att helt avstå från bröd...
Som tur är lyckades jag "läsa mellan raderna" och genomskådade din nya strategi, eller diet!
Det låter inget vidare...måste jag säga, att bara äta rå mat hela tiden.
Potatisgratäng, kokt potatis, ärtsopppa (som du nämner) listan skulle kunna göras oändlig.
Nej, byt spis pronto!
Hej!
Läste just om din fil.kand.Kul!
Känner igen det där att man inte ger sig, skrev om det för en tid sedan. Själv ska jag äntligen läsa latin, nu sedan jag har blivit pensionär.
Hmm, kan man jaga katten och äta upp den månntro, eller grannens läskiga små marsvin? Det är väl raw food så det räcker. För det måste väl inte vara kall mat??
Nä, behåll spisen, som du så tveksamt funderar över mot slutet - det KAN bli nödvändigt med både varm och kokt/stekt/grillad mat när vintervindarna ylar kring knuten. Kanske. :-)
Marskatten:
Jag håller mig till viktväktarnas dietråd: ät allting, men inte jämt och inte för mycket...
Det är klart att jag ska ha en ny spis framöver - en med två ugnar som Mirren har!
Tant Lila:
Välkommen till min blogg! Kul att du ska börja läsa latin (igen?).
Jag har också funderat på det emellanåt eftersom jag var så sorgligt dålig i det när jag gick i gymnasiet.
Men jag tänker ta en kurs i fransk konversation på senioruniversitetet nu till hösten. Även om jag har universitetspoäng i franska så är det svårt med "le bavardage"...
Amber:
Jag har fattat det som att det bara är kall mat som gäller, så dina kokta eller stekta katter eller marsvin gills inte...
I artikeln framkom det ju att om man värmer upp maten förstör man viktiga enzymer och vitaminer etc. etc.
Vad gäller ny spis kan du läsa kommentaren till Marskatten ovan!
Kramar till er alla!
Jag läste inte latin i skolan, men började på det en gång på universitet,för så där en hundra år sedan, men så ändrade jag planer från att läsa franska (som jag tyckte var jättesvårt) till att läsa litteraturhistoria, och då behövde jag inte latinet.
Jag är lite nyfiken på din kantorsutbildning, eftersom jag har jobbat på en skola med en sådan. Får jag fråga var du gick den?
Anonym:
Jag gick 7 veckor under två somrar på Lärarhögskolan i Linköping. Jag blev färdig med min organist- och kantorsexamen 1987. Alltsedan dess arbetade jag 100% i skolan som speciallärare och 67% som kantor i kyrkan fram till min pensionering 2001.
Jag är alltså INTE skolkantor eftersom den examen togs bort långt innan jag började på min kantorskurs.
Hej!Jag förstår inte varför jag står som anonym, när jag skrev in min bloggadress "lilatankar" på förra inlägget.
Jag gick min lärarutbildning på folkhögskollärarlinjen på lärarhögskolan i Linköping 1976.
Den utbildningen förändrade mitt liv och min syn på INlärningen! Mycket bra!
Hihi!! tankenb är ju god, men nej, en spis och en ugn skulle jag aldrig klara mig utan...Även fast jag vor i det stora landet i väster. DOCK inte i sunny California (och det är skönt tycker jag, hehe).
Nu är jag tillbaks igen efter mitt mer eller mindre frivilliga uppehåll medan jag var hemma i den OOOO så ljuvliga höga nord.
Tant Lila:
Jag förstod att det var du som var anonym men jag tänkte att du kanske just då ville vara det...
Jag avlade (låter konstigt) mellanstadielärarexamen i Linköping 1974 och började jobba VT 1975. Så jag var lite före dig tydligen.
Annika:
Skönt för dig att vara hemma i alla fall och så bra att du fick en härlig semester. Californien hade nog varit för varmt för mig i längden...
Ha en riktigt skön och fin vecka! Kram på dig.
Vilken tur, här är inlägget. Haha, nä, det där är ingenting för mig heller. Skulle man då tugga i sig kaffebönorna i stället för att brygga dem på morgonen? Bara en sådan sak. Måhända att man inte blir frusen så ofta i Kalifornien (ja inte här i Kairo heller för den delen) men i den höga nord behöver man sig allt ett varmt skrovmål var dag.
Tänk att folk alltid ska bli så himla extrema? Jag håller med dig. Äta av allt, med så naturliga råvaror - om än tillagade - men inte för mycket och inte jämt.
Marianne:
Jag förstår av dina många goda recept som du så frikostigt delar med dig av att Raw Food inte är något för dig *ler*...
Te skulle heller inte gå bra att dricka enligt dessa principer!
Skicka en kommentar