söndag 5 november 2017

1489 Gems Weekly Photo Challenge - MÖNSTER

Det är Sanna på Gems Weekly Photo Challenge som är upphovsman/kvinna/person (vilket som önskas) till temat vecka 45 som är MÖNSTER.

Detta visste jag om när Kent och jag stegade in genom entrén på Stadsmuseet i Norrköping där man just nu visar en utställning som heter Brodera Mera. Det första vi mötte var de här jättestora tygsjoken broderade av Rakel Fagius 2005 på Täcklebo Broderiakademi. En broderad dikt om just MÖNSTER av Helga Henschen. Det passade ju perfekt till veckans tema!

Om denna härliga utställning har jag skrivit här.  Det fanns mängder av andra broderimönster att titta på inne i Färgarsalen. Utställningen visas t.o.m 25 februari och jag kan varmt rekommendera den.

35 kommentarer:

Karin sa...

Åh vad roligt! Jag tycker att Helga Henschens bilder, broderier och kluriga texter är så underbara. En av de allra bästa födelsedagspresenter jag fått är en hel Helga-bok, som mina kolleger gjorde om så att alla pratbubblorna i hennes bilder handlade om mig! Nästan lika fyndiga texter, alla mycket träffande...

BP sa...

Alltså jag tror ju inte på sammanträffanden, men jag gör ett undantag här;-) Vilken perfekt tajming att du tog bilder på utställningen till temat "Mönster".

Pettas sa...

"Huka er buggar, här kommer fantasin och kärleken den röda! . Underbart broderande. Mera broderi åt folket!
Tack för ett härligt inlägg Ingrid!

Eva sa...

Fantastiskt fint inlägg om broderi. Mycket passande till temat. Hoppas få möjlighet att resa till Norrköping och se utställningen. Tack för det inlägget. Älskar att brodera.

Ama de casa sa...

Men vilket perfekt bidrag till veckans ord! Snabbt ute är du också, jag kommer nog förmodligen att invänta Skyltsöndagen igen :-)

Ha en fin start på veckan!

Klimakteriehäxan sa...

Säger det igen: hade så gärna sett den utställningen! Helga Henschen var en frisk fläkt!

Violen sa...

Broderier, fritt skapande av olika mönster! En hel utställning med broderier, vilken upplevelse!

Musikanta sa...

Karin:
Jag läste nyligen en artikel i NT: http://www.nt.se/kultur-noje/recensioner/livligt-och-fargstarkt-om4874796.aspx en recension av en ny bok om Helga Henschen som inte var så smickrande. Men det tar ju inte ifrån henne det fina konstnärsskapet. Den här dikten tycker jag helt underbar.
Kram

Musikanta sa...

BP:
Ja, jag visste redan vad jag skulle skriva om på Gems Weekly när jag såg de här lakanen i entrén...

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för en härlig kommentar, Karin!
Huka er GUBBAR står det, haha. Ibland slinter fingrarna iväg. Det var ju Tage Erlander som berättade den roliga historien om prästen i predikstolen och kommentaren från någon i församlingen. Här kan man läsa hela historien, jag hade glömt bort hur den var. http://spermaharen.size.se/hyland/hornan.html
Det är en helt seriös artikel bloggnamnet till trots.
Kram

Musikanta sa...

Eva:
Hoppas att du får tillfälle att se utställningen, det är den väl värd. Speciellt för någon som älskar att brodera!
Kram

Musikanta sa...

Ama de casa:
Tack för rar kommentar! Jag visste ju redan i torsdags vad jag skulle skriva om på mönstertemat så det gick fort sedan jag redigerat bilderna. Har haft en fin start med jympa idag så det bådar gott för veckan.
Kram

Musikanta sa...

Aina:
Jag vet inte så mycket om henne utom att hon förekom med serieteckningar. får låna något av henne så jag blir uppdaterad. Läste en inte alltför smickrande recension av en bok om henne häromdagen som gör att jag blev lite fördomsfull. Länken till NT finns i kommentaren hos Karin ovan.
Ingrid

Musikanta sa...

violen:
Ja, det var första gången jag såg en utställning med bara broderier. Mycket intressant och givande!
Kram

Gunnel sa...

Vilket arbete! Jag tänker också på tjejen som broderade dagboksanteckningar i stället för att skriva. Helt fantastiskt! Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Det kan inte ha varit så mycket som hon har skrivit varje dag då :-). Det är verkligen fritt broderi. Ibland är det stor stil och ibland, när det blir mer ord i dikten, är stilen lite mindre.
Kram tillbaka

Birgitta Malmstedt sa...

Så fint och sådan tur att du fick möjlighet att visa detta just nu!

Ditte sa...

Vilken fin tolkning till veckans tema.
Ett fantastiskt broderi.
Helga Henschen tycker jag mycket om och har under åren sett lite olika utställningar med hennes bilder och texter men inte med broderier.

Kram!

Musikanta sa...

Birgitta:
Ja, ibland passar verkligheten ihop med bloggen, :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din vänliga kommentar! Jag vet inte så mycket om HH mer än att hon tecknat och skrivit serier. Men jag ska gå in och titta lite på nätet på hennes bilder. Hon har nog aldrig själv broderat vad jag vet. Men den här dikten kommer ju verkligen till sin rätt som broderi!
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Ditte:
Nu har jag tittat på hennes bilder och det verkar som om hon själv har skrivit texten på lakanen. Det är definitivt hennes egen handstil. Men eftersom hon dog 2002 och det här är broderat 2005 måste väl på något sätt texten ha förstorats efteråt. Om inte måste Rakel Fagius har imiterat hennes handstil otroligt väl.
Kram igen

Gärdsmygen sa...

Å, det där gillar jag! Har sett en broderiutställning i Stockholm för några år sedan. Det var så spännande just för att där var så mycket moderna broderier!!

Musikanta sa...

Gärdsmygen:
Jag gillar också broderier som du märkt. Det här var en härlig och annorlunda utställning.
Kram

KajsaLisa sa...

Vilken kul och fyndig tolkning.

Musikanta sa...

KajsaLisa:
Tack så mycket för din vänliga kommentar - den värmer!
Kram

Carita Liljendahl sa...

Riktigt härliga broderingar! Blir glad av att se dem.

Musikanta sa...

Carita:
Så roligt att jag kunde glädja dig med mitt inlägg! :-)
Kram

amo sin blogg sa...

Flott tolkning !!

Anki sa...

En härlig tolkning! Verkligen perfekt till veckans ord!
Ha det gott!
Kram

Musikanta sa...

amo sin blogg:
Tack!

Musikanta sa...

Anki:
Tack för din rara kommentar - den värmer!
Kram

Anonym sa...

Underbart! Den hade jag velat se.....

Mascha sa...

Wow, this is awesome!
Enjoy your sunday

Musikanta sa...

entomtastankar:
Ja, det var en väldigt fin utställning!
Kram

Musikanta sa...

Mascha:
I did really enjoy my sunday. I was at home the whole day and did nothing but doing things I like. Read a book, played the piano, wrote a new post for Gems Weekly. Had a nice dinner cooked by my husband - as always. Life can´t get better :-).
Yours
Ingrid