torsdag 24 juni 2010

Fredagstema Show and Tell - Meningen med livet

Det sista fredagstemat för juni månad kommer från HeLena. Övriga fredagsbloggare finns länkade hos henne. Tack för trevliga teman även om detta sista kanske var ett lite väl stort ämne för att avfärdas med några rader i en blogg!

Meningen med mitt liv eller livet i allmänhet är det inget jag funderar särskilt mycket över. Så länge jag är frisk, har människor omkring mig som jag älskar och som älskar mig tillbaka, har mat på bordet och tak över huvudet, trygghet i min tillvaro och en stabil ekonomi tänker jag inte så mycket på den saken.

Jag tror det vore skillnad om jag skulle drabbas av sjukdom eller stor sorg, krig eller någon annan katastrof. Då skulle jag möjligen tycka att livet var ganska meningslöst och inte värt att leva längre. Fast jag är inte säker på det ens då…

Läste Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva för ett par veckor sedan. I den har hon ett kapitel som just handlar om livets mening. Bl.a. berättar hon om professorn i praktisk filosofi, Mats Furberg, som miste sin hustru alltför tidigt och skrev boken Allting en trasa? En bok om livets mening. Han avslutar sin bok med orden: ”Livet är varken meningsfullt eller meningslöst; det bara är”.


Och Ann Heberlein kommenterar detta så här: ”Och det där som är måste man själv fylla med mening. Mening som man själv tror på”.

Jag tycker det är fint sagt och tänkt. Att jag själv är den som fyller mitt liv med mening. Att inte ge upp när man möter svårigheter, att fylla sin dag med uppgifter och inte bara låta tiden rinna iväg och göra det bästa av sina förutsättningar. Att träffa barn och barnbarn och försöka vara ett stöd och en hjälp och en glädje för människor i sin omgivning. Att ta vara på glädjeämnena i tillvaron och vara kärleksfull mot sina närmaste. Och att vara nöjd med sitt liv och inte ständigt längta efter något annat…

Då känner jag att mitt liv blir meningsfullt.


Jag behöver inte fråga mig vad meningen med livet är när jag ser den här bilden. Den kommer från Mirrens blogg Vardagmedbarn.

14 kommentarer:

olgakatt sa...

Visst är det så! Man måste själv fylla i meningen!

Pettas sa...

Kloka tankar!

Glad midsommar!

Mirren sa...

Jag tyckte det var en fin betraktelse! Själv brukar jag tänka som Tomas Sjödin, pastorn som fick två dödssjuka barn (som sedan dog för honom), att "allting har inte en mening - men allt kan få en mening". Att göra så gott man kan utifrån de förutsättningar man har, kanske är en mer prosaisk sammanfattning :-).

Musikanta sa...

Olgakatt:
Visst är det så. Ha en skön midsommar!

Pettas:
Glad Midsommar själv!

Mirren:
Ibland är det ju svårt att förstå om sådana händelser kan få en mening - men jag beundrar de människor som inte ger upp eller låter sig knäckas...
M&P

Annika sa...

Livet bara ÄR, var bra sagt! Mycket bra.
Det är endast vi själva som kan fylla det. OCH försöka fylla det det så bra vi kan.
HA en fin midsommar!!
Kram!!

Musikanta sa...

Annika:
En riktigt skön midsommar önska jag dig och din familj!

Många kramar från Ingrid

Lotta sa...

Ja, att få vara frisk är något som vi ofta bara tar för givet. Jag tänker inte heller så ofta på livets mening men ofta brukar jag tänka att livet är härligt. Det kan vara när en koltrast sjunger, när ett barn ler eller när hunden gör något tokigt. Det behöver inte vara större än så för att jag ska känna mig lycklig!
Hoppas din midsommarhelg är riktigt bra!

Miss Gillette sa...

musikanta: Eftersom jag läste två postningar i ett svep passar jag på att tacka för Norpingsreportaget här också -- vi kommer att göra en anhalt där i juli och då är det klart att vi ska kolla in kaktusplanteringen. De nya Tuppenradhusen är snygga, tycker jag: det syns att man försökt hålla sig till den industriella stilen så att nybygget inte sticker av för mycket.

Meningen, då: jag gillar också det där med att man själv har ansvar för att göra sitt liv gott. Man kan inte vältra över det på andra, konkreta eller diffusa, personer och entiteter. Den föreställningen ligger helt i linje med Heberleins första bok om ansvarstagande och -givande (Det var inte mitt fel), en livssyn som för mig ter sig som fullkomligt rimlig.

Men så ironiskt för Heberlein själv att hon trots denna sin insikt inte riktigt lyckas få den mening hon skapar i sitt eget liv att räcka till livsvilja också ...

HeLena sa...

Nej, det är inte lätt att fånga detta tema i några rader på en blogg. Snarare är det en väldigt djup fråga som jag bad er skriva om. Men tänk så BRA det blev, du har ju så rätt! Låter fint med att liver ÄR, det tar jag med mig.
Jag brukar säga (har säkert snott det från någon) att livet är som en påse, tomt och innehållslöst tills man fyllt den med något...
Tack för att du har varit med i "min" månad, det har varit jättekul att läsa!
Ha nu en riktigt skön sommar!
ps barn är så härliga! så visst känner man livet när man iakttar dom ds

Musikanta sa...

Lotta:
Det är som du skriver - är man frisk och inte har några särskilda bekymmer tänker man inte så ofta på vilket som är livets mening. Jag sörjer t.ex. inte över att jag blir äldre, är bara tacksam över det och att jag får vara med om så mycket roligt. Som att på äldre dar ha fått lyckan att få små barnbarn igen!
Ha det gott!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Jag håller med dig om att radhusen passar bra in i stadsmiljön - men jag sörjer fortfarande tuppens fabrik eftersom den var en så stor del av min barndoms stadsbild.

Jag undrar om det inte var du som gav tipset om Heberlein? Jag ska läsa hennes första bok också, tyckte mycket om den här.

Man får större förståelse för människor som är deprimerade, trots att man inte tycker de har någon anledning till det. Och varför det inte hjälper med hurtiga tillrop av typen "ryck upp dig" etc.

Har varit borta en vecka, därav dröjsmålet med svaret. Välkommen till Norrköping, stan är väl värd ett besök. Besök gärna Knäppingsborg vid Gamla Torget (nära Louis de Geerhallen och även statyn). Ett nytt kvarter med trevliga små boutiquer och restauranger. Ligger ett kvarter ner från Drottninggatan vid Hörsalen.

Musikanta sa...

HeLena:
Det är ju alltid bra att skriva om något som inte alltid ger sig själv! Och som man behöver fundera lite kring. Trevliga teman som sagt - tack för dem.

Ha en härlig sommar själv!

Anna, Fair and True sa...

Trodde jag skrivit en kommentar här tidigare men det hade jag tydligen inte. Väldigt klokt sagt av Heberlein. Och kloka följdtankar av dig.

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Tack Anna för uppmuntrande kommentar!
Ha det gott och kram!