torsdag 8 december 2011

Besök på Kolmårdens Tropicarium

Fredagstemat som Annika i Reston står för i december får vänta tills nästa vecka. Jag räknar med att fira Lucia på barnbarnens förskola på tisdag och lär väl ta en del bilder då…

Har just kommit hem från några intensiva dagar i Mälarhöjden tillsammans med Mirrfamiljen. Följde med familjen, som varit och hälsat på i Mogata, efter frukosten till Stockholm. Ett besök på Tropicariet i Kolmården var inbokat på söndagseftermiddagen, men först lunch på barnvänliga Pizza Hut i Norrköping. 


Lunch på barnvänliga Pizza Hut i Norrköping. (Bilderna går att klicka större.)
Tropicariet var en glad överraskning. Men inte förrän jag kom till alligatorbassängen kom jag ihåg att jag varit där en gång tidigare för kanske tjugo år sen. Min dåvarande chef fyllde 40 och det skulle firas med ett besök här. Hon fick hälsa på hos krokodilerna och bada med hajarna, vilket jag minns med skräck. Förmodligen hade väl samtliga djur fått mycket mat eftersom de inte var intresserade av min chef det minsta. Jag beundrade henne för hennes mod!


Helt orörlig alligator, som jag först tog för en stock...

En liten lemur tilldrar sig allas uppmärksamhet

En stor och farlig orm att titta på.


Inte tror man att den här söta fisken är en av de farligaste som finns - pirayor...


Detta är ingen igelkottfisk som jag trodde, utan en drakfisk. Den blir extra farlig när den spänner ut sina fenor.

Mina små barnbarn fick dock nöja sig med att stå utanför glasrutorna och titta. Många andra konstiga djur kunde man beskåda, många långa hemska ormar och konstiga ödlor. Vi kom lagom för att se hajarna utfodras med fisk – för säkerhets skull sänktes en bur med hajskötaren ner i vattnet. Om hajmatningen har Mirren skrivit på sin blogg.

Mirren med Clarissa i famnen

I avdelningen med papegojor och sköldpaddor fick barnen gå in och leka. Ett ihåligt träd var en härlig lekplats.
Här fanns också en liten bro som det var kul att springa fram och tillbaka på. Mirrmaken med Clarissa och Caspar.

Casimir klättrar ner från det ihåliga trädet.
För barnbarnen var det en upplevelse med de små lemuraporna som skuttade fram och tillbaka mellan träden och alla fiskar som simmade i sina akvarium. En del fick de t.o.m. klappa. Tropicariet är öppet hela året och ligger mitt emot entrén till djurparken. Den här söndagen i december var det inte många personer där, några enstaka barnfamiljer och vi. Tyvärr skrev jag inte upp namnen på de olika djuren, men jag litar på att mina bloggvänner vet namnet på alla djur som jag inte kan.

Den här fina fisken kan jag inte namnet på t.ex. (*Nu vet jag att det är en igelkottfisk. Den simmar i samma bassäng som de snälla rockorna som man fick klappa, men igelkottfisken skulle man helst inte klappa, fick vi veta.)


Så här ser den ut framifrån.


Inte heller kommer jag ihåg vad den här lilla krabaten är för ett djur. *(En mungo har Mirren talat om att det är.)
En stor och skräckinjagande ödla, men vad heter den? Kan bara korsordsvarianten "varan" men det är väl inte den här kan jag tänka...*(Jo, det var det berättade Karin E. Här kan man läsa mer om den.)

*Uppdatering:

Mirren har talat om att igelkottfisken är en drakfisk och att den som jag inte visste namnet på är en igelkottfisk. Jag tycker att drakfisken mer ser ut som en igelkottfisk, men hon har rätt, jag har kollat. Den kan tydligen blåsa upp sig och då kommer det fram en massa taggar. Mirren visste också att djuret på sista bilden är en mungo.

Karin E. håller med mig om att ödlan på bilden är en sorts varan, som hon berättar att man ska akta sig för. Den kan slå av ens ben med svansen!!!

11 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag gissar att det var den chefen som är chef över mig nu.

Har du läst att de har förbjudit föräldrar att fota öht på dagis, var det Linköping? För att föräldrarna lägger ut även andras barn på facebook och bloggar.

Västmanländskan sa...

En så trevlig utflykt. Det blev jag sugen på att ta med lilla T på. Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag tror inte det. Det var EBJ, jag kommer inte ihåg precis om det var 40, men jag har för mig det.

Jag vet det där med foto. Ska bara försöka få med barnbarnen. Får väl sudda annars. Det är ju väldigt synd att man inte får dokumentera sådana händelser som är så viktiga i små barns liv (och även föräldrarnas och övriga släktingars.) Men man kan ju alltid fråga föräldrarna om det är någon kompis som råkar stå bredvid när man fotar.

Jag brukar ju vara noga med att inte skriva ut namnet på förskolan i alla fall.

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Det var mycket populärt hos barnbarnen, som inte ville gå därifrån fastän vi hade varit där flera timmar. Bra tid att gå dit nu när inte djurparken är öppen. Även lilla Clarissa tyckte att det var spännande och hade ögonen vidöppna hela tiden.
Kram tillbaka!

Mirren sa...

Musikanta: Du kan vara lugn, vi har inte någon sådan bestämmelse i Stockholm än. Så än så länge kan du fota med måtta.

Vad gäller fiskarna så har det blivit fel. Den fisk som du kallar igelkottsfisk är en drakfisk och den du inte kan namnet på är en igelkottsfisk. Det söta djuret på bilden är en Mungo.

Annars ett mycket trevligt inlägg. Du har tagit mycket bättre bilder än jag, får skylla på kameran ;-). M&P

Karin sa...

Vilka fina bilder! Och visst är det väl en varan? Inte riktigt lik den varianten som jag hade i trädgården i Tanzania, men kanske någon kusin. De är rätt snälla, men om de är irriterade ska man hålla sig undan, för de slår lätt av en benen med sin kraftiga svans.

Musikanta sa...

Mirren:
Så skönt. Jag blev riktigt ängslig när Bloggblad skrev sin kommentar. Jag har ju aldrig hört något om att föräldrarna till barnens kompisar har haft något emot att du lagt ut foton av dem på din blogg - senast nu när du hade alla på förskolan hemma på lunch.
Jag har uppdaterat fiskarna och mungon - tack för det.
M&P

Musikanta sa...

Karin E:
Tack för uppskattningen av bilderna och för att du gav mig rätt i min gissning om varanen. (Den enda stora som jag känner till.)

Intressant att höra att det fanns sådana i din trädgård i Tanzania när du bodde där. Min bror och svägerska har just flyttat hem därifrån efter att ha bott där i 10 år (tror jag i alla fall). Kanske namnen Moshi och Arosha (vet inte hur det stavas) säger dig något.

Tyvärr blev det aldrig av att vi var där och hälsade på - åkte till Kina istället ett antal gånger eftersom Mirren arbetade där ett år och MM en sommar. Om du skulle vilja veta mer om min bror kan du ju mejla mig på ikanta@telia.com/ kan jag berätta.

Bloggblad sa...

Vilken tjusig vagn Clarissa har!

Jag har gjort misstaget att använda en bild på barnkören i f-bladet, hade inte en aning om att mamman till två av barnen hade rymt från fadern. Hon hade dock ej skyddad identitet, för hon hade "snott" barnen, det blev stora tidningsrubriker när det kom fram.

Men jag vet att alla barn i skolor och i barnverksamhet måste ha godkännande från föräldrarna för att vara med i dagstidningar.

Själv störs jag inte ett dugg av bilder på små barn, och tänker inte anmäla nån - men lägger bara ut barnbarnet eftersom jag frågat föräldrarna om tillåtelse.

I Lkpg har de visst kommit på att det var ett dumt beslut, så nu får man fota för eget bruk, om jag fattade rätt, men inte lägga ut andras ungar.

Musikanta sa...

Bloggblad:
På barnbarnens förskola finns inga barn med skyddad identitet och föräldrarna har hittills inte haft något som helst emot att Mirren lagt ut bilder på dem på sin blogg.

Hon hade ju hela förskolan hemma hos sig hela förmiddagen och på lunch för en tid sen och tog en hel del foton. Men jag förstår att det kan vara annorlunda på andra håll.

Men med ditt resonemang förstår jag inte hur man kan distribuera skolkataloger tillgängliga för alla, åtminstone till föräldrarna till alla barnen, både egna och andras, och deras anhöriga.

Även all skolpersonal, från mattanter, vaktmästare, lärare och kanslipersonal har ju tillgång till dem. MM har ju t.ex. fått en genom barn-och utbildningsnämnden.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag glömde säga att vagnen är helt underbar. Den svänger med alla hjulen vart man vill så man tar sig fram överallt. Den är också lättare än andra vagnar att ta isär och lägga in i och ta ut ur bilen.