måndag 24 oktober 2016

1340 Söderköpings storband med Lovisa Andersson

Vad kunde vara trevligare en regnig söndagseftermiddag än att gå och lyssna på Söderköpings Storband i Salong Ramunder i Söderköping. Inte mycket som jag - som älskar storbandsmusik - tycker i alla fall. Musik som minner om svunna tiders skolbaler även om bandet hade uppdaterat med en hel del nyare låtar.


Söderköpings Storband i Salong Ramunder i Söderköping. (Bilderna går att klicka större.)

Lovisa Andersson, som var vokalist, var en ny och mycket trevlig bekantskap. En riktig äkta jazzsångerska med stort röstomfång som sjöng rent och svängigt och dessutom presenterade programmet på ett föredömligt sätt.

Salong Ramunder var i det närmaste fullsatt med personer som säkert hade kommit dit för att uppliva sin ungdoms musik som jag, och vi blev inte besvikna. Kanske saknade jag några av  de verkliga pärlorna bland de evigt gröna låtarna som t.ex. Stardust, As time goes by och Ain't misbehavin'. Och varför inte spela Duke Ellingtons Take the A'Train som jag vet att storbandet har spelat tidigare?

Soundet var härligt och låtarna välarrangerade och välrepeterade - som jag förmodar - eftersom det lät så perfekt samstämmigt. Det är härligt att se att så många äldre skickliga musiker fortfarande är i gång  även om några yngre letat sig in i bandet.

Jag blev mycket glad över att återse min ungdoms idol Palle Eriksson, som spelade saxofon lika bra som han gjorde för sisådär 65 år sen när han uppträdde med sitt band på våra skoldanser i Norrköping. Jag stod många gånger vid scenen och bara spisade och beundrade honom - inte nog med att han var duktig, han var mycket snygg att se på också.


Här river Palle Eriksson av ett saxonfonsolo.

Trumpetaren Hans-Åke Landqvist, en annan av musikerna, har jag spelat med många gånger i kyrkan. Vi brukade ha julottor ihop. Han står som nummer två från vänster bland trumpetarna längst bak. Konserten avslutades med extranumret Sakta vi går genom stan, som Lovisa framförde med den äran. Men så är hon ju värmländska hon också, som Monica Zetterlund.

Både Kent och jag spelade in några av låtarna och det låter förvånansvärt bra trots att musiken naturligtvis aldrig kan göras rättvisa med en vanlig kamera. På Storbandets hemsida som jag länkat till ovan, kan man läsa mer om musikerna som ingår i bandet. Nästa år fyller Söderköpings Storband 40 år och då ska det bli spännande att se vad de kommer att hitta på. Kanske jag får med någon av mina önskelåtar då?Lovisa Andersson sjunger The Girl from Ipanema med Söderköpings Storband.Beatles Can't buy me love med Lovisa Andersson och Söderköpings storband. Palle Eriksson här i ett svängigt saxofonsolo.

12 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för fina ord. Jag länkar till din artikel på vår Facebooksida och på hemsidan, det är väl ok?
Mvh
Ewa Fellnert

Musikanta sa...

Ewa:
Hej och välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit. Jag blir givetvis väldigt glad om du länkar till både FB och hemsidan! Kan ju samtidigt passa på att önska mig tre låtar till repertoaren på jubileet. Take the A'Train, All the things you are och Ain't misbehavin'.
Ha det gott och tack än en gång för en härlig konsert med storbandet!

Bevare mig väl sa...

Swängigt o gött! Hon sjunger precis som du beskriver :-)
Att lyssna till och se ett jazzgäng - i synnerhet män i högre ålder som spelat en hel evighet och delta i deras inbördes spelglädje som de klär i ord ibland mellan låtarna - och en sångerska till detta - görskönt svänger .. lite på kroppen här jag sitter och skriver ...
Härliga färger i din header - monne en tanke på rosa månaden kanske...
Kram

Annika sa...

Gillar också storband.
Så härligt.
Din header är jättefin!
Kramar!

Musikanta sa...

Tove:
Det är min ungdoms musik även om det var några låtar av senare datum. Jag tycker Lovisa sjöng
"The girl from Ipanema" nästan som Astrud Gilberto, hon måste ha lyssnat mycket på den. Och "Sakta vi går genom stan" var också väldigt fin, men jag kan ju inte lägga in hur många videosnuttar som helst på bloggen.
Tack för rar kommentar om min header. Jag har målat så mycket i blått så jag tyckte det var dags med lite andra färger. Men du har ju rätt i att den passar till månaden :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Visst svänger det. Ska bli spännande att se vad de hittar på när de firar 40-årsjubileum nästa år. Jag kommer att vara där på den konserten - det kan du lita på!
Tack för rar ord om min header!
Många kramar tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Vilken trevlig kväll och storbandsmusik tycker jag också om. Det svänger rejält!
Har ibland gått till både Skansen och Gröna lund för att lyssna på olika storband och det är alltid roligt.
Här i Torrevieja går vi ibland och lyssnar till storbandsjazz på söndagar och det är roligt och uppiggande.
Trevligt att du bjöd på ett par låtar här i inlägget.
Att få till Monica Zetterlunds härliga melodi "Sakta vi gå genom stan" är en bedrift och en klar utmaning.
Kram!Musikanta sa...

Ditte:
Jag tror du har skrivit något om storbandsjazz tidigare på din blogg. Roligt att du uppskattade låtarna som jag la in. Lovisa gjorde en av de bästa tolkningarna av Monica Zetterlunds hit som jag har hört hittills och det är ju som du säger en verklig utmaning. Som Monica kommer naturligtvis aldrig någon att sjunga igen men det vore ju synd om inte yngre förmågor också fick sjunga de här gamla härliga sångerna.
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Visst är det underbart när man kan uppleva sin ungdom igen via musiken!
Jag tycker också om storband och min pappa älskade det! Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Roligt att du också gillar storband. Det finns ju många fina moderna också som t.ex. de som kompar Michel Bublé som jag gärna lyssnar till.
Kramar tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Kul att återse sin ungdoms hjältar!

Musikanta sa...

Aina:
Visserligen var han något förändrad min idol - men han var en fena på sin saxofon fortfarande.
Ingrid