tisdag 3 februari 2015

1067 Sankt Ragnhildskören

Jag tänker tillbaka på en väldigt trevlig dag så här på kvällskvisten. Det är så roligt att träffa Sankt Ragnhildskören varje tisdagsmorgon i Sankt Laurentii församlingshem i Söderköping. Redan kvart över nio på morgonen - vi börjar inte förrän klockan halv tio - står det fem-sex körmedlemmar och väntar utanför porten. Trots snö och halka som idag.


Gunnar och Gunnel är solister i Tycker du om mig? (Bilderna går att klicka större.)

Idag är vi nitton stycken i kören, mig inräknad. Vi håller på till klockan halv tolv och fikar vid halv elvatiden. Alla tar med sig det de vill äta och dricka - skönt att slippa ha ett rullande schema då någon ska bjuda alla de övriga på kaffe med dopp.


Vi börjar varje repetition med avspänningsövningar. 

Varje övning börjar med uppvärmning och avslappning och stödövningar för andningen. Jag har god hjälp av Mia med dessa. Framför allt är det spänningar i axlarna som vi försöker få bort. Sen sjunger vi upp oss och avslutar ofta med en enkel kanon. Idag är det tuppen som är död och inte kan sjunga kokodi-kokoda.


Mia visar några övningar för att få axlarna att bli avspända. Bra övningar som man göra hemma eftersom det ofta är just spänningarna i axlarna som gör att man blir trött eller får huvudvärk.

I morgon ska vi besöka Gläntan, ett äldreboende, och sjunga för de gamla som bor där. Det brukar vara uppskattat. Bara gamla godingar, sådana som de äldre känner igen. Jag själv älskar också de här gamla visorna. Här är listan på sångerna.


Tiden går väldigt fort men vi hinner precis med att sjunga igenom alla sångerna till programmet för morgondagen. Dessutom får vi några minuter över som vi använder till att sjunga sången som skrevs av Jules Sylvain till den första svenska ljudfilmen 1929 - Säg det i toner.
Fikapaus.


14 kommentarer:

cissi sa...

Så härligt att läsa att ni ska besöka ett äldreboende. Jag vet att sång och musik har en förunderlig förmåga att väcka minnen hos gamla. Jag har sett svårt demenssjuka som har varit utan språk i flera år plötsligt börja sjunga med i en gammal melodi.....och det är helt fantastiskt! :)

Spanaren sa...

Så mysigt ni har det ;.) Bra med avslappningsgympa plus att ni sjunger upp er. Bra också att ha eget fika med sig. Ha det så trevligt i dag när ni ska sjunga på Gläntan/ kram

Musikanta sa...

cissi:
Det här är det första äldreboendet i år. Det kommer att bli flera. Som du skriver, musik betyder mycket glädje för de som bor där (och även för andra också :-)). Det här är visor som många också kan texterna till och kan sjunga med i.

Musikanta sa...

Spanaren:
Det är roligt att kören ställer upp nästan man/kvinnogrant dagen efter en repetition! Det är ju viktigt när man sjunger att man inte är spänd, så det är nyttigt att börja med sådana övningar. Och alla hänger med som synes på bilden.
Kram tillbaka

Annika sa...

Ja, de där sångerna kommer de äldre att GILLA. Helt klart.
Bra val av sånger.
SÅ kul med körsång också, och bra att värma upp lite innan är det såklart. På alla plan.
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Jag tror de gillade sångerna. Vi fick applåder i alla fall :-). Fyra tjejer ur personalen var också och lyssnade hela tiden. När det är andakt så brukar de försvinna till annat...
De hoppades att vi skulle komma tillbaka, men då måste jag ha ny repertoar förstås.
Kram tillbaka!

Geddfish ♥ sa...

Det är något speciellt med körer. Musik ska ju byggas utav glädje, och det lockar. Alla vill sjunga, så härligt!
Jag längtar till måndagkvällarna, då vi tränar.
Nu strax ska jag på Tabata, och det känns lite motigt, haha, borde inte göra det, men sång är roligare!
Kram, Gerd ♥

Musikanta sa...

Gerd:
Det är så skönt, sa någon idag, att kören är på tisdagsmorgnarna. Då kommer man upp i tid.

Säger detsamma. Det kändes motigt att ha min kyrkokör på kvällen efter en hel dags arbete i skolan och efter det konferens. Jag fick halvannan timma hemma innan jag gick iväg till kören igen. Kom jag väl dit var det väldigt trevligt iofs. (Jag hade dubbla jobb i tolv år.)

Men det är stor skillnad att ha en kör på morgonen. Man är pigg och utvilad och full av energi. Det smittar tydligen av sig för många kommer fram efteråt och säger att det är så roligt!Jag tänkte på det när du sa att du skulle iväg på kvällen och träna.

Sång är roligt när som helst men bäst på dagtid!
Kram tillbaka från Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Fin gympa.

Musikanta sa...

Hannele:
Visst är det :-)!

Andra året i Hjo sa...

Bra att du håller igång!
Känner igen ett par Taube och Tycker du om mig. Plus någon till, kanske.

Musikanta sa...

Hans:
Du har tydligen inte varit vargunge. I så fall hade du känt igen Om du börjar att gnola en visa. Typisk klämkäck scoutsång. Men vi har en överstämma till så den låter fint.

Inte nog med att jag håller igång. Jag har utökat mitt pianopass till 1,5 timmar per dag. Synd att jag inte började med det för 20 år sen. jag är ju pianist egentligen. Men då var det bara orgeln som gällde...
Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Å vilket härligt inlägg! Hög igenkänningsfaktor för min del förstås :-) Idag hade jag och kollegan sång på ett demensboende. Helt klart dagens höjdpunkt! Vilket jobb vi har Ingrid :-)

Musikanta sa...

Anna:
Tack för rar kommentar. Den värmer. Visst har vi ett härligt jobb, speciellt jag som slipper allt annat som hör till kyrkomusikertjänsterna och bara kan ägna mig åt min pensionärskör och tar bara gudstjänstvik då och då när jag har kan och har lust.