söndag 11 februari 2018

1530 Gems Weekly Photo Challenge - BÄR

Så var det dags igen för ett nytt ord att fundera över och hitta bilder till på Gems Weekly Photo Challenge. Det är Sanna som hittar på ett nytt ord varje vecka och fler som antar utmaningen hittar man på hemsidan.

Det som är aktuellt vecka 7 är ordet BÄR. Det finns ju i flera betydelser och det första man kanske tänker på det som man hittar i skogen eller i köksträdgården. Men jag tänker på BÄR i betydelsen att bära något.

Mina tre yngsta barnbarn har alla burits av sin mamma i en lång sjal när de var bebisar. Casimir, som nu är tio år, bar Mirren - min yngsta dotter -  tills han var närmare ett år. Hon behövde därför aldrig en liggvagn till honom eftersom han helst aldrig ville vara någon annanstans än nära sin mamma i sjalen när de var utomhus eller borta någonstans.

Caspar, som är två år yngre, satt ungefär ett halvår i sjalen när de skulle iväg någonstans. Den yngsta flickan, lilla Clarissa, ville dock inte sitta i sjalen mer än några månader. Men så är hon också ett ovanligt självständigt barn. Så då anskaffades en liggvagn.


Mirren bär Caspar i sjalen när han är ungefär tre månader gammal. Fotot tog jag på höstkanten på Norra Öland. Caspar är i dag en ung man på 8 år. (Bilderna går att klicka större.) 

Det väckte ganska mycket uppseende när jag var med Mirren på stan och hon bar något av barnen i sjalen. Det är tydligen inte så vanligt här hemma som i många länder utomlands. Det blir också ett mycket kroppsnära förhållande mellan mor och barn. Sjalen knyts på ett visst sätt och sitter som berg, så det är ingen risk att barnet trillar ut.

På de här fotona är sjalen grå men hon hade också andra med massor av färger. Idag finns det bärselar där barnet har ansiktet vänt mot bäraren som fyller samma funktion. Här har jag hittat en som ser bra ut.


Här är vi och letar efter tyg i en stor tygaffär på Söder i Stockholm. Inga problem att ha Caspar med sig in i affären. 


Man sover gott när man är så nära sin mamma. 

25 kommentarer:

Uffe sa...

Att få vara både kroppsligt o själsligt nära sin mamma på det sättet är det bästa av allt. Att dessutom få vara ansikte mot ansikte ger en extra trygghet när man är så liten som Caspar var då. <3
hälsar Pettas-Karin via Uffes dator

Musikanta sa...

PettasKarin:
Så roligt att du fortfarande läser bloggar. Då är du inte helt borta i alla fall. Jag skrev att du har tagit time out från Veckans rubrik, det stämmer väl. Du får säga till om/när du vill vara med igen.
Kramar från Ingrid som önskar dig en skön vecka.

Helén sa...

Det ser härligt ut att ha sitt barn så nära. Mysigt och samtidigt praktiskt att ha händerna fria. Det gäller nog att ha en bra rygg misstänker jag, när barnen närmar sig ettårsålder kan de vara rätt tunga. Åtminstone var mina pojkar det :-).

Gunnel sa...

Min mellandotter bar Zoé så de första månaderna. Bland hennes väninnor var det inte så ovanligt, men jag har aldrig mött någon här runt ikring. Kram

amo sin blogg sa...

Herlege bilde !!
Så fint tolka.

Violen sa...

Tryggt och skönt för både baby och mamma! Ser väldigt mysigt ut!

Annette sa...

Det ser väldigt tryggt och mysigt ut :) Nära kontakt med mamma och pappa måste ju vara det bästa. En nackdel, förutom att det väl blir tungt för ryggen gissar jag, är kanske att hitta jackor som når runt och som är lagom i storleken även efter att man inte bär på barnet. Å andra sidan klart billigare att köpa en jacka extra än en barnvagn. Min brors två döttrar har precis fått/skall snart få barn. 10.000 kronor för en liggvagn :o

Anki sa...

Så fina bilder på temat Ingrid! Min äldste bar jag ofta i bärsele, men den yngre gillade aldrig det, så nog kan barn vara olika :)

Musikanta sa...

Helén:
Det var egentligen bara den äldsta pojken som Mirren bar så länge i sjalen. Han var väldigt liten också och inte så tung. De andra barnen tyckte det var jobbigt att vara där när de blev lite större.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag tror bara att jag sett en enda kvinna med en sådan sjal förutom Mirren här hemma. Ingen utomlands heller. Roligt att du känner igen det från din dotter.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

amo sin blogg:
Tack för den rara kommentaren!
Ingrid

Musikanta sa...

Violen:
Det är skillnad mot den rådande trenden i barnuppfostran när jag fick min dotter för snart 60 år sen. Då skulle man absolut inte ta upp barnen mer än nödvändigt - annars kunde de bli bortskämda. Jag sörjer fortfarande över det.
Ingrid

Musikanta sa...

Annette:
Mirren hade för det mesta sjalen utanpå jackan när hon var utomhus. Det måste ha varit sommar när vi var i tygaffären. Den gula täckjackan som Mirren har på första bilden fick hon låna av mig, haha. Det var därför den gick om.

Vad gäller barnvagn har jag alltid köpt begagnade sådana till mina egna barn. Det var synd att lägga så mycket pengar på en barnvagn som barnen växer ur så snabbt, tyckte jag. Så fort de kan sitta upp vill de inte ligga ner i vagnen heller. Men de vagnar som är så dyra kan förmodligen omvandlas till sittvagnar som man har längre nytta av.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Det är sant att barn - även syskon - är väldigt olika. Som den äldsta pojken som ville sitta i sjalen tills han började gå själv och till den yngsta flickan som sa ifrån efter ett par månader.
Kram från Ingrid

Vilt og vakkert sa...

Heisann, gøy at vi har samme tolking av ordet! Det er ikke ofte vi ser barn blir bært verken i sjal eller sele nå for tiden. Tenk hva både mor og barn går glipp av!

"LillaSyster" sa...

Fina bilder och praktiskt för mamma att ha båda händerna fria!
(Men det måste bli varmt?)
Nu är solen på väg fram efter en grå och regn med småspik morgon.
Ha en bra dag!

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Haha, jag konstaterade just det när jag var inne och läste på din blogg. Intressant hur vanligt det är i andra länder. Kanske för att man inte har samma tillgång på förskolor som i I-länderna utan måste ha barnet med sig var man går. Inte någon nackdel för det lilla barnet i alla fall :-).
Ingrid

Musikanta sa...

"Lillasyster":
Jag hörde faktiskt aldrig Mirren klaga på att det var varmt. Genom att mamman bär det lilla barnet på sin mage får hon ju hela tiden närkontakt med. En klar fördel framför att ha barnet liggande i en vagn.
Har varit ute och gått en promenad i ganska skönt väder med någon plusgrad. Man anade solen bakom alla moln.
Önskar dig en skön vecka.

Ditte sa...

Vilken fin tolkning av veckans tema. Och att bära ett barn i en sjal är ju väldigt vanligt både hos indianer, i syd/mellanamerika i Afrika och hela Asien. Praktiskt dessutom. Roligt att se Mirren med barnen i sjalen.

I Sverige har jag på senare år sett sjalarna användas allt mer men mest under den varmare årstiden

Båda mina barnbarne har haft en bärsele som varit väldigt bra, särskilt för deras mammanrygg. Men även en bra och smidig liggvagn som blev sittvagn. som komplement(Hon är baar 1.50 lång, så belasningen med sjal utan stöd för ryggen blev jobbig. Dock var båda barnen små och lätta)

Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Kul att du uppskattade inlägget! När jag fick barn själv var det helt otänkbart med sjal eller bärsele. Jag kan tänka mig att det skulle ha ansetts som otroligt primitivt att man skulle ha barn så nära sig. Men att bära barnen nära sig när de är så små måste ju ha tillfört en extra fin relation mellan mamma och barn. Och även med pappa för den delen, efter som han ofta tog på sig sjalen också när han var hemma.
Självfallet fanns det en barnvagn med i bilden och även en tvillingvagn när syskonen kom med bara två års mellanrum. Men den användes sällan med första sonen som jag kommer ihåg.
Kram tillbaka från Ingrid

Barbro sa...

Det där måste väl vara det obtimala för både mor och barn. Jag provade också att bära sele men på 80-talet under mina småbarnsår fanns det inga sådana. Däremot har mina barn snurrat schalar runt sig med barnen i och jag kände riktigt hur avundsjuk jag blev. Så härligt sätt att bära barnen, när de är riktigt små.

Musikanta sa...

Barbro:
Nej, bärsele var inte uppfunnet när mina äldsta barn var små. Men för 40 år sen, när Mirren var bebis bar jag henne i en sådan ibland. Det är en så härlig känsla att ha sitt barn så nära. Tänker på det ibland när jag ser mammor med små bebisar i vagnar och som är bara har ögonen för sina mobiler.
Ingrid

Paula sa...

Vilket mysigt sätt att vara nära sin bebis, och samtidigt ha händerna fria! Jag läser precis en roman som handlar om utforskningen av Alaska i slutet av 1800-talet. Där gör indiankvinnorna allt arbete. De samlar vedpinnar som de bär på ryggen i ett tygstycke o högst upp på traden tronar bebisarna!

Musikanta sa...

Paula:
Det var väl nödvändigt för dem att ha sina bebisar med sig. Deras män var väl inte vana vid att ha något att göra med barn, de var väl ute och jagade eller jobbade med annat kanske. Fortfarande bär ju kvinnorna sina små barn i sjalar innan de kan gå i u-länderna. Det måste vara en underbar trygghet för barnen att vara så nära sina mammor.
Ingrid

Susanne ❤️ sa...

Underbar VARM tolkning av bär TACK
KRAM