Gocken och Lisbet Jobs i keramikverkstaden i Västanvik, Leksand 1943. Fotografen okänd. (Jag har själv tagit alla bilder - även denna - som går att klicka större.)
Jag har varit lite försiktig med att ge mig ut själv i Stockholm sedan jag föll omkull på tunnelbanestationen för några månader sedan på grund av yrsel. Men sedan dess har jag inte känt av någon sådan. Dessutom stannar tvåans buss strax utanför där Mirrfamiljen bor och med den åker jag till Kungsträdgården och går sen bara över gatan och tar 69:an till Thielska. Men det tar sin tid, 55 minuter trots att jag inte fick vänta särskilt länge på bussarna. Men det var det värt - utställningen var mycket givande.
Tapet och bordstabletter.
Namnet Jobs hörde jag första gången när jag var tonåring och att det stod för tryckta mönster på tyg, väskor kuddar och annat textilt hantverk. Men så mycket mer visste jag inte. För mig, som är uppvuxen med kretongsoffor, som jag älskar men aldrig haft råd att köpa, var utställningen en lycklig påminnelse om min ungdomstid. Att det var keramiken som var upphov till allting var någonting nytt för mig.
Bordet framför soffan är lagt med dekorerade kakelplattor. Kuddarna är lite malplacerade men man vill väl visa bredden i systrarnas konstnärskap.
En underbar stol enligt min mening. Jag hade älskat att ha en sådan hemma.
Som man kan se av ovanstående bilder är blommor i alla färger och former ett återkommande motiv i det mesta som systrarna skapade tillsammans. Lisbet Jobs var född 1909 och Gocken Jobs 1914. Sedan Lisbet slutat sina studier vid Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) öppnade hon som första kvinna en egen keramikverkstad 1931.
Att systrarna är födda i Dalarna råder inget tvivel om när man ser de många exemplen på keramikalster och tavlor med dalamotiv.
Lillasyster Gocken (ett smeknamn som hon fått som liten då hon inte kunde säga "dockan" - hon var döpt till Ingrid - anslöt sig till verkstaden efter sina studier vid Tekniska skolan 1935. Lisbet och Gocken arbetade sedan alltid tillsammans och inspirerade varandra. Därför kan det vara svårt att veta vem som skapat vad. Och det har ju egentligen ingen betydelse.
Ett typiskt jobsdraperi med färgstarka blommor. Framför draperiet står ett bord med målade kakelplattor, som de också tillverkade som underlägg.
Under kriget var det svårt att få hem tillräckligt med glasyrer för keramiktillverkningen och det var då systrarna började med sina textiltryck. Astrid Sampe, som var chef för NK:s textilkammare uppmanade dem att överföra sina blomstermotiv från keramiken till tyg. Det var en lyckad satsning och gjorde systrarna Jobs kända även internationellt. Både världsutställningen i Paris 1937 och i New York 1939 blev en stor framgång. Mer om Lisbet Jobs kan man läsa här.
Utställningen pågår till den 2 juni 2019. Här har jag bara visat en liten del av allt det vackra som finns att se på Thielska. Det fanns också mycket intressant att läsa på de informativa tavlorna i rummen, sådant som man inte kan googla sig till på nätet. Här hittade jag en sajt som också var kul att läsa.
Tryck med dalamotiv.
Tygtryck signerad Gocken Jobs.
Min bloggvän Klimakteriehäxan har skrivit ett intressant och trevligt inlägg om Elisabet och Gocken Jobs som man kan läsa här.
10 kommentarer:
Jag brukar passera Dalarna en gång varje sommar och då besöker jag alltid Jobs Handtryck i Västanvik. För länge sedan var jag också på visning av tryckverksamheten. Förra sommaren pågick ett gigantisk vägarbete i byn som gjorde tillfarten till butiken rent av äventyrlig och när jag väl krånglat mig dit sa den leende expediten att det just då bara var de verkliga entusiasterna som kom.
Får se om jag lyckas ta mig till Stockholm innan utställningen stänger den 2 juni, den låter verkligen intressant.
Jag vet ingen som är så aktiv o intresserad som du är med att besöka utställningar o museer i mitt kära Stockholm
Önskar att jag hade ett mått av din energi. Men nu sedan min kristallsjuka äntligen givit med sig ska jag bli mer aktiv - tillsammans med våninnan Lou Lou som du ju har träffat
Tack för fett a fina inlägg
Många kramar
Tack för ditt fina inlägg - ska te va!
Olgakatt:
Roligt att du uppskattade mitt inlägg. Hoppas att du får tillfälle att besöka utställningen - den pågår ju länge än. Underbart fin keramik också förutom de läckra tygerna.
Ingrid
Elonora:
Haha, jag undrade vad du menade innan jag läste följande kommentar. Du hör ju inte till dem som brukar svänga sig med ungdomliga slangord. Man kan ju besöka restaurangen på Thielska samtidigt som man tittar på utställningen.
De öppnar ju inte förrän klockan 12, så förra gången Mirren och jag var där började vi i restaurangen med dagens rätt. En god vegetarisk tomatsoppa. Jag har inte haft så mycket tid de senaste gångerna när jag varit uppe men hoppas kunna träffa dig så småningom när det inte är så tätt med aktiviteter för barnbarnen.
Kram från vännen Ingrid
Jag SKA dit men har inte kommit iväg än! Vet du att tyget du visar på svart soffa och som draperi med vit botten - det heter Rabarber just det mönstret - hade jag en soffgrupp klädd i, den ljusa varianten. Soffa och två fåtöljer. Så snyggt! Jag har inte köpt nya stora boken, men drömmer om sommarklänningen som Carin Rodebjer har gjort ... kolla här! https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2018/11/omslag-som-gor-skillnad.html
Aina:
Väldigt roligt att läsa ditt inlägg om systrarna Jobs. Jag ska uppdatera mitt inlägg med länken till dig.
Ingrid
De här systrarna hör till mina favoriter. Jag har besökt deras butik varje gång jag har varit vid Siljan och har kudde, dukar och en bonad här hemma, som en påminnelse om mina Rättviksgener på mormors sida.
/Kerstin
Kerstin:
Roligt att du kände igen dig i inlägget. Tyvärr kommer vi aldrig norr om Stockholm längre, Kent vägrar att resa norrut. Jag hade gärna besökt Dalarna igen, har inte varit där sedan i början på 70-talet när jag var bussguide. Men vi besökte tyvärr aldrig Jobs butik då.
Kram från Ingrid
Vad trevligt. Och jag ska se utställningen när jag kommer hem.
Har besökt fabriken, Jobs handtryck, utanför Leksand flera gånger och sett när dagens tyger trycks. Fascinerande! och de gamla mönstren är lika aktuelle än idag. Ett besök där rekommenderas. (Har skrivit blogginlägg om detta i olika omgångar.)
Tack för att jag nu via dig även fick en försmak av utställningen på Thielska.
Kram!
Skicka en kommentar