onsdag 16 mars 2022

1891 Marsnytt från Bonniers Veckotidningar nr 11 och 12 1929

Bonniers Veckotidning började ges ut under 1923 och lades ner 1929. Den omvandlades då till Bonniers Månadstidning. BVT vände sig framför allt till de mer bemedlade och bildade och den s.k. överklassen i dåtidens samhälle. Tidningen gjorde anspråk på att vara kulturell och kontinental och omslagsbilderna skapades av tidens kända konstnärer och illustratörer. 

Konstnären som gjort omslagsbilden till BVT nr 12 1929 är DUGO som man kan läsa mer om här. (Bilderna går att klicka större.)

Jag har funderat lite över varför man la ner tidningen, men blir inte förvånad när jag läser de här numren av tidningen 1929. Det verkar lite som om man har tappat stinget. I de tidigare årgångarna tycker jag inte man gör så stor skillnad på den förmögna och bildade läsekrets man vänder sig till när det gäller män och kvinnor. Men de här två tidningarna påminner mer om en damtidning. Fler filmer  och teaterrecensioner, fler skönhetsannonser och dito artiklar och fler modebilder än tidigare. 


Helbildsporträtt av författaren Agnes von Krusenstjerna.

Agnes von Krusenstjerna har slagit igenom som författare med Tony-böckerna där hon skildrar en ung flickas utveckling. "Romanerna fick stor genomslagskraft genom att de var författade med en sexuell öppenhet som under det tidiga 1900-talet var mycket ovanlig" läser jag på Wikipedia. Mer om denna skandalomsusade författare kan man läsa här.

En hel del sport finns som alltid med i tidningarna. Här i nr 11 är det det åttonde Vasaloppet som är på gång. Det var prins Gustaf Adolf som skickade iväg de 87 deltagarna. Med åren har det blivit fler som bekant! "Lappen" A. J. Persson vann med tiden 6.38.22.


Att Sverige är världsmästare i sport läser jag i nr 12. Men inga kvinnor finns med i den digra listan över vilka "katastrofala" framgångar de svenske har haft - framför allt i brottning och bandy. Hockeyn är tydligen fortfarande i sin linda. De svenske har t.o.m. besegrat norrmännen i skidåkning. Och som grädde på moset, Gillis Grafström som besegrade Österrike i konståkning. 



En sida i nr 12 visar "snapshots" från Landstormsförbundets ryttarfest på Cirkus. "Landstormen är de äldre åldersgrupperna i en värnpliktsarmé, vilka var tänkta att ingå i folkuppbåd eller i territorialförsvaret" läser jag i Wikipedia. Jag kommer osökt att tänka på filmen Landstormens lilla Lotta med Sickan Carlsson och Åke Söderblom.  


Bland de prominenta gästerna syns Folke Bernadotte med sin vackra amerikanska fru Estelle. 

Också ute i världen händer saker som BVT:s utsände rapporterar om. Världsutställningen i Barcelona äger rum detta år. Utställningsplatsen är på 1.200.000 kvadratmeter och där byggs det ena palatset efter det andra. Utställningen ska spegla Spaniens utveckling ekonomiskt, kulturellt, konstnärligt och industriellt och öppnar i maj. Man hoppas få många turister dit. 


Det översta palatset byggs helt i marmor. 

Det är många sidor om mode i tidningarna. Här visar man några vardagskläder. Fjärran från jeans och mysdressar.


Tidningens sista omslagsbild är som alltid i färg. Här göra man reklam för "Vita Vackra Vademecumtänder".  Jag saknar kvinnorna även här trots att de vita tänderna är "För alla Folk en prydnad". 


2 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Fascinerande djupdykning i det som en gång var!

Lena i Wales sa...

Så roligt med dina inlägg från gamla tidningar.
Vad man tog upp och de gamla bilderna.
1929 var det världsutställning i Sevilla, Spanien också. Hade glömt bort att det var i Barcelona också detta år. Konstigt med två världsutställningar samma år i samma land, men så var det ju. Var tvungen att kolla om jag tagit fel på den i Sevilla, men där var det 29 och 92, man vänder på siffrorna för att komma ihåg. Jag har svårt för siffror.
Ha det bra!