tisdag 5 september 2023

1955 Besök och hällor

Jag har inte målat någonting sedan tidigt i våras. Rummet där jag har alla målargrejor är samtidigt gästrum och jag har behövt använda det som sådant av och till. När vi får nattgäster rullar vi ut alla mina Råskogvagnar till garaget och lyfter också dit mitt lilla extra målarbord. Jag brukar också ta bort vaxdukarna som jag har som skydd på heltäckningsmattan. Det är alltså ett litet pyssel.

Sen blev det också för varmt då en hel vägg utgörs av fönster. I maj och juni var det helt omöjligt att vara därinne utan att ha gardinerna helt fördragna när solen låg på hela dagen. 

Jag har mina rutiner så om jag inte gör min morgongymnastik och spelar en timme piano på morgonen blir det varken gympat eller spelat. Vi går upp ganska sent så när jag är färdig är det lunchdags. Därför måste måleriet måste ske på eftermiddagen om det ska bli något målat.  

Jörgen, Anna och Kent hemma i köket i Mogata. Mina crêpes fick strykande åtgång. (Jag lagar bara mat när det kommer gäster, annars står Kent för all matlagning.) Bilderna går att klicka större. 

Men nu ska äldsta dottern Anna med sin man Jörgen flytta ner till sitt hus i Limoux i Frankrike och kommer att bli borta tills nästa vår. Mirren har så mycket att göra så att hon och barnen lär nog inte komma hemifrån på länge och sova över. Så efter att vi sagt hej då till Anna och Jörgen rullade jag tillbaka alla vagnarna och la tillbaka vaxdukarna på golvet med Kents hjälp. 


På eftermiddagen kunde vi sitta ute och fika. Hunden Asta var förstås med. Rummet i bakgrunden är gästrummet/orgelrummet/ateljén. 


Nu har gästrummet blivit ateljé igen. 

Jag har köpt extra små dukar för att experimentera med färgen. Hade nästan glömt bort hur man rörde till denna. Den här gången tänkte jag använda en mörkt grönblå färg, en ljus turkos, guld och vitt. I den ordningen hällde jag ut den första omgången på den första lilla duken som jag preparerat med vit färg. 


Sen tog jag färgerna i omvänd ordning på nästa lilla duk. 

Resultatet av den första omgången blev bäst, tycker jag. Så den ordningen tänker jag behålla när jag ska göra en större målning. 


Här är det första resultatet.



Och här det andra. Det är lustigt att se hur den turkosa färgen tar över. Förmodligen för att den är blandad med vitt. Färgerna har olika tyngd så man vet aldrig vilken färg som blir starkast. 

10 kommentarer:

Anonym sa...

Så vackra

Ronny sa...

Fint inlägg igen! Samtidigt som gäster är så önskvärda och ger en glädje i tillvaron, särskilt barnen, så innebär det ofrånkomligen extra arbete. (Även om det bara är barnen.) Glad att du får utrymme för dina konstnärliga arbeten ändå, även om viss 'omgruppering' blir nödvändig ibland.
Kollegan.

Ingrid sa...

Jag förstår att det är tråkigt när gästerna åker, men rummet kommer ju till användning i alla fall. Nu kan du få sätta igång med målandet igen. Lycka till!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Anonym:
Tack för din rara kommentar. Den värmer.
Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Som väl är, är det inte så noga med städningen när det bara är barnen som kommer. Men det blir ju en del extra mat att laga...
Blev mycket stolt över att bli kallad kollega, haha. Det förpliktar ju!
Ha det gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det är skönt att ha ett rum där man slipper ta bort alla målargrejorna och sätta fram dem igen när man ska måla. Och rummet är perfekt som ateljé med allt ljus.
Kram tillbaka från Ingrid

BP sa...

Lagom till "kallare väder" kan du återigen ta din ateljé i bruk. Kul med besök, men kanske lite skönt också att ha det lugnt och skönt igen...
Gillar båda dina tavlor, men jag håller med dig - den första är bäst.'

Sedan bara älskar jag din fina lampa över matbordet - WOW!!!

Musikanta sa...

BP:
Jag är väldigt förtjust i Tiffanylampor, har en plafond i sovrummet och två små hänglampor i vardagsrummet. Tröttnar aldrig på dem.
Visst är det härligt med besök, men vid min ålder är det skönt när allt blir som vanligt igen. Mirren och jag talas vid (länge) i telefon ett par gånger i veckan så jag är alltid uppdaterad.
Önskar dig en fin helg.
Ingrid

Karin sa...

Härligt med en period med många besök, men också härligt när målarprylarna får komma fram igen! Jag har, som du, haft målaruppehåll sedan i våras, men nu har jag plockat fram akvarellfärgerna igen.

Jättefina små hällor, båda två, men jag håller med dig om att den första är läckrast.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, det går i vågor, målandet. Men nu tror jag att jag har fått lite inspiration igen. Roligt att du också har plockat fram dina akvarellfärger.
Jag ska försöka göra en lite större med ungefär samma färger, men jag behöver experimentera lite mer innan jag sätter igång med den.
Önskar dig en skön och trevlig helg!
Ingrid