lördag 4 april 2015

1095 Lördagstema - Gul & blå plus Harry Booström

Gnuttan i Danmark håller i taktpinnen för lördagstemat i april. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i bloggen. Där finns också de andra lördagstemana för april.

Jag slår ihop lördagstemat med en guidad visning på Konstmuseet i Norrköping som ägde rum i onsdags. Museet ställer just nu ut en antal tavlor av konkretisten Harry Booström. Den konkreta konsten är befriad från alla föreställande och symboliska inslag, läser jag på Wikipedia. Riktningen kallas Konkretism eller Art Concret på franska. Här kan man läsa mer om denna konstriktning.

Några kända övriga svenska konstnärer som målade i den andan är Otto G. Carlsund och Olle Baertling vars tavlor finns att beskåda om man klickar på länkarna. (Otto G. Carlsund har ju en hel del målningar som föreställer saker i sinnevärlden, som tavlan Gitarr och dragharmonika som finns på museet, så han kanske blev mer konkret vartefter? Just den tavlan kan man se bland många andra om man klickar på länken vid hans namn ovan.)Något mera gult än denna Komposition av Harry Booström kan jag inte tänka mig. Tavlan är spännande, tycker jag, eftersom figurerna utom den mittersta triangeln är lite på sniskan...(Bilderna går att klicka större.)


Den här Kompositionen av samme konstnär får representera gult & blått i lördagstemat. 


Tavlan av Olle Baertling platsar väl också under lördagstemats rubrik, även om det blå går åt det turkosa hållet.

Då har jag gjort min plikt med lördagstemat (:-)) och kan övergå till att skriva om den trevliga onsdagskvällen i veckan på Norrköpings konstmuseum. Harry Booström är ett namn som jag inte hört tidigare. Han fanns inte med i kurslitteraturen om den svenska moderna konsten på universitetet när jag läste konstvetenskap 2002, vilket jag tycker är synd, eftersom han i mitt tycke är en mycket intressant konstnär. 


Kerstin Holmer framför en tavla av Otto G. Carlsund. Tavlan till höger är också av denne konstnär. Kent tog bilden.


Kerstin är alltid lika intressant att lyssna till. Till höger ser man Olle Baertlings tavla som jag visat ovan. Kent tog bilden.

Utställningskommissarien, Kerstin Holmer, tog emot oss - en liten lagom grupp - och började med att först prata om konstnärerna som inspirerat Booström. Museet har en förnämlig samling av modern konst från 20-talet fram till våra dagar. Hon talade om att Otto G. Carlsund var en av dem som startade Art Concret tillsammans med en holländare. 

Efter att vi tillbringat nästan en timme i övre galleriet tillsammans med Kerstin, som alltid är lika kunnig och inspirerande, gick vi två trappor ner till galleriet där Booströms tavlor visades. Eftersom alla tavlorna hade samma namn - Komposition - bara med olika siffror, var det inte så mycket att berätta om dessa. Bara att titta på och njuta av. 


En av Kompositionerna. Man ser en osynlig linje från det högra hörnet som skapar en triangel.


En annan Komposition...


...en till


...och en till. Kent tog de två sista bilderna.

41 kommentarer:

Pettas sa...

Så fick du till det på ett bra och fiffigt sätt med vad du kallar "plikten". :)
Konstutställningar kan man knappast få för många av, i all synnerhet som konsten inspirerar.
Ha det gott i landet där flaggan vajar gul och blå!
Kram
från landet där flaggan vajar gul, blå och röd

Tove Olberg sa...

Aj aj det bultar och det bankar i mitt amatörmåleriska hjärta ... en ska akta sig noga för att sticka ut hakan vid vissa tillfällen ... men jag har just gått och tänkt att måla just "i dessa figurer"´s anda. Ljuvligt du visar upp konst för jag får mig en dos inspiration; och det blev ett kul konstnärligt sätt att skriva tema på!
Påsk i fortsatt trevlig anda till dig - en "konstkamrat"
kram

Gerd ♥ sa...

Fiffiga bilder, fast de säger inte mig så mycket, kan inget om konst. Däremot mina tyska campingvänner älskar svensk konst och hantverk, kan mycket, så kan de va.
Gillar dina olika headers, förstår att du målat själv.
Glad påskaftonskram, Gerd

Gunnel sa...

Här i Skåne är Konstrundorna i full gång. Det finns olika uppdelat på olika distrikt i Skåne. Det är kul att se samlingsutställningen och sen utgå därifrån för att åka till den konstnär man blivit intresserad av. Ha en fortsatt trevlig påsk

Musikanta sa...

PettasKarin:
Visst inspirerar det med konstrundor ibland - i synnerhet som man fuskar själv i den branschen.
Ha det gott själv och väldigt synd att ni har rött i flaggan också...
Varm kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove
Kära konstkamrat! Tack för din som vanligt roliga och annorlunda kommentar. Måla på du - jag själv har fått inspiration till en tavla genom den här utställningen. Får se om det blir något av det så småningom...
Påskkram tillbaka

Musikanta sa...

Gerd:
Man behöver inte kunna så mycket om konst för att tycka om tavlor. Det är som med musik - man behöver inte veta något om kompositören eller ens tiden när musiken skrevs för att njuta av den.

Jag är "allätare"när det gäller konst. Tycker om föreställande konst (målar ju själv sådana tavlor) men även nonfigurativ konst, som man kan titta på och tycka om ändå. Färger och linjer som harmonierar t.ex. och som skänker ro när man betraktar tavlan.
Varm påskaftonskram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja ni har mycket fint att titta på i Skåne - Olgakatt delar ju ofta med sig både här på bloggen och på Facebook. Synd att det är så långt till er. Måste vara väldigt roligt att träffa konstnärerna också.
Jag önskar dig en skön fortsättning på påskhelgen - här har vi härligt väder med solsken.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Gul och Blå är ju en butik som säljer jeans så jag trodde att du hade köpt en massa jeans. Så det kan bli! Du hade ju helt andra trevligheter för dig! GLAD PÅSK! Kramar

Eleonora sa...

Ja ja - jag blir så trött! Men om konst kan man ju inte tycka när det finns kritiker för detta. En av mina chefer hade en Olle B på sitt rum. Den var såå hemst att jag mådde illa då jag var tvungen att gå in i det rummet - jag gömde den bakom en gardin och lurade honom att jag slängt den. Han blev en aning blek men förstod ju att jag skojade MEN tavlan lät han stå kvar i "skamvrån".

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Veiken:
Det var inte jag som hittade på rubriken till lördagstemat :-). Tänkte inte ett ögonblick på den butiken eftersom jag aldrig handlat/handlar där. Mina jeans brukar kosta omkring hundralappen...
Ha en skön fortsättning på påskhelgen därnere i värmen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Visst får man TYCKA om konst! Jag skulle dock inte ha något emot att ha en Olle B. hemma - inte för att den är dyr utan för att jag verkligen uppskattar honom. Helt underbara färger och klara och rena linjer, tycker jag.

Likaväl som jag uppskattar andra konstnärer som målar så att man ser vad det föreställer. Som t.ex. Gunilla Manns tavlor, som jag blev mycket glad för.

Med konst är det som med musiken för mig - jag gillar både Bach, Chopin och Debussy lika mycket som Barbra Streisand och Bengt Hallberg.
Påskkram från vännen Ingrid

Ingrid sa...

Jag kan inte speciellt mycket om konst, men förra hösten när jag var i Toscana var jag också på Uffizierna i Florens och det var en STOR upplevelse. Där hade jag kunnat gå hur länge som helst. Det var helt fantastiskt att se alla de där tavlorna, som man bara sett avbildade förut, i verkligheten.

Hoppas att ni får en riktigt skön fortsättning på påskhelgen!
Kram, Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Underbara bilder på fina tavlor. Så kul att du lyckades få ihop det med temat gult och blått. Hoppas du får en fortsatt fin påskhelg. Själv skall jag tillbringa påskaftonen tillsammans med några grannar. Måste gå nu...
Hälsningar
Birgitta

Musikanta sa...

Ingrid:
Kent och jag var också på Ufficierna för ett antal år sen, men vi kom så sent så vi hann bara att se de allra mest berömda tavlorna. Det var en upplevelse. På dagen var det en hundra meter lång kö men så sent kom vi in direkt. Vi fick väl en halvtimme på oss och då hinner man inte se så mycket.

Vi har det lugnt och skönt här hemma i vår ensamhet. Ska just äta en varm smörgås som är Kents specialitet och dricka ett glas vin.
Jag önskar dig också en skön fortsättning på helgen.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tack för vänlig kommentar om tavlorna. Roligt att du har trevliga grannar att fira påskafton med. Själva är vi ensamma i år. Mirrfamiljen som vi brukar fira påsk tillsammans med är i London. Men vi har det väldigt lugnt och skönt.

Kent är kyrkvärd i morgon i Mogata kyrka så det blir påskdagsgudstjänst då. Det är alltid fint att få sjunga de vackra påskpsalmerna.
Hälsningar från Ingrid

olgakatt sa...

Harry Booström är ny bekantskap för mig, ser mycket intressant ut! Bærtling, däremot är en favorit, även skulpturerna. En står i en damm på Sofiero, den brukar jag dröja vid när vi är där. Det blir dags när rododenron blommar!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det var ju också en helt ny bekantskap för mig. Det är ju en duktig konstnär enligt min mening, så det är synd att han är så bortglömd. Men roligt att Norrköpings konstmuseum har gjort en utställning med en del av hans tavlor.

Jag tycker mycket om OB, har inte sett hans skulpturer däremot. Har aldrig varit på Sofiero, kanske dags att besöka det medan man lever...
God fortsättning på påsken önskar
Ingrid

Anki sa...

Go´morron Ingrid... och tack för din snälla kommentar hos mig :) Modern konst förstår jag mig egentligen inte på, men just den här typen med nästan lite geometriska figurer tilltalar mig faktisk på något vis. Jag gillar mer konst som är som dina tavlor. Din nya header är lika fantastisk som alltid... du är duktig med penseln!
Önskar dig och Kent en fin fortsättning på helgen!
Kram

Karin sa...

Åh, så trevligt med en liten konstrunda i påsk! Vi missar den traditionella rundan i södra Dalarna i år, så din exposé är extra välkommen!

Kul lösnng på temat! Jag gillar särskilt (förutom Bærtling) den sista tavlan, med den där lilla röda rektangeln mitt på som inte alls tänker låta sig inordnas i något mönster.

Karin sa...

... eller strax ovanför mitt på, snarare!

Eva Trillian sa...

Konst - något som är individuellt tilltalande :)
Sköna färger!
Glad Påsk!

Musikanta sa...

Anki:
Tack för snälla ord om mina headers. Det är lite ovanligt med sådana som jag har verkar det som. Många av mina bloggvänner målar ju, så jag undrar varför inte de också kan lägga ut sina tavlor som headers. Lite omväxling i alla fall.

Jag tycker om all sorters konst som är bra - åtminstone som jag själv tycker är bra. Det kan vara landskap, porträtt eller som här geometriska figurer. Jag uppskattar såväl renässanskonstnärer som modernister.
Önskar dig också en skön fortsättning på helgen!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Haha, det har jag inte tänkt på förrän du skrev det. Den bryter ju triangelmönstret och gör tavlan mer spännande.

Roligt att du uppskattade mitt inlägg. Jag tycker det är roligt att dela med mig av sådant som jag tycker är fint och intressant. Varje gång jag är på en sådan här visning lär jag mig ju mycket också.
Ingrid

Musikanta sa...

Eva:
Håller fullständigt med dig. Sen att vissa konstnärers tavlor är dyrare än andras är en helt annan historia.

Önskar dig en god fortsättning på påsken. Här blir det påskdagsgudstjänst i eftermiddag - med en av favoritpsalmerna.

Musikanta sa...

Birgitta:
Kommentaren efter Ingrids är till dig. Hoppas att du förstod det. Jag glömmer ibland att skriva namnet först, men jag vill inte ta bort hela kommentaren.
Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Visst är det roligt att få höra någon berätta om konstverken man tittar på. Man ser så mycket mer då. Om jag skulle titta på såna där fyrkanter skulle jag verkligen behöva nån som förklarade ett och annat för att bibehålla mitt intresse. Annat är det med husen på din header, SÅ fina, jag skulle vilja kliva in i bilden och gå runt och titta! Har jag förstått rätt att du har målat dem själv?

Musikanta sa...

Anna:
ALLA tavlor som jag lägger in som header har jag målat själv. Skulle inte falla mig in att lägga någon annans där, haha.

Eftersom jag har börjat spela två timmar om dagen (igår blev det tre) blir det inte mycket övers till måleri för min del numera. Att måla tar tid - det är inte bara att sätta sig en kvart och dutta lite färg här och där.

Det är alltid väldigt roligt med guide på konstvisningar liksom det kan vara kul att någon förklarar en del programmusik som t.ex. Grieg och Smetana.
Kram från Ingrid

Hannele sa...

uppiggande

Barbro S sa...

Så roligt att besöka konstmuseum. De två sista tavlorna du visar blev jag mycket förtjust i, och inspirerad. Skulle nog vilja prova på att måla så men jag har mycket lättare för runda former, kantigt är svårt. Hoppas du haft en fin påsk och fortfarande har :).

Veiken sa...

Kommer in så här på annandagen och önskar dig en fin vecka! Kramar

Andra året i Hjo sa...

Roligt inlägg med mycket färg. Kan uppskatta guidning på en utställning. Och om hon/han är kunnig är det ännu bättre. Gillar Lennart Rodhe, han var väl också konkretist, väl?

Musikanta sa...

Veiken:
Roligt att du tittade in igen - det uppskattar jag verkligen! Önskar dig också en fin vecka - det vet jag ju att ni får därnere. Här ska det tydligen bli lite varmare också - behövs! Det har inte varit behagligt att gå ut och promenera i den iskalla blåsten.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Kul att du tycker det - man vet ju aldrig...
Ingrid

Musikanta sa...

Barbro S:
Visst blir man inspirerad av att gå på konstvisning! Tycker också om de två sista tavlorna, men är nog mest förtjust i Olle Baertlings tavla. Jag tycker den är fantastisk.

Det är inte så svårt att måla kantigt - finns fin blå målartejp som man kan klistra vid konturerna så de blir spikraka och så att inte färgen flödar ut. Men det är väl roligare att måla lite runda former, tycker jag också.
Nu är påsken strax slut så jag önskar dig en fin vecka framöver.
Ingrid

Musikanta sa...

Sure, Lennart Rhode tillhör också den gruppen - 1947 års män (och en kvinna, Randi Fisher, som var med och ställde ut som men fortfarande inte räknas med bland pojkarna) som hade utställning på Färg och Form i april 1947. Kerstin pratade om honom också, kommer jag ihåg.
Ingrid

Anonym sa...

Man kommer alltid vida omkring när det vankas lördagstema. Kul! Nämda konstnärer var dessutom nya bekantskaper för mig.

form55 sa...

Hittade det här inlägget när jag letade efter snygga konkretistiska målningar. Harry Booström har jag känt till några år. Klart undervärderad konstnär tycker jag. Liksom Einar Lynge-Ahlberg och Per-Erik Böklin som målade i samma anda.

Musikanta sa...

Gnuttan:
Såg inte din kommentar förrän idag. Men jag håller med dig ändå - man kommer vida omkring, som du skriver, när det gäller lördagstemat.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

form55:
Hej och välkommen till bloggen. Hoppas du tittar in fler gånger. Jag är ju mycket konstintresserad och försöker alltid få till något inlägg när det är nya utställningar på framför allt Norrköpings konstmuseum som vi ofta besöker. Här finns ju en stor samling av moderna svenska konstnärer.
Ingrid