onsdag 12 november 2014

1024 Greta Garbo 1

Omslaget från den illustrerade tidskriften Hvar8Dag som utgav mellan 1899 och 1933. Här kan man läsa mer om den. (Bilderna går att klicka större.)

Har just avslutat den fiktiva biografin över Greta Garbo, Blekingegatan 32, skriven av författaren Lena Einhorn. Det är Gretas brev till vännen Mimi Pollak, som gick i samma klass som Greta på Dramatens elevskola 1920 som ligger till grund för boken. En recension av Ulrika Kärnborg i Aftonbladet 2013 här är intressant att läsa.


Omslaget till Blekingegatan 32. Greta (då) Gustafsson står bakom Mimi Pollak och lägger sin arm om henne. Foto från Dramatens elevskola. Boken bygger på de 40-tal brev som Greta Garbo skrev till sin vän och älskade, Mimi Pollak under elevtiden och även sedan hon lämnat Sverige för Amerika och Hollywood. Det är en underbar bok, tycker jag, så välskriven att man ibland glömmer att den är mer eller mindre påhittad. Greta framställs här inte som någon mystisk, undanglidande person utan som en levnadsglad tjej som inte säger nej även till herrsällskap när det bjuds. Hennes första år i Hollywood och brytningen med mästerregissören Mauritz Stiller finns också med i berättelsen. (Klickar man på länken finns det en bild med av Greta Garbo tillsammans med Mauritz Stiller.)

Men hon porträtteras också som en mycket målmedveten och hårt arbetande Dramatenelev som inte alltid hade det så lätt då de övriga eleverna alla kom från välbärgade och kultiverade hem. Hon var också yngst av dem alla, bara 17 år. Greta bodde ju många år hemma i lägenheten på Blekingegatan 32 på Söder, då ett av de fattigaste områdena i Stockholm. Lägenheten bestod av ett rum och kök och där bodde föräldrarna med de tre barnen, Sven, Greta och Alva. Vid den tiden som boken berättar om hade brodern flyttat hemifrån och pappan dött. Mamman bodde då i köket och Greta och systern Alva delade säng i rummet.

I mina gamla fina Charmetidningar finns en hel del skrivet om Greta Garbo. De är från 1928 och 1929 och då hade redan Greta etablerat sig som filmstjärna i Hollywood. Här är några artiklar som jag hittat och som kanske kan vara intressanta att läsa om man klickar bilderna större.


Greta Garbo var vid den här tiden en mörk skönhet som synes. Det är hon som har den röda dräkten. Bilderna från Charme julen 1928.


Bilden från Charme nr 3 1929. 


Charme nr 6 15 mars-1 april 1929. Följande artikel är hämtad ur denna tidning.


En anekdot i boken berättar att Mauritz Stiller i en av filmerna som han regisserade i Amerika tvingade den manlige motspelaren att skaffa större skor för att inte Garbos skulle se större ut än hans. Hon var med den tidens mått mätt väldigt lång och hade även ganska stora fötter. 

Jag återkommer med fler artiklar och bilder om jag hittar några i mina gamla Charmetidningar. Charme var en tidning som fokuserade på film, musik, teater och mode vilket inte Bonniers Veckotidning gjorde i samma utsträckning. Där har jag än så länge inte hittat något om Greta Garbo.

26 kommentarer:

Karin sa...

Vilken härlig läsning! Och den boken tror jag att jag ska skicka till dottern i Brasilien så att hon kan läsa på om Greta. Visserligen har lilla barnbarnet Greta fått sitt namn efter mormorsmor, men i Brasilien säger alla: "Ah, Greta! Greta Garbo naturalmente!"

Ailas sa...

Tack för detta fina inlägg med alla bilderna! Ja, som du redan sett, har även jag nyligen läst Lena Einhorn, men denna gång "Siri", som ju var August Strindbergs första hustru. Garboboken läste jag för något år sedan. Gillar båda.
Ikväll var jag på en väns bokrelease och kommer nog att skriva något kring hennes bok snart.
Kramar!

Musikanta sa...

Karin:
Här har du en länk - finns fler ex. på bokbörsen, men den här såg fin ut. http://www.bokborsen.se/Lena-Einhorn/Blekingegatan-32/4078434 De senaste böckerna som jag har köpt där har varit förlagsexemplar - helt nya.

Bra present till dottern.
Ingrid

Musikanta sa...

Aila:
Jag ska beställa Siri snarast. Har också läst Ninas resa som jag tyckte mycket om. Hon är duktig Lena Einhorn.
Kram från Ingrid

Eva Trillian sa...

En bok jag redan var lite nyfiken på - nu ännu mera så efter att ha läst hos dig. Ser att den finns som pocket nu. Kanske ska man slå till :)

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Den finns säkert på biblioteket eftersom den inte är helt ny. Jag lånade den där. Annars finns det just nu många ex. i nyskick på Bokbörsen. Fast då kommer ju frakten till förstås.
Kram från Ingrid

Gunnel sa...

Vilken skatt du har i all dessa gamla tidningar. Det finns en del i dem som påminner även om dagens veckotidningar. kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja då! Mycket reklam för bl.a. bantningsmedel och skönhetsartiklar. Bonniers Veckotidning har alltid några sidor med mat också.
Kram tillbaka från Ingrid

Veiken sa...

Hon var otroligt vacker vilket syns väl på bilden där hon har en röd dräkt! Vilken tjej! :) Kram

Anki sa...

Spännande kvinna och spännande läsning... tack för att du delar med dig!
Kram

Musikanta sa...

Veiken:
Jag håller med. Även med de skönhetsideal vi har idag vinner hon över alla!
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Anki:
Kul att du uppskattade inlägget. De här artiklarna kan man ju inte läsa om i någon av böckerna så det är klart att jag måste dela med mig av dem. Ska se om jag hittar fler.
Kram tillbaka

Äventyret framtiden sa...

Jag har läst boken, kom jag underfund med när jag läste ditt inlägg. Men det är ett tag så det kunde bli aktuellt igen att uppdatera innehållet.
Greta var underbart vacker, klassiskt vacker
kram
Karin

Spanaren sa...

Den boken vill jag läsa för den låter verkligen givande.
Vilken skatt du sitter på med dessa veckotidningar eller kallas de veckomagasin eller ...
Mycket bra inlägg som jag gärna vill återkomma till. Bakar matbröd just nu och ...
Tack för ett mycket bra och läsvärt inlägg! Ha en bra dag/ kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag läser gärna om den om ett tag. Det är mycket få böcker som jag har lust att läsa om faktiskt. Jag blev intresserad av henne när jag läste Vinterträdet av Ellen Mattsson och när jag upptäckte alla bilderna och artiklarna om henne i Charmetidningarna.
Hon har ett ansikte man aldrig tröttnar att titta på.
Kram tillbaka.

Musikanta sa...

Spanaren:
De kallas veckotidningar och jag är mycket glad över dem jag har. Finns så mycket intressant att läsa och även titta på även om bilderna inte är av dagens kvalitet.
Lycka till med baket! Själv är jag i städtagen - storstädning av sovrum + badrum. Bäst att passa på när man är på hugget :-).
Kram tillbaka.

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Om din källa av gamla veckotidningar har jag uttalat mig förr; har inte ändrad åsikt. Garbo är mytisk, Lena Einhorn skicklig i mitt tycke. Har inte läst boken, bara hört om den, nu har jag fått en introduktion;). Jag visste inte att Lena E skrivit om Siri. Maj Dalhbäck,journalist, skrev en bok om Siri von Essen efter hon gjort en reportageresa i Strindbergs fotspår och blev efter det intresserad av Siris öde. Boken utkom 1989.

Musikanta sa...

Tove:
Tack för tipset om Siri. Jag ska hämta Lena Einhorns Siri i morgon på biblioteket. Jag blev intresserad av att läsa fler av Lena Einhorns böcker sedan jag läst om Garbo och om Nina. Jag tycker som du att hon är en mycket skicklig författare.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Svar: Jag älskar att titta på när andra gör äventyrsresor, men vill idag ha lite lugnare när jag är ute och reser! Då får jag ju både och på ett vis! Kramar

Ingrid sa...

Greta Garbo var verkligen en enormt vacker och stilig kvinna. Tänk så roligt att du har alla de här gamla tidningarna kvar.
Kram, Ingrid

Annika sa...

Den boken skulle jag gärna läsa.
Alltså GG, vilken underskön kvinna hon var.
Helt otroligt. Jag förstår varför hon kallades De Gudomliga.
Ha en fin helg och kramar från mig

Musikanta sa...

Veiken:
Då känner vi väl ungefär detsamma inför resorna. Men visst kan det vara roligt att titta på när andra gör sina äventyrsresor.
Ha en skön helg önskar Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Min samling av gamla tidningar har jag skaffat mig själv på Tradera. Det började med några gamla Allers, sen hittade jag en hel årgång med gamla Charmetidningar från 20-talet och då var det klippt. Några av omslagsbilderna har jag använt i mina målningar - lite omgjorda förstås eftersom de bara var tryckta i två färger.

Just nu samlar jag mest på Bonniers Veckotidning som jag tycker är den allra bästa, de är tyvärr ganska sällsynta och relativt dyra. Det kommer snart ett nytt inlägg från BVT.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.

Musikanta sa...

Annika:
Ja, det är nog den vackraste kvinna som jag sett åtminstone. Varken Marilyn Monroe eller Julia Roberts kan mäta sig med henne tycker jag.

Boken är väldigt rolig att läsa även om den är lite sorglig ibland.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.

Andra året i Hjo sa...

Kul läsning. Fascinerande med svenskar som lyckas internationellt. Greta ligger tyvärr så pass många år före mig i tiden att jag inte har något riktigt förhållande till henne. Anna Karenina har jag förstås sett någon gång.

Musikanta sa...

Hans:
Hon var faktiskt före mig i tiden också, haha. Icke desto mindre är jag ganska fascinerad av henne - dels för att hon var så vacker, dels för att hon var en av de få stumfilmsstjärnor som överlevde när talfilmen slog igenom.

Iofs hörde jag mycket talas om henne när jag växte upp - hon gav ju aldrig några intervjuer och hon försökte alltid gömma sig för fotograferna. Han var aldrig gift och hade inga barn vilket också bidrog till att öka mystiken om henne.
Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.