söndag 2 augusti 2009

Från mitt liv som kantor 11

(Klicka gärna på bilderna)
Och så var den sista friluftsgudstjänsten för sommaren 2009 ett minne blott. Denna varmfuktiga söndag var vi bjudna till Eva på Arkö, dit man kommer med båt från Arkösund. En hel del församlingsbor åkte med ut till ön – några hade redan åkt med en tidigare båt.


Båten avgår från Arkösund till Arkö med förväntansfulla friluftsentusiaster


Lotsutkiken på Arkö

Eva kom som vanligt och hämtade synten med tillbehör med sin fyrhjuling. Hon talade stolt om att den var ny för året, röd och grann. Synten och jag stuvades in i släpvagnen, de andra avböjde att åka med och promenerade de ca 700 metrarna upp till skärgårdshemmanet, där gudstjänsten skulle äga rum.


Det gäller att hålla sig i om man inte ska trilla av...

Jag förstod varför, när jag åkt några meter. Det gällde att hålla sig i ordentligt för att inte trilla av när fyrhjulingen skumpade över alla stenarna på den lilla vägen. Efter att vi öppnat och stängt ett antal grindar och schasat bort en del får som spärrade vägen för oss, var vi framme.

Där hade Eva med dotter redan satt ut bänkar och ordnat med kyrkkaffe efter gudstjänsten. MM riggade upp synten i en lada bredvid med öppen vägg och de församlade bänkade sig utanför och gjorde sig redo att insupa Guds ord. Min gamle vän Tore, som konfirmerat och vigt Mirren, ledde det hela.


Snart har alla bänkat sig utanför ladan hos Eva och FredrikTvå gamla klasskamrater tillsammans innan gudstjänsten har börjat


Min gode vän, prästen Tore, ska hålla i gudstjänsten

Bra och lättsjungna psalmer – jag hade själv valt dem… Dagens tema var Andlig Klarsyn, lite besvärligt att hitta psalmer som rörde sig om detta fenomen, men jag tyckte att O store Gud och de sista verserna på I denna ljuva sommartid kunde passa. Tore är alltid snäll och tycker att allt jag gör är bra och ingen annan opponerade sig. Som avslutning spelade jag en liten dalmarsch av Peterson-Berger – eller Peterson Arger – som en av gudstjänstbesökarna talade om för mig att han kallades på sin tid.

Eva ville att jag skulle spela ”lite mer lättsamt” till kaffet – vi var gamla klasskamrater på den ärevördiga flickskolan i Norrköping för 65 år sedan, så hon har inte glömt att jag redan då var svår att få bort från pianot. Det blev lite Summertime, As Time goes by och Can’t help loving that man of mine, innan det var dags för kaffe för de flesta och te för min del.

När det var dags att åka hem promenerade vi i sakta mak ner till bryggan genom den yppiga grönskan och genom fårhagarna med hundratals får. Eva fick dock åka ensam i sin fyrhjuling denna gång. Efter någon halvtimmes väntan på ordinarie båt som var försenad, fick MM och jag skjuts till Arkösund med en av gudstjänstbesökarnas båtar.


Får, får, får så långt ögat når...
Ett svart får bland alla vita


Den här gången fick Eva åka ensam med synten till bryggan


Jag hade nämligen ytterligare en mässa på kvällen att spela på och var orolig för att inte hinna i tid på grund av mastodontköerna genom Söderköping vid den tiden på söndagseftermiddagen.


Medan vi väntar på båten hem njuter vi av den underbara skärgården


Båten vi åkte hem med vid bryggan på Arkö

16 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken vacker friluftsgudstjänst det måste ha varit!
Skärgården är så vacker, jag är så förtjust i havslinje som bryts av kobbar och skär.

Marianne sa...

Så underbart vackert! Och så härligt det måste vara med de där gudstjänsterna utomhus i Guds vackra natur! Jag har full förståelse för att du gärna spelar då!

Vi ankrade i Arkösund en gång för många herrans år sedan, hade tänkt ligga över natten. Men det var dansbandskväll just den kvällen och natten, så vi bestämde oss till slut för nattsegling i stället för sova var det ändå inte tal om. Så jag har bara sett det i mörker förut.

Kram!

Bloggblad sa...

Jaså, Tore håller igång ännu...

Eleonora sa...

Tack för att jag fick följa med på den trevliga utflykten! Hoppas att kvällens mäss-spelning också gick bra. En skön och fin dag önskar jag dig - kramar

tant lila sa...

Jag förstår verkligen att du fortsätter att spela, det verkar jättemysigt.
Men nu är det ju härligt att vara pensionär när andra är tillbaka i jobbet, och man i lugn och ro kan njuta hösten i trädgården även på vardagarna!

Mia sa...

Åh vilka fina bilder! Vilket härligt jobb du har som tar dig runt till så fina platser. Kram!

Musikanta sa...

Marskatten:
Friluftsgudstjänsterna är härliga just därför att man tvingas upp från sofflocket och kommer ut på utflykt i skärgården. Annars hade det givietvis inte blivit av...
Kramar!

Marianne:
Arkösund är väldigt trevligt, men restaurangen med dansmusik ute ibland ligger alldeles nära vattnet så jag kan förstå om ni inte stod ut... Ni får segla tillbaka någon annan gång och då är det inte så långt till Söderköping!
Varm kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Tore slår tom mig när det gäller förrättningar per dag. Jag har som mest haft fyra men han hade sex (förrättningar) en söndag! Så vi panschosar jobbar intensivt som bekant...

Musikanta sa...

Eleonora:
Mässpelningen gick utmärkt trots att det var en ny agenda med mycket nyskriven mässmusik. Jag hade fått den i förväg som väl var. Men det är bara roligt med lite nytt!
Varma kramar!

Tant Lila:
Just nu är de enda sociala kontakterna förutom släkt och vänner de jag får genom mina spelningar. Jag har sagt ifrån alla körer och studiecirklar denna termin för att inte vara bunden.

Jag håller med, har aldrig haft det så bra som nu när jag slipper att gå till jobbet som alla andra utan bara gör vad jag vill när jag vill...
Kram!

Musikanta sa...

Mia:
Roligt när du tittar in! Visst är det ett härligt jobb jag har, även om det kan vara lite pirrigt ibland när det är begravningar och bröllop och man ska spela eller ackompanjera svåra eller krångliga saker.

Folk önskar sig numera de mest underliga musikstycken - mycket nytt från exempelvis melodifestivaler och dansband...

Hoppas att allt är bra med dina små killar! Den lille är mycket lik Casimir. Har just varit uppe och hälsat på mina barnbarn. Den minste, Caspar, har just fyllt tre veckor...
Helt underbart!
Många kramar!

Musikanta sa...

Alla:
Har just kommit hem från en lång resa - därav dröjsmålet med att svara på kommentarerna. Kommer mer om denna i bloggen när jag hämtat mig från jetlagen...

Livskompott sa...

Hej!

Hamnade på ett av dina gamla blogginlägg kring Raw Food. Hur har det gått? Har du hållt fast vid kosten?

/Erik

Bloggblad sa...

Jag har fått jetlag av att börja jobba...

Musikanta sa...

Livskompott:
Kul att du hittade hit! Vad beträffar inlägget om Raw Food har jag för mig att jag var ganska skeptisk...

Givetvis försöker jag äta mycket grönsaker och frukt - maken är laktovegetarian, men jag föredrar nog varm mat i alla fall...
Ha det gott!

Bloggblad:
Haha! Vi ses!

Ebba sa...

Hej alla. Fredagstemat "Show and tell" verkar så spännande. Att kommunicera med kvinnor över hela världen ser jag fram emot.
Jag har kommit med genom Marianne "På nya äventyr" och håller nu på att lägga upp er på min lista.
Min adress är http://minbloggebbas.blogspot.com/
må så gott och väl mött i många diskussioner..../Ebba

Musikanta sa...

Hej Ebba!
Välkommen till min blogg! Det är väldigt roligt att vara med i fredagstemat, även om det tar en del tid. Juli och augusti är temabefriade så det startar väl igen i september, antar jag.

Jag har läst lite i din blogg, men inte hunnit kommentera ännu. Jag är också konstintresserad och målade mycket när jag var yngre. Det ska bli spännande att läsa om din utställning så småningom!
Ha det gott och kram/M