onsdag 26 augusti 2009

Utflykt till Peking – dag 4, lördag 8 augusti

Fortsättning på den stora skjortjakten...

Vilken tur att vi inte bestämde oss för att åka till Olympiastadion idag! Det är ju den 8 augusti och dagen för förra årets OS-invigning, som givetvis kommer att firas rejält. Jag vill inte tänka på hur det kommer att se ut på tunnelbanan…

Åttonde augusti anses vara årets mest lyckobringande dag i Kina. Många bröllop äger rum just denna dag. När vi är på väg ut efter frukosten dyker vi rakt in i ett bröllopspar med uppvaktning, som just håller på att fotograferas utanför vårt hotell. Bilen, som paret ska åka i, är dekorerad med serpentiner och blommor och på parkeringsplatsen ligger det drivor med sönderrivna serpentiner i alla olika färger. (Bilderna går att klicka större.)
Innan vi tar en taxi till tunnelbanan handlar vi vatten i den lilla affären tvärsöver gatan. Vattnet kostar två yuan, en yuan mer än i affären.


Det är idag vi ska besöka affären där man säljer Arrowkjortor. Vi ska även passa på att ta lite foton på huset där Mirren och Mirrmaken bodde. Jag vill gärna besöka Carrefour också i närheten, ett varuhus i stil med Åhléns hemma och dit mycket få turister hittar.

Området Sanyuan där Mirren bodde ligger några mil från vårt hotell – inte så långt ifrån flygplatsen. Det börjar bli riktigt varmt nu och jag välsignar alla sidentoppar som Mirren la ner i mitt bagage i stället för mina egna T-shirts i bomull.


Vi stiger upp ur underjorden på en station, där vi tror att det inte är så långt att gå till bostadsområdet. Flera vänliga engelsktalande ungdomar kommer fram och talar om var befinner oss, är när vi stannar och försöker orientera oss på kartan. Det är inte så lätt att veta var man är om man bara tittar på skyltarna...


Efter halvannan kilometer skymtar vi Carrefour tvärsöver gatan och då vet vi att vi är på rätt väg. I ett gathörn står en melonförsäljare med en häst – något som man inte ser i centrum av Peking.


Vi hittar trettiofyravåningshuset där Mirren och Mirrmaken bodde under ett år på sextonde våningen. (Det fanns ingen våning fyra och fjorton eftersom de är olyckstal. Fyra har samma uttal som ”död” och fjorton som "vill dö" även om det är olika tecken.) Vid entrén står det fortfarande vakter som besiktigar alla som går in och ut. MM är glad över att vi hittat hit.


Det är sig likt, men man har byggt färdigt skyskraporna på andra sidan gatan, som man höll på med 2004, och rivit några kvarter till. Här är ett gammalt foto som visar hur det såg ut från balkongen då. Jag tror vi kunde räkna till sexton lyftkranar bara härifrån.


Vi räknade till 16 lyftkranar från Mirrens balkong


Det är mer eller mindre färdigbyggt nu och vi tar några nya foton för att visa Mirren, som längtar tillbaka och gärna skulle bosätta sig där igen.

Ett av husen som höll på att byggas när vi var där 2004


På andra sidan bron över den trafikerade gatan ser allting ut som förut. Och skjortaffären finns kvar – men nu heter den inte Arrow längre utan Cavad.
Vi går in och frågar om man säljer Arrowskjortor, men expediterna har tydligen inte heller här hört talas om märket. Vi inser då att Arrow kanske har dragit in sin försäljning i Kina av sina skjortor. Kanske man inte tjänade tillräckligt. Jag hittar några rosa och ljusblå skjortor till Mirrmaken av märket Cavad, som verkar fina och köper dessa.


Vi irrar omkring i kvarteren intill för att se om inte Arrowaffären möjligen har gömt sig någon annanstans – men MM var säker på att just så här såg huset ut där affären fanns. Jag vill gärna gå till Carrefour nu där det är luftkonditionering – jag är genomblöt av svett. Jag kommer i alla fall ihåg att jag måste dricka mycket. dricka MM klarar värmen bättre – han tycker att det är ”lagom varmt”.
Vi ger oss iväg hem igen men hamnar tydligen fel och hittar inte till Carrefour. Vid det här laget är jag väldigt trött och svettig och vill åka taxi hem till hotellet. Vi frågar tre chaufförer, men de skakar bara på huvudet och vill inte köra. Det är för långt och det är inte säkert att de hittar. Den fjärde chauffören skjutsar oss till närmaste tunnelbanestation i alla fall. Hem till hotellet för att duscha och sen ut igen eftersom vi är hungriga. Denna gång blir det kyckling på Kentucky Fried Chicken för mig och pommes frites för MM.


Efter detta är jag så pass återhämtad att jag kan åka iväg till Landau igen för att försöka få tag på ytterligare skjortor till Mirrmaken. Han har önskat sig rosa, blå, lila och gula skjortor. På Landau är det fortfarande rea och på ett ställe får jag tag i gula och lila skjortor. Rosa och blå har jag ju redan köpt.

Det blir yoghurt som vanligt på kvällen. På vägen hem ser vi ett sätt att lösa transportproblemet när det gäller barn eftersom man sällan använder barnvagnar, som jag tidigare berättat om.


13 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det var mycket ståhej för några skjortor, men kul att se bilderna. Och att få se var hur de bodde, de unga, när de var där. Det har jag inte sett förut.

Jag har jättesvårt för att orka länge i större folksamlingar, så jag är impad över hur ni tar er fram.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Å andra sidan fick ju vi se lite mer av det genuina Peking än när man bara går omkring i absoluta centrum.

Att åka tunnelbana var väldigt skönt med tanke på hur varmt det var ovan jord. Vi åkte ju för det mesta andra tider än rusningstiderna så det var inte så farligt med folk. Trapporna var det som var värst...

Mirren sa...

Kära Musikanta: Du får det att låta som att vi bodde på landet... Sanningen är den att vi bodde på samma gata som Kempinski, Hilton och Great Wall Sheraton Hotel. När du frågade mig om vilka våningar som saknades (på telefon) trodde jag att du menade på ert hotell. Nu förstår jag att du menade i vårt hus och kan tillägga att även våning 13 saknades - om jag minns rätt. Kineser är så vidskepliga att de till och med väljer bort västerländska olyckstal :-).

Historien bakom skjortorna var att mamma frågade mig om vi önskade oss något. Nej, svarade jag, möjligen Arrowskjortor till Mirrmannen, för det finns inte i Sverige. Jag hade ingen aning om att ni skulle gå till sådana ytterligheter för att hitta dem.
Vad gäller Cavadskjortorna så misstänker jag starkt att Arrow hade ett joint venture i Kina och att den kinesiska partnern nu tillverkar egna Arrowskjortor under namnet Cavad. Men det är ju bara min teori... Fina är de i alla fall. Fast ni skulle inte gjort er så mycket besvär för att hitta dem!

Ps) Nästa gång får ni pröva lite kinesisk mat också...

Bloggblad sa...

Haha... tack för den infon. Jag började bli fundersam på om MM blivit så modemedveten, tycker inte att jag har anat det förut. Jag har slarvläst och blandat ihop vem som skulle ha skjortorna.

Musikanta sa...

Mirren:
Tack för förtydligandet. Jag såg också att distriktet där ni bodde heter Sanyan i ett ord, men jag ids inte gå in och redigera.

Hade vi inte åkt dit för att köpa skjortor hade vi väl inte åkt dit alls. Det var roligt att komma till de trakterna igen och uppleva gamla minnen. Vi var ju i alla fall där och hälsade på tre gånger under er vistelse.

Jag är bara ledsen att vi inte hittade till Carrefour på tillbakavägen. Det var lite därför jag ville åka dit också. Det var en upplevelse att handla där med alla kineserna.
Många kramar

Musikanta sa...

Bloggblad:
Hade jag inte frestat med skjortorna så hade väl inte MM varit så intresserad av att följa med, kan jag tänka. Han behövde nya med kort ärm eftersom han "växt ur" alla sina gamla. Och även nya byxor och kavajer av samma orsak...

Däremot blev det tvärstopp när jag tipsade honom om en billig resa i slutet av november. Med direktflyg till Peking utan byten i Köpenhamn. Inte så varmt heller då. Hade gärna åkt dit och handlat lite julklappar...

Men han kan tänka sig att åka dit nästa år när han är pensionär och kan åka när han vill, sa han. Jag sa, att jag kanske inte lever då, men det trodde han att jag skulle göra eftersom min mamma blev 95 år.

Qui vivrai verra - tror jag det heter på franska. Du är ju bra på det språket nu!

Annika sa...

Men vilken cool resa ni har varit ute på!
OCH du har dessutom varit där förr.
Peter var ju där förra våren och tyckte det var så kul!
Han gick på ngn jättemarknad ev varuhus och köpte fakeväskor och pasminasjalar åt mig. Jättefina!!!
Skulle gärna, gärna åka till Beijing jag också!!!
SÅ kul att läsa detta!!!
Kramar!!!

Musikanta sa...

Mirren:
Sanyuan ska det var påpekar MM.

Musikanta sa...

Annika:
Det är ju alltid fint att komma tillbaka till ett ställe där man varit förut. Nytt för i år var tunnelbanan - den var inte alls utbyggd så mycket för fyra år sen.
Varma kramar/M

Bloggblad sa...

Haha... man måste lirka lite med de små liven ibland!

Jag blir så surrig i huvudet av alltför mycket folk, jag handlar helst i små butiker som ligger lite avsides i små städer. Som hemma här t.ex... :) (Man spar in några tusen på att cykla ner till stan mot att flyga till Kina...:)

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, men den här gången gick det inte. Inte ens när jag sa att vi kunde åka till Muren i så fall, eftersom det inte var så varmt då.

Han har nämligen läst en bok om Muren på sistone. Och det var 11 år sen vi var där senast, så det kunde ju vara intressant att åka dit igen, sa jag. Inte ens det hjälpte...

Jag såg en annons om ett bra pris för en cashmeretröja här hemma på lite över 1000 kr. Så köper man några stycken har man nästan sparat in resan! Förutom att man slipper handla mat i en vecka...

Marianne sa...

Men kära nån, var pommes allt MM fick att äta? Det måste finnas hur många grönsaksrätter som helst i Kina?

Vi har Carrefour här, det är där vi veckohandlar. Du kanske kan få med MM på en Kairo-resa i stället så kan vi gå till Carrefour här? Fast helst inte i november eftersom vi flyttar då ... Carrefour finns i Istanbul också, såg du min reseguide dit? Den stan får ni bara inte missa!!! Och jag lovar, i Istanbul behöver MM inte livnära sig på pommes, så många goda grönsaksrätter som det finns där!

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Det blev lite si och så med maten den här gången som du kanske såg i kommentaren till föregående inlägg. Men det gör ingenting om han eller jag tappar några kilon och vi drack ju i alla fall ordentligt.

Visst finns det mängder med grönsaksrätter i de kinesiska restaurangern, så jag vet egentligen inte varför han var så skeptisk denna gången.

MM har varit i Istambul några gånger med jobbet, så han är inte så intresserad att åka dit igen. Men i Kairo har ingen av oss varit - så dit måste vi ju bara åka någon gång.

MM går i pension nästa år så då har vi lite bättre om tid. Hoppas ni är kvar där då för du kan vara säker på att vi kommer och hälsar på dig i så fall...

Kul att det ordnade sig med nya lägenheten!
Många kramar/M