Bilden från nätet
Maisoui är det som står för januaris fredagstema. Övriga fredagsbloggare finns länkade på hennes hemsida.
Om jag kunde förändra någonting i tillvaron vore det i många sammanhang den starkt positiva attityden till alkohol i vårt samhälle. Ja skulle ta bort skimret och glamouren som omger alkoholhaltiga drycker från den finaste konjaken eller likören och årgångsvinet till champagnen och starkölet och jämföra det med vodka eller hembränt.
Bilden från nätet
Jag skulle vilja att det blev lika ute att dricka alkohol som att röka. Jag skulle vilja att våra kändisar visade upp sig i TV-reklamen och berättade om hur fint det går att leva utan alkohol och hur snygg och fräsch man blir av att avstå. Att man alltid kan stå för det man sagt och gjort även efter en fest...
När jag ser den här bilden från nätet är jag mycket förvånad över att NÅGON kan dricka sig igenom Nobelfesten utan att bli märkbart påverkad...
Det fanns några skräckexempel för några år sedan som visade frånstötande bilder av härjade människor i en antirökkampanj. Man kan tycka vad man vill om detta men bilderna gav åtminstone ett outplånligt intryck på mig.
Jag skulle önska att det också fanns några sådana bilder på hur alkoholister kan se ut efter många års missbruk. Före och efter… Hur alkoholen förändrar en människas utseende till det sämre. Man kunde visa filmer på skolor där människor uppträdde berusade eller var bakfulla, patetiska i stället komiska. Hur alkoholen inverkar direkt på nervsystemet, som när en person har svårt att hålla i kaffekoppen på grund av tremor, får epileptiska anfall eller hallucinationer.
Den här bilden hittade jag på nätet hos en ung bloggare vars inlägg berörde mig mycket. Han undrar varför han känner sig utanför och konstig när han inte vill dricka alkohol på kompisfesterna och bli berusad. Och att ALDRIG någon tycker att det är bra att han avstår! Han är under 16 år...
I TV och tidningar visas ständigt bilder på champagnesprutande kändisar eller idrottsstjärnor. I filmer finns det alltid en flaska whisky på ett bord i bakgrunden som personerna ideligen förser sig med. I skvallertidningarna ser man det vackra folket, för det mesta med ett glas i handen. Och det är i de oftast inte juice i det.
Bilden från nätet
När folk träffas på restaurang i TV-filmer eller i böcker, beställs alltid en flaska vin in. Ingen verkar bli nämnvärt påverkad eller har någon svårighet att agera och tala precis som vanligt – trots att avsevärda kvantiteter konsumeras ibland …
Till skillnad mot rökning anses det elegant och festligt att dricka alkohol. Folk som avstår från alkohol på en fest utan giltig anledning, som t.ex. bilkörning eller graviditet, betraktas ofta med misstänksamhet. Detta fastän alkoholen är upphov till så oändligt mycket mer lidande och elände än tobaken. Det är inte många äktenskap som kraschat på grund av rökning, inte heller brukar de som röker vara misshandlare eller mördare bara för att de röker...
Därför önskar jag att den positiva attityden till alkohol skulle förändras på samma sätt som attityden till rökning efter 1970 har gjort. Vi som rökte på 1950- och 60-talet tyckte till och med att folk som inte rökte kunde sitta i ett litet rum för sig själva eftersom de var så tråkiga. Det var innan de alarmerande rapporterna om sambandet mellan rökning och lungcancer hade kommit på allvar.
Nu vet vi hur många sjukdomar och olyckor, mord, dråp och misshandel som är alkoholrelaterade. Och ändå fortsätter vi att skåla i alkohol på våra middagar med ett leende på läpparna…
Jag tänker ofta på en av studentkamraterna, numera framstående forskare, när jag i kretsen av festande studenter frågade honom varför han inte drack något annat än läsk. Han tittade förvånat på mig och sa: ” Jag tycker att alkohol grumlar hjärnan!”
Det ska böjas i tid... Barn firar Nobelfest på dagis - bilden från nätet
Jag är inte helnykterist och bjuder ofta på vin när jag har kalas. Däremot dricker jag helst inte själv vin längre, eftersom jag har upptäckt att jag mår så mycket bättre utan alkohol.
Uppdatering:
Jag har aldrig menat att det borde bli ett allmänt förbud mot alkohol! Vi vet ju hur mycket elände som följde under förbudstiden t.ex. i USA med uppkomsten av maffian bl.a.. Jag tycker bara att man kunde skrapa av lite av den gloria som fortfarande omger alkoholen till skillnad mot tobaken...
Uppdatering:
Jag har aldrig menat att det borde bli ett allmänt förbud mot alkohol! Vi vet ju hur mycket elände som följde under förbudstiden t.ex. i USA med uppkomsten av maffian bl.a.. Jag tycker bara att man kunde skrapa av lite av den gloria som fortfarande omger alkoholen till skillnad mot tobaken...
37 kommentarer:
Jag håller både med dig och tycker annat. Jag dricker vin, tycker om gott till kaffet och att en riktigt god öl smakar gott! MEN, det ska vara måttligt och det är väl det om något som vi som är vuxna och så "visare" ;) behöver lära ut till den yngre generationen. Där är vuxenansvaret nyckeln tänker jag.
Mina två döttrar som är vuxna nu drack lite eller absolut inget alls när de var i tonåren och något äldre. De valde det av egen vilja. Men jag vet att många kompisar tyckte att det var konstigt. Men det gjordes ingen affär av det.
Att lära sig "måttan" är svårare för vissa än för andra. Ett förbud tror jag blir något som skulle göra det ännu mer spännande...för så funkar det ofta i tonåren. Sen håller jag med dig om att bilder på hur drickandet förändrar ens utseende vore väldigt bra att ta med i samtalet om skadeverkningar.
Var det inte ett tv program för något år sedan där människor fick se en datoranimerad bild på hur de och deras barn skulle se ut i framtiden om de fortsatte med sitt osunda leverne. Tror att det då mest handlade om mat. Men det var så stor skillnad på ett sunt leverne och ett icke sunt leverne.
Ja för att inte skriva en bok i ämnet så avslutar jag här. :))
Ewa:
Tack för din långa och intressanta kommentar! Vi drack faktiskt inte vin hemma när sonen var i 14-15års åldern bara för att visa att man kan ha trevligt utan alkohol.
Något allmänt förbud för alkohol har jag aldrig förespråkat! Det är givetvis helt omöjligt liksom det vore för rökning.
Vad jag menar är bara att man ta bort lite av glorian kring alkoholen. Det har ju gått bra med rökningen - jag minns alla foton av filmhjältar som satt med en cigg i handen eller mungipan och såg tuffa ut, Humphrey Bogart, Hasse Ekman etc.etc.
Kram från Ingrid
Jag förstår och håller med. :) Och jag minns också hjältarna med ciggen i mungipan...smyg reklam för olika märken även om åtminstone inte jag förstod det då.
Ha en riktigt skön fredag!
Kramar
Jag kan inte annat än hålla med om allt du skriver. Alkohol är inkörsport till så mycket elände, att egentligen borde det förbjudas. Tänk förr i tidenn när männen fick sin månadsbetalning och en sup (som gav mersmak och snart var pengarna uppsupna).
Den som på en Nobel middag intar allt som serveras, är kanske inte så mån om sin egen image. Vore jag där skulle jag bara smutta försiktigt på godsakerna, det finns ju alltid ett vattenglas bredvid. Att dessutom veta att man inte kunde gå på toa under hela middagen! bar det - skulle få mig att avstå ......
Nobel middag för småbarnen kan ju diskuteras, men nog behöver ungarna lära sig bättre bordsskick alltid! Inte alla men många. Och dom brukar tycka att det är roligt att få bli behandlade som "vuxna" och i glasen är inget annat än Pommac.
En riktigt skön weekend önskar jag dig. Stor kramis från din
Eleonora
Njaee...jag kan nog inte hålla med dig här. De allra flesta KAN ju hantera alkohol, och det är så socialt gångbart i många sammanhang.
jag tror istället att vi måste föregå med gott exempel för de yngre. Att visa dem att man kan dricka utan att bli plakat.
Jag dricker vin, och kanske ngn drink, varje fredag och lördag. Tycker mkt om det. Karolina har sett mig dricka socialt hela sitt liv, precis som jag såg mina fldrar dricka socialt. Inget som skrämde mig det allra minsta eftersom de inte blev fulla.
Men visst är det förfärligt när det sups in absurdum. tror fö att supande bland ungdomar är ett större problem i sverige än där jag bor.
Det hemskaste på mina breddgrader, i min stat, är att du kan dricka en hel del innan du anses som rattfull. Du kan lätt svepa två glas vin och kanske ngn svag drink och sen sätta dig och köra. DET är felaktigt.
Intressant ämne du tagit upp idag, Ingrid. Ska bli intressant att följa tråden...
Kram!!
Ewa:
Jag kommer särskilt ihåg den vackre Hasse Ekman som hade ett långt elegant cigarrettmunstycker av silver i handen på ett foto! Inte tänkte man på att det var smygreklam inte då...
Ha den skön fredag själv. Här blir det På Spåret i kvall :-) !
Kram från Ingrid
Eleonora:
Jag skulle aldrig klara av en Nobelmiddag utan att gå ifrån bordet vid något tillfälle...
I så fall skulle jag väl få göra som gamle kungen, bara dricka alkoholfritt och knappt det. Man kan ju givetvis låtsas att man dricker när man måste skåla ideligen, men i alla fall!
Jag håller helt med dig om att en del barn (och även vuxna) behöver lära sig ett bättre bordsskick. Men det är det man försöker lära barnen på dagis också till vardags.
Vad jag vänder mig emot på bilden är att man ska LÅTSAS att det är vin i glasen och skåla med varandra. För det var väl så det var tänkt, antar jag.
Nej, att det var annat än Pommac i glasen hade jag aldrig trott heller :-) !
Stor kram tillbaka från Ingrid
Annika:
Det är nästan alltid NÅGON i ens umgängeskrets som inte kan hantera alkohol, tyvärr.
Vad vi ville visa sonen med vår avhållsamhet när han var i sina tonår var att man kan ha precis lika trevligt en fredag- eller lördagkväll med god mat och alkoholfria drycker. Eller med en kopp te och goda mackor.
Det var inte meningen med mitt inlägg att vara en glädjeförstörare för dem som uppskattar ett (eller två) glas vin och en drink en fredag och en lördag och håller sig till det. Vad jag vänder mig emot är att det MÅSTE vara alkohol med vid nästan alla festliga tillfällen när man umgås, åtminstone här i Sverige.
Vi är ju duktiga på att försöka hålla nollvision vad det gäller alkohol och bilkörning. Trots det åker ju en del dit dagen efter för rattfylleri eftersom alkoholen inte gått ur kroppen. Med ibland katastrofala följder för jobb och familj!
Kramar från Ingrid
Tack för ett mycket bra inlägg.
Jag håller helt med dig.Är uppvuxen i ett hem utan alkohol, men kan naturligtvis idag ha full förståelse för den som vill ha ett glas vin till maten eller liknande. Själv mår jag inte alls bra ens av ett halvglas vin,så jag avstår och har nog lika trevligt ändå.
Ha en trevlig helg!
Kram Eva
Som helnykter av födsel och ohejdad vana instämmer jag i dina åsikter. Studenttiden var jobbig, man anklagades ofta för att vara stämningsförstörare och man fick vackert ta med sig själv vad man ville dricka. I yrket har jag ju sett det mesta av avigsidorna och bokstavligen brottats med ett oändligt antal fulla på akuten. För att inte tala om offren för deras våld.EU-inträdet har inte precis förbättrat synen på alkohol i vårt land. NU har vi BÅDE brännvinskultur och medelhavsdrickande. Det som funkat bäst som skadeförebyggande i Sverige var Bratt-systemet, dvs motboken. Under dess era förekom inte diagnoserna skrumplever och delirium tremens praktiskt taget alls! Tyvärr lär det inte gå att hitta på nåt idag som skulle kunna fungera så. Men jag hoppas Systembolaget får bli kvar, det är det minsta man kan begära.
Eva:
Här föregår frikyrkan med ett mycket gott exempel. Jag har många vänner där och vi har alltid väldigt trevligt när vi träffas, trots att det aldrig någonsin serveras alkohol.
Att alkohol är ett gift kan man ju heller aldrig komma ifrån och ju äldre man blir, desto mer säger kroppen ifrån att den inte vill ha sådant, tror jag...
Kramar från Ingrid
Jag tycker detta var ett intressant ämne! Jag har sett flera baksidor av alkohol och på vissa vis kan jag hålla med dig. Eller snarare så att jag kan hålla med om att själva glorifieringen eller det att man "ska" dricka alkohol för att anses "normal" är helt fel. Jag älskar goda viner, goda single malts och cocktails MEN jag tycker att vi alla bär ett ansvar att inte höja på ögonbrynen, ge kommentarer eller framförallt INTE TRUGA på personer som tackar nej av egen maskin. Tyvärr är just det senare så vanligt. Att folk säger "men VISST SKA DU...!" till den eller de som ber att få slippa vinet, ölen eller drinken. Det är såpass inrotat med aokohol i vår sociala struktur och kultur att det är svårt för många att se lite längre tror jag. Att tänka att aha den här personen vill inte dricka, kasnke har det en orsak.... Under den här tiden som man som kvinna även är i 2fertil ålder" tycker jag ännu mer det blir konstigt eftersom man de gånger då man tackat nej till alkohol alltid förväntas vara gravid! Ungefär som om DET samt att man ska köra bil, är de ENDA "giltiga" skälen till att tacka nej. Jag gillar inte det!
Men däremot tycker jag att det vore bra om folk lärde sina barn och ungdomar om att man faktiskt KAN dricka på ett vettigt vis. Men visst kan det vara svårt det där. Jag tror tyvärr att det är lätt att just "föbud eller sådant" gör att det blir än mer spännande att dricka.
Hoppas nu du får en riktigt skön helg!
Kramar!!
Olgakatt:
TACK för ditt inlägg! Om man läser "Ungdoms Nykterist" - länken till den unge bloggaren i mitt inlägg - så kan man förstå hur många av dagens ungdomar har det och känner sig. Och ännu värre skulle det väl bli om Systembolaget försvann, som du skriver!
Men nog måste det finnas några idrottsstjärnor eller skådepelare som är helnykterister och som skulle kunna gå ut i media och göra reklam för ett bra liv utan alkohol? Det vore också ett bra ämne för skolornas studiedagar. Där bara alkoholen tas upp - inte ANT som ofta förekommer. Det brukar bli varken hackat eller malet...
Ha en skön helg önskar Ingrid
Måtta med allt; men hur hålla måttet? Det finns mycket att säga och skriva om det här och jag förstår dig fullständigt när det gäller alkholismen som brer ut sig...
men alla människor fungerar inte så och jag tror inte på pekfingrar.Det brukar bara föda trots. Det jag opponerar mig mot i de här fallen är då man drar alla som tar ett glas vin nu och då över samma kam som den som har verkligt stora problem.
Jag gillar inte den nymoralism som har vuxit fram på sistone, att man ställer svart mot vitt, alholismen mot nykterheten. Jag dricker inte ofta men njuter någon gång nu och då ett glas rött eller vitt vin. Det är säkert många med mig som gör likadant..tar supen utan att själv bli tagen.
Jag vet också att det är lätt att säga att man har eget ansvar, i alla fall om tendenserna till alkolmissbruk men man måste kunna skilja på missbruk och att ta ett glas vin nu och då. Jag har fått svårare att dricka vin ju äldre jag har blivit men jag tycker om att ta ett litet glas ändå, för att det är gott, inte för att berusa mig. Inget är svart och vitt. Avslutar som jag började. Måtta med allt!
Kramar!
Karin
Saltistjejen:
Tack för ännu några kloka synpunkter i detta ämne. Det är precis som du säger - tackar någon nej till alkohol tror man att ligger något bakom. T.ex. att personen är en gammal alkis som numera håller sig nykter.
Victoria drack ju inte något vin på Nobelfesten, och vips tror man att det måste bero på att hon är gravid. Att hon skulle vilja hålla huvudet helt klart vid ett sådant högtidligt TV-sänt tillfälle är det ingen som kan tänkas sig...
Jag tycker att man ska ge sina barn alternativ när det gäller dryckkulturen. Man kan säga att det är gott att dricka vin ibland eller ta en drink, men man MÅSTE inte göra det varje vecka utan kan ha lika trevligt utan.
Kramar från Ingrid
Ett problem är ju att man inte vet förrän det är för sent, om man är predestinerad att bli alkoholist.
Goda vänner till mig, tyckte att det var bättra att barnen (tonåringar) fick dricka vin hemma än att de skulle smygsupa - inga förbud som bara skulle överträdas - utan man skulle lära dem att hantera alkoholen. Det två äldsta fungerade det med, den yngsta blev snabbt beroende. Hon lyckades trassla sig igenom skolan, se'n mamman i familjen slutat förvärvsarbeta och ägnade sig på heltid åt dottern. Efter fler stökiga år, blev flickan nykter, gifte sig, fick barn - och ramlade dit igen.
Stig Strand var ju helnykterist, men det är ju länge se'n han var aktiv nu. Nu är jag inte så hemma i sport och kändisvärlden, så jag kan inte uttala mig om huruvida det finns fler.
Under hela min uppväxt var jag ensam om att inte nyttja alkohol, men jag har i motsats till många andra, aldrig blivit tråkad för det. Däremot har alla vänner alltid varit ytterst angelägna om att ha något hemma som jag kan dricka. Då har jag fått fler gliring för att jag är vegetarian - om än inte många.
Håller med dig om att man inte får blanda ihop gott bordskick med att lära ungarna att skåla. Att låtsas dricka alkohol, i väntan på den riktiga alkoholen, tycker jag är förkastligt.
Margaretha
som ibland varit så glad att folk tyckt att hon inte skulle dricka mer
Karin:
Jag håller med dig helt och hållet. Men jag är också inne på Saltistjejens linje, att man ska kunna tacka nej till alkohol utan att ha någon direkt orsak annat än att man inte gillar det.
Jag menade inte att komma med några pekpinnar eller att missunna människor ett gott glas vin då och då. Jag tycker bara att man tidigt ska upplysa ungdomar om att alkohol faktiskt är ett gift och att nästan 20% av alla som börjar dricka blir alkoholberoende. Och vad detta innebär i förlängningen.
Jag tror också att det är lättare att hålla måttan ju senare man börjar med alkohol. Har man familj, jobb, barn och bil, kan man helt enkelt inte bli hur berusad som helst som många ungdomar blir idag. Och man kan heller inte ta sig ett glas champagne eller en sup till frukost, som är det allra enklaste sättet att bli kvitt sin baksmälla.
Underbart att mina bloggvänner engagerar sig i ämnet på så olika sätt!
Ha en skön helg!
Kramar från Ingrid
Frågan är, vem är det som inte kan hantera alkohol? Den som dricker eller den som inte dricker?
Margaretha:
Det är väl allmänt känt att barn till missbrukande föräldrar ofta blir missbrukare själva. Man har alkoholkulturen med sig hemifrån, så att säga. Naturligtvis finns bevis på motsatsen. Men i de flesta fall gör barn som föräldrarna gör och inte som de säger.
Jag själv rökte när min äldsta dotter växte upp - hon blev rökare. De två andra röker inte eftersom jag slutade när jag träffade MM.
Nu VET jag inte om barnen på bilden skålade - jag drog bara den slutsatsen eftersom de hade vinglas framför sig på bordet.
För vissa är det alltid konstigt när inte alla är som alla andra. MM är ju vegetarian och han får alltid frågor om varför han är det av folk som han inte känner så väl.
Vad beträffar festdryck har jag alltid ett alkoholfritt vin som alternativ när jag bjuder på mat. Det är inte särskilt kul att sitta och skåla i Loka eller julmust.
Kram från Ingrid
Anonym:
Välkommen till min blogg och kul att du kommenterade mitt inlägg. Det hade varit ännu roligare om du hade skrivit vem du var som kommenterade!
Frågan du ställde är ganska ointressant, tycker jag. Pröva med att byta ut "alkohol" mot "narkotika" så får du se.
Alltså: Frågan är vem som kan hantera narkotika eller ej. Den som knarkar eller den som inte gör det...
;-)
Oj! Känsligt ämne det här! Men jag tror mig förstå vad du menar och jag håller med dig! Min son och dotter håller sig hemma varje helg och har så gjort sedan 13-års åldern (18 och snart 17 år nu) för att alla deras kompisar bara "festade" varje helg... inget som dom ville vara med på. Kompisarna slutade till slut att fråga om de skulle hänga med...
Visst är det kul att daghemmen uppmärksammar nobeldagen men jag inte låta bli att undra varför dagiset har så många vinglas (bilden)??
Jag dricker gärna en öl eller ett glas vin och är på inget sätt absolutist och jag var nog också på tok för ung när jag "började" (så konstigt det låter...) men aldrig att det var party varje helg...
Intressant och aktuellt inlägg och jättebra skrivet!
Fortsatt skön helg!
Kram!
Men Ingrid, den familjen jag talade om är inte alkoholister - de är en högst vanlig borgerlig, konventionell familj, där man dricker vin på helger och när man har gäster. Det var just därför förvåningen blev så stor när dottern trillade dit. De trodde att de hade vaccinerat henne, genom upplysning och gott föredöme.
Jag vet inte heller om just de barnen du visade, skålade - men jag vet att man gjort det på en del dagis.
Om jag skålar - vilket jag faktiskt praktiskt taget aldrig gör - så bryr jag mig inte ett smack om vilken dryck jag har i glaset eller koppen.
Margaretha
Vilken bra tolkning på temat. Ett seriöst ämne, som tyvärr är lite tabu på något sätt. Visst är det många som kan hantera alkoholen och njuter av den, men det är hemskt att se hur mycket missär den tar med sig. Omfattningen är ju långt större än de olagliga droger vi har i dag, och de säger ju att om alkohol blev "uppfunnet" idag, skulle den ha blivit förbjuden. Med tanke på var jag lever, så ser jag verkligen alkoholens mörkaste baksida varje dag, om och om igen. Det är jättehemskt. Själv dricker jag inte alkohol. Andra får gärna, men själv säger alkoholen mig egentligen ingenting. Visst har folk lyft på ögonbrynen många gånger, men det har jag valt att inte ha ont av. Som ung sparade jag istället pengarna och reste för dem istället, så var det dem som stod med lång näsa efteråt, när jag kom hem från en månads tågluff hit och dit (utnyttjade alla skollov till resor på den tiden). ;-)
HeLena:
Jag tror säkert att det är många ungdomar som känner sig som dina tonåringar och "Ungdoms Nykterist", som jag länkade till. Det är ju inte klokt egentligen att det ska behövas så mycket alkohol varje fredag-lördag för att ungdomar ska ha kul.
Det är därför jag menar att det borde vara en uppryckning från samhällets sida vad beträffar information och PR. för drogfria tillställningar.
Här i Söderköping anordnar man drogfria fester i samband med Lucia t.ex. Det som skulle göra störst nytta var naturligtvis om några idoler trädde fram som gjorde PR för ett drogfritt liv.
Jag började också dricka vin väldigt tidigt p.g.a. att familjen tillbringade några somrar i Frankrike. Men på våra fester i tonåren förekom aldrig alkohol, och jag kan inte minnas att vi hade tråkigt någonsin.
Jag önskar dig också en fortsatt skön helg. Själv ska jag avnjuta en kopp te om en stund :-) !
Kram från Ingrid
Margaretha:
Förlåt, men mina tankar skenade iväg från din skötsamma och helt normala familj till den som inte är det...
Jag kommer själv från en likadan konventionellt borgelig familj som alltid varit måttlig med alkohol, men som alltid bjudit på vin etc. när det var gäster.
Det berodde givetvis inte på den familjen du berättar om att dottern trillade dit, snarare på det (stundent?)gäng som hon förmodligen hamnade i. Kompisar har ju ännu större betydelse än familjen så småningom.
Men trots allt måste man faktiskt LÄRA sina barn t.ex. att dricka vin, eftersom det inte smakar särskilt gott de första gångerna.
Jag hade nog inte haft något emot att dricka Coca-Cola (som också var nytt på den tiden) i stället för det sura rödvinet som mamma gärna ville dela med mig när vi var ensamma i Frankrike och pappa hade åkt hem för att jobba...
Kram från Musikanta som ibland har för brått att kommentera.
Bejla:
Vilken härlig mamma du är och vilken förebild för din lille pojke, i synnerhet som han växer upp i ett samhälle där det förekommer mycket alkohol, som du berättar.
Jag har mest tänkt på hur mycket pengar det kostar att röka och hur mycket man sparar av att inte göra det. Men detsamma gäller ju också vin och sprit. Inte nog med att du levde hälsosammare än dina kompisar när du var ung - du kunde dessutom unna dig resor och upplevelser p.g.a. av detta :-) !
Kramar från Ingrid
Musikanta,
nu när en dag har förflutit och jag har mera tid att läsa vad du har skrivit och vad jag själv har skrivit, så vill jag förtydliga att jag var otydlig:). Jag menade inte ett dyft att du hade pekfingrar, jag var väldigt mycket i tankarna i mitt eget samhälle och kände en viss frustration just därför. Det finns så mycket dubbelmoral. Ditt inlägg har verkligen engagerat oss så att stopporna yr:). Härligt eller hur? Det visar att det är angeläget. Jag håller fullständigt med dig om att man lyfter fram alkohol på ett glorifierande sätt;alltför ofta finns det smygreklam i filmer när det gäller både drinkar och tobak.
Och vi sitter här med häpnadens finger i förvåningens mun.
Kramar!
jag håller med. Förr tog man en kopp kaffe på film/i tv-serier - nu tar man ett glas vin. Det är säkert många som påverkas av att man gör det så himla mycket på tv. "Då kan väl jag med?"
Som du vet härstammar jag från nykteristernas fastaste borg, där alla såg som sin uppgift att få folk att sluta supa.
nån skrev att "de flesta kan hantera alkohol" - varje kör/arbetslag jag varit med i, har någon inte kunnat det utan har fått ledas hem efter fester.
Att lära barn att dricka går inte. Varenda undersökning visar att de som lär sig dricka hemma dricker mer än andra. Fast jag ska nog inte säga nåt - vi dricker vin numera när våra "barn" är hemma. MEN, precis som du, avstod vi från alkohol helt när barnen var tonåringar, just för att visa hur kul vi hade ändå. Det gick jättebra.
Pettas:
Det är just det jag menar - att det har blivit så tjusigt med drinkar och champagne överallt i media. Själv kunde jag knappt resa på mig efter två glas champagne (provade som turistguide när vi var i Reims för många år sen och fick gratis på en visning). Därför är jag alltid så förvånad att de som dricker drinkar på TV och i filmer aldrig blir det minsta påverkade :-) !
När ungdomar ska ta studenten börjar de med champagnefrukost - jag tycker att det är helt befängt! Vad kan det vara för roligt med en studentfest om man inte kommer ihåg något av den?
Ha en skön fortsättning på helgen önskar Ingrid som heller inte alltid tänker sig så noga för innan hon kommenterar...
Bloggblad:
Vad jag menar är att media ger en falsk bild av alkohol med sin förskönande reklam av det vackra folket som ständigt bjuder varandra på drinkar. Jag vet bara Tom Barnaby som ständigt tackar nej när han blir bjuden :-) !
Synd bara att inte någon medlem av kungahuset är nykterist - de som gör så mycket nytta med sin PR för avskaffande av olika missförhållanden i samhället. Som för sexuellt utnyttjande av barn, handikappade, trafficking etc.etc.
Ungdomsfylleriet som numera går längre och längre ner i åldrarna bryr sig ingen om...
Därför tror jag mer på, som du skriver, att man som förälder kan visa sina barn under en känslig period i deras liv att det faktiskt går att leva utan alkohol...
Nej, man tänker inte på hur alkoholen liksom smugit sig in och blivit vardagsmat. Och visst handlar det om glorifiering, precis som med cigarettreklamen för inte så länge sedan. Klart vi måste prata mer om biverkningar på både kort och lång sikt.
Och angående Nobelmiddagen...jag tror jag mest skulle vara orolig för att bli kissnödig. Vad jag vet kan man inte lämna sin plats för att "pudra näsan" innan det officiella är över :-/
Kram!
Jag som var organiserad helnykterist i femton år, med start 1982, tycker inte att glorifieringen av alkohol är nåt nytt eller har smugit sig på. Det där var en av de saker vi (= UNF, Ungdomens nykterhetsförbund) försökte uppmärksamma ständigt.
Att vara organiserad var ett starkt stöd. Även om jag ofta festade som enda nykter person med kompisgäng som toksöp visste jag ändå alltid att jag inte var ensam. Det gjorde (möjligen i kombination med min personlighet) att jag kunde stå på i hundraåtti och ge fullkomligt f-- i vad folk tyckte. Så även om folk tjatade jämt var det inget som riktigt bekom mig. Och efter ett tag vande sig alla och orkade inte hålla på och tjafsa längre.
Skälen till att bli nykterist kan vara både personliga, politiska och solidaritetsmässiga. Jag var nykter så länge mycket av solidaritet med dem som har svårt att säga ifrån och att sätta stopp. Jag har blivit tackad många gånger av såna som inte skulle ha vågat vara nyktra ensamma, men som tordes för att jag var där och inte drack. Och det som är det riktigt lömska med glamourifieringen av alkoholen är att ingen -- INGEN -- tror sig vara den som åker dit. Klart att alla vill vara snygga och hippa och ha kul (för kul är det ju onekligen, vore dumt att försöka mörka det) -- men vem åker dit? Man vet det aldrig på förhand.
Måttlighetskonsumenten är därför på sätt och vis den värsta missdådaren: det är vi (jag tillhör ju den skaran sen många år nu) som invaggar de andra i den falska tryggheten att de också kommer att klara sig. Att peka på en missbrukare och säga Titta så det kan gå! är meningslöst -- ingen vill hamna där. Alla vill sitta vid ett trevligt middagsbord och vara måttlighetsförbrukare. Ändå är det så fruktansvärt många som inte fixar det. Och det är för dessa okända människor skull som man egentligen borde avstå helt.
Till pettas vill jag säga detta: Nästan oavsett vem man ber om en definition på en alkoholmissbrukare, så svarar den tillfrågade att det är en person som dricker lite mer än h*n själv gör (folk anger alltså sina svar i kvantiteter alkohol som äör något större än den egna konsumtionen). Rätt tänkvärt, eller hur.
anonym: Vilket bullshit.
Lotta:
OM jag skulle bli bjuden på en Nobelmiddag innan jag dör hade jag varit tvungen att tacka nej av den orsaken, :-)...
En massiv upplysningskampanj överallt om slkoholstatistik över alkoholrelaterade sjukdomar och brott vore att stilla bedja om!
Kram!
Miss Gillette:
Tack för ett enastående fint inlägg. Jag skulle nästan vilja lägga ut det som ett nytt inlägg så att fler kunde läsa det!
Pratade med Mirren nyss, som är helnykterist och gift med en likadan, som påpekade att oavsett vad folk TYCKER om att man ska lära barnen att dricka måttligt hemma, visar statistiken på att det finns ett klart samband mellan alkoholmissbrukare och de som lärt sig dricka hemma. För, som jag sagt tidigare, man måste faktiskt LÄRA sig att tycka om rödvin och öl.
musikanta: We aim to please ... ;-)
Jomen visst är det ens egna seder och ritualer som visar barnen vad som är okej. Hur mycket man än tillhåller kidsen att inte dricka "för mycket" är det till syvende och sist det egna uppträdandet som blir det mönster de präglas på.
Men vem kan begära av en tonåring att h*n ska veta var gränsen går? När man inte ens som vuxen på förhand kan säga hur alkoholen ska "ta" från gång till gång?
Och då snackar vi bara den egna familjen. Den som månar om övriga medmänniskor har ju också resten av deltagarna i vår kultur att tänka på.
Och den som struntar i allt annat kan åtminstone besinna att vi alla finansierar alla merkostnader som alkoholen vållar. Så länge vårt socialförsäkringssystem ser ut som det gör borde det ligga i varenda mänskas intresse att få ner alkoholbruket, för det som kommer in skattevägen är en piss i Nissan jämfört med vad alkoholbruket kostar oss i sjukvård, arbetsbortfall, fyllevandalism och liknande -- även innan folk är "alkoholister" (för vad är som sagt definitionen på det?). Och högre upp på skalan socialvård och rehabilitering av alla involverade och på alla nivåer.
På min tid var beräkningen att alla 18-åringar hade kunnat få ta körkort på statens bekostnad om inga alkoholskador förelegat. Hur det ligger till idag vet jag inte, men inte lär de alkoholrelaterade kostnaderna ha sjunkit i alla fall.
Kommentaren kom från hjärtat. Hoppas att många läser vad du skriver - kanske du kan få till något inlägg själv om detta någon gång - jag brukar ju inspirera dig, haha!
Nu ska jag iväg till Mirren och dricka te ett antal gånger om dagen och äta kakor och bullar. Har man inte den ena lasten, så...
Ha det gott - jag tar bloggpaus ett par dagar.
Jag gillar verkligen att njuta av ett eller flera glas gott rödvin så kan nog inte avstå men jag kan hålla med dig om många punkter ändå.
Skicka en kommentar