måndag 31 januari 2011

Louis Wain och hans katter.


Alla bilderna i inlägget från nätet.

Under mina irrfärder på nätet träffar jag plötsligt på en intressant konstnär på Wikipedia – Louis Wain som ägnade merparten av sitt vuxna liv åt att måla katter. Dessutom lärde jag mig ett nytt ord, antropomorfism. Kan man grekiska kanske det inte är så svårt att gissa vad det betyder – har lärt mig att antrophus betyder människa och morphe betyder form. Antropomorfism betyder alltså ungefär mänsklig form.


Antropomorfa djur, dvs. djur som ritas som människor, var mycket populära under den victorianska eran i England och är det som bekant fortfarande idag överallt i filmer och barnböcker. Man behöver bara nämna Walt Disney och Richard Scarry som exempel!
Louis Wain föddes 1860 och dog 1939. Han började sin konstnärsbana med att måla djur och landskap för diverse tidningar. När han var 23 år gifte han sig med en kvinna som var 10 år äldre, en skandal på den tiden. Tyvärr fick hon cancer och dog efter tre år. Under tiden hon var sjuk tröstade hon sig med katten Peter, som Louis lärde göra diverse konster.


Katten Peter blev inspirationen för Louis att börja rita och måla katter i olika sociala situationer. Ofta parodierade de det mänskliga beteendet. Den första antropomorfa katteckningen han gjorde var A Kittens Christmas Party, som publicerades i julnumret av Illustrated London News.

A Kittens Christmas Party från Illustrated London News

Efter detta var hans lycka gjord och han gjorde hundratals teckningar om året, alla av katter i olika situationer. Olyckligtvis fanns det mentalsjukdom i familjen och vartefter hans schizofreni ökade, blev också katteckningarna annorlunda. Några av hans teckningar har använts inom psykiatrin som illustration till hur sjukdomen förändrar synen och bilden hos den sjuka.Målningar från hans sjukdomsperiod


Louis Wain illustrerade också flera hundra barnböcker och skapade mängder av julkort och gratulationskort. Sina sista år tillbringade han på ett mentalsjukhus där han behandlades väl och hade tillgång till både en vacker trädgård och en kattkoloni.


10 kommentarer:

Maggan sa...

Intressant att läsa och härliga kattbilder att bli glad av. En annan konstnär som illustrerade djur med människoskepnad var ju Beatrix Potter.

olgakatt sa...

Roliga bilder, tror jag sett julkalaset förut men hade inget namn på konstnären. Tack för att du delade med dig av detta
säger
Olgakatt och Sonja, blå ryss

Musikanta sa...

Maggan:
Javisst, Beatrice Potter är och har varit en stor favorit. Gick ju ett TV-program om henne och hennes konst för ett tag sen, vill jag minnas.
Ingrid

Olgakatt:
Visste väl att du skulle gilla katterna. Det fanns många fantastiska bilder på Wains katter på nätet - det var svårt att välja. Skulle gärna vilja haft en bok med Wain och hans katter, men den kostade 349$ så den var inget för mig. Hälsa dina kissar!
Ingrid

Musikanta sa...

Maggan:
Beatrix, ska det vara förstås!

Västmanländskan sa...

Så många fina katter!

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Ja, de är fantastiska. Finns massor av fler på nätet...

Miss Gillette sa...

Antropomorfism är också att tillskriva djur mänskliga egenskaper och känslor över huvud taget, som: "Tror du fisken känner sig ensam nu när alla de andra i akvariet dog?"

Lustigt att du skrev om det här -- jag har ägnat de senaste dagarna åt att hitta en svensk översättning av begreppet "anthropodenial", som är ungefär motsatsen till antropomorfism: att helst förneka alla som helst likheter mellan människa och djur. (Hade toktur och fick tag på en man som forskar i detta område, så jag slapp både dra till med en gissning eller låta det engelska ordet stå kvar.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det visste jag inte, det där med mänskliga egenskaper alltså.

Så jättejobbigt det måste vara att vara översättare när inte ordet kan översättas direkt till svenska. Det tänker man inte på när man läser...

Visste du förresten att "vita gäss" på svenska översätts med "white horses" på engelska. Fick jag lära mig idag på konstkursen, som jag ska skriva om på bloggen i morgon förhoppningsvis.

Anna, Fair and True sa...

Där lärde jag mig också ett nytt ord!

Har alltid gillar Richard Scarry!

Musikanta sa...

AFT:
Ett nytt ord lärde jag mig också, haha!
En bok av Richard Scarry fick jag i present när jag var i USA 1973 av min vän, som också älskade honom. Jag tror han var ganska ny då. Får googla...