Bilden på Emil har jag lånat från nätet. Han har vissa likheter med Casimir...
Det är HeLena som står för fredagstemat i oktober. Övriga fredagsbloggare finns på hennes hemsida.
Trots att jag är sen med temat vill jag ändå skriva något om Astrid Lindgren och om något som inte någon mer fredagsbloggare än HeLena har tagit upp annat än mycket marginellt. Nämligen Astrids oerhörda betydelse för förnyandet av den svenska barnvisan! I intimt samarbete med den kongeniala musikern och tonsättaren Georg Riedel har de tillsammans skapat barnvisor som kanske t.o.m. kommer att leva längre än en del av böckerna.
Vad vore en skolavslutning utan Idas sommarvisa? Den förekommer för övrigt nästan på vart tredje dop. Eller Och nu så vill jag sjunga att sommaren är skön, nästan lika populär. Vem har inte rörts till tårar av Fattig bonddräng eller sjungit med Emil i Du käre lille snickerbo? Och visan framför alla andra: Här kommer Pippi Långstrump, som de minsta barnbarnen älskar att sjunga och dansa till.
Det finns ju många, många fler, men de här är nog de allra mest älskade, tror jag. Idas sommarvisa går t.o.m. hem på allsången på Skansen! Och Tommy Körberg är fantastisk som den fattige bonddrängen.
Lisa Nilsson på Skansen sjunger Idas sommarvisa.
Tommy Körberg på Skansen
12 kommentarer:
Du har så rätt! Musiken som Riedel har tonsatt har fått en väldigt stor betydelse för oss alla. Rena klassiker vid det här laget. Underbara visor och sånger.
Fint att du tog fasta på den, vilket i och för sig är rätt förståeligt med tanke på ditt yrke:D
Karinkram
Karin:
Jag kunde bara inte lämna temat utan att ha skrivit om visorna, som betytt så mycket för så många barn. Och även för mig natruligtvis i min tidigare yrkesroll - både som barnkörledare och lärare även i musik emellanåt.
Många kramar från Ingrid
Visorna kom ju inte förrän jag blivit vuxen och filmerna tog vid - dem som jag i möjligaste mån undviker när jag haft läsupplevelsen först.
Men Ronja Rövardotter har jag bara sett som film och rövarnas körsång gillar jag skarpt även om den musiken inte är av Riedel. Riedels visor är naturligtvis fina och en guldgruva för dagens barn.
Astridsånger kallar vi alla de sånger som hör till filmerna och sagobanden (band var det när mina barn var små). Jag älskar dem och det gör nästan alla barn också, stora som små!
Jag har redan samlat på mig en massa olika Astridfilmer i väntan på att Majken ska komma och hälsa på farmor, fast hon får bli lite äldre först, snart 5 månader nu, så det dröjer ännu några år.
Olgakatt:
Trots att väl visorna med melodier av G. Riedel hängt med i närmare trettio år eller mer, är är de fortfarande populära och älskade. Rövarnas körsång har jag inte riktigt kläm på - ska gå in på Youtube och lyssna till den.
Suss:
Kul att våra barnbarn (mitt yngsta) är så nära i ålder! Mirren har ju redan alla Astridfilmer när det blir dags för lilla Clarissa att titta på dem. Jättebra att du samlar på filmerna så Majken har något att titta på när hon hälsar på.
Casimir var inte mer än ett och ett halvt när han började tycka om att se på film - ett välkommet avbrott i hans vanligtvis vilda framfart med klättring och hoppande. Hans lillebror däremot är inte särskilt intresserad.
Ja, du vet väl kanske att "Fattig bonddräng" blivit en verklig hit på Peter och Matildas sommarkonserter i Sankt Anna kyrka.
Den röstades fram som etta, när publiken fick rösta fram en favoritlåt på deras hemsida.
Ann
Ann:
Roligt att du kommenterar ibland! Jag hade ingen aning om att Peter ens har sjungit den. Jag har ju jobbat mycket med Peter och Matilda tidigare i kyrkan så jag brukar inte gå på deras sommarkonserter.
Fattig bonddräng berör ju alla även om den är lite i längsta laget för min smak...
Kram!
Dessa sånger är helt klart en del av vår kulturskatt! De kommer att leva länge och gå vidare från generation till generation, det är jag övertygad om. Inte så dumt att Astrids figurer finns att ta till sej på flera olika sätt, både i bokform, film och som musik.
Ingabritt:
Alice Tegnér, Lennart Hellsing, Felix Körling och så Astrid Lindgren tillsammans med Georg Riedel. Torbjörn Egner kanske också kan räknas till dem som förnyat den svenska barnvisan - om det äverhuvudtaget fanns någon barnvisa innan Alice Tegnér.
Man ska ju inte heller glömma betydelsen av Elsa Beskows illustrationer till Alice Tegnérs barnvisor!
Håller med om att det är en del av den svenska kulturskatten.
Många kramar från Ingrid.
O'ja! Många många fina sångskatter har vi fått! Fint inlägg! Jag älskar Tommys sätt att sjunga "Fattig bonddräng".
kram!
HeLena:
Håller helt med dig! Han är duktig Tommy Körberg och det är nog ingen som kan sjunga "Fattig bonddräng" bättre än han och med en sån känsla.
Kram tillbaka!
Skicka en kommentar