lördag 25 april 2015

1102 Bloggträff och Prins Eugen

Skulle egentligen skriva lördagstemat med rubriken NÄSTA VECKA som Gnuttan har bestämt, men jag får stå över även den här gången eftersom jag gärna vill avlägga rapport från mina fyra omväxlande dagar FÖRRA veckan i Mälarhöjden. Det blir fler sådana rapporter NÄSTA VECKA... Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i min blogg. Tack Gnuttan för trevliga teman i april!

Jag ankom (ett ord som jag enbart hör användas på tågstationer och i tunnelbanan) med Swebus till Cityterminalen vid niotiden på kvällen förra torsdagen och blev hämtad av Mirrmaken och hemkörd till Mälarhöjden. Där var allt lugnt och fridfullt - barnen sov utom sjuåringen Casimir som var uppe och väntade på att mormor skulle (an)komma.

På fredagen hade jag stämt träff med bloggvännen Margaretha för att få sällskap till Waldermarsudde, där det var en utställning med prins Eugens tavlor. Tidigare förknippade jag honom mest med tavlor med ljusstrålar som bröt igenom molnen på himlen.* Det visade sig dock att han hade stor bredd på sitt måleri och jag blev glatt överraskad över att se så många vackra målningar av honom.

I konstmuseet hade man också en utställning med Emil Noldes fantastiska tavlor. Där fick man tyvärr inte fotografera, men här kan man se ytterligare exempel på hans måleri och läsa om denna konstnär.


Prins Eugen himself målad av Anders Zorn. Prinsen var ju mycket förtjust i blommor, vilket syns på målningen. Däremot såg jag inga blomstertavlor målade av honom själv. (Bilderna går att klicka större.)


Bloggvännen Margaretha i ett av sällskapsrummen på Waldermarsudde.

Där fanns också tavlor av andra berömda svenska målare som Grünewald, Liljefors, Josephson och Zorn. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om ett besök på Waldemarsudde. som Mirren och jag gjorde i maj 2012.


Vi kom redan när muséet öppnade klockan elva och började med att fika i restaurangen. Det finns alltid mycket att prata om när man träffar bloggvänner. Efter någon timme gav vi oss i alla fall iväg på rundvandring för att se prins Eugens målningar i slottet. Först såg vi oss omkring som hastigast i sällskapsvåningen.


Prins Eugen var tydligen mycket släktkär vilket man kan se av de många fotografierna på hans  skrivbord.


Här har man dukat upp till middag i matsalen. Gästerna var prins Eugens konstnärsvänner. Inbjudna var bland annat Anders Zorn, Carl Larsson och Eugen Jansson. Överallt finns det färska blommor i vaserna.


En av prins Eugens berömda tavlor - det gamla slottet.


Den här tavlan - Molnet -  är jag speciellt förtjust i. Den förekommer också i affischen till utställningen.


Prins Eugen var ofta i Italien och målade.

Efter att vi strosat runt och sett utställningen med prins Eugens tavlor förflyttade vi oss ner till museet där vi tittade på Emil Noldes alla färgsprakande och ibland bisarra målningar. Nolde räknas ju som en av de allra främsta expressionisterna och kontrasten mellan hans konst och prinsens var total! Ändå var han och prins Eugen jämnåriga. Nolde född 1867 och prins Eugen 1865. 

Här kan man läsa mer om Emil Nolde. Han hörde till de konstnärer som var med på en utställning i München 1937 anordnad av Hitler, Entartete Kunst - degenererad konst - som ett avskräckande exempel på hur man kunde måla.

På kvällen hade Mirren skaffat biljetter till Pygméteatern vid Odenplan. Om denna kväll ska jag berätta i ett kommande inlägg.

* Uppdatering:
Hittade en bild från den stora altartavlan i Kiruna kyrka målad av prins Eugen. Den finns att hitta på kyrkobeskrivningen av Kiruna kyrka. Det var denna tavla som gjorde att jag från början mest förknippade honom med ljuset som strömmar ner på jorden genom molnen.


28 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Att få njuta av Målarprinsens konst sitter aldrig fel.
Jag blir så inspirerad av att ta en tripp över havet till Waldemarsudde jag också tack vare dig Ingrid, men får skjuta på det hela ett tag i alla fall. Därför är det glädjande att få ta till sig all skönhet och konst så här istället. Tack för det.

Kram från Karin

Karin sa...

Härlig rapport från en härlig utställning! Eller två utställningar, men det kanske blir mer om Nolde sen. Jag tycker att Prins-Eugen-utställningen är så fascinerande på många sätt – de som gjort den har verkligen lyckats fånga en tidsanda.

Bevare mig väl sa...

ÅÅÅ vad jag uppskattar dina konstrapporter Ingrid! Prins Eugen som ju "övertog" Jeanne Tramcourt då hon och Christian Erikson, skulptören gick skilda vägar, vilket påminner mig om inläggen jag skriver på om Rackenkonstnärerna. Under bearbetning är del 2, fakta kräver lite mer än mitt andra flytskriv ;)
Helt i min smak föll Emil Nolde! Headerbilden är ljuvlig!
Kram

Bloggblad sa...

Den där med molnet har du nog sett hemma hos mig. När jag var barn hade mina föräldrar inte råd med konst, det hängde tavlor i de färdigmöblerade hem vi kom till, men de togs bort och pappa hängde dit sina egna, mest avmålade från kända konstverk. Just den här ärvde jag.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Roligt att du uppskattar mina "konst"inlägg. Det är kul också för egen del att ha dokumenterat dem. Det var faktiskt en upplevelse att se de här utställningarna. Nolde har jag bara träffat på i mina konstböcker tidigare.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Karin:
Jag tyckte också mycket om själva utställningen - matsalen uppdukad har jag aldrig sett tidigare t.ex.
Tyvärr blir det inget inlägg om Nolde eftersom jag inte fick fotografera där inne. I slottet går det tydligen bra men inte på museet.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Jag blir alltid så glad över dina kommentarer. Angående headern tyckte jag det var dags att lägga ut något lite mer vårlikt :-). Det blir inte så mycket nytt målat nu när jag spelar piano två timmar om dagen...

Funderade just på om prins Eugen hade någon "fästmö" eftersom han aldrig gifte sig. Nu vet jag det. Ska ta reda på mer om det när jag får tid. Mycket spännande.

Ska också bli intressant att läsa del 2 av Racken konstnärerna den dagen du har inlägget färdigt.
Tillbakakram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det har säkert bidragit. Men den allra första upplevelsen av prins Eugens moln hade jag som 14-åring när jag var i Kiruna kyrka. Han har målat den stora altartavlan där. Du kan ju googla får du se - jag vet inte hur man kan få in en bild i kommentaren och länken är för lång att lägga in.
Ingrid


Musikanta sa...

Bloggblad igen:
Nu har jag uppdaterat bloggen med altartavlan i Kiruna kyrka så du kan gå in och kika på den. Det är kanske den tavlan du har, eller?

Bevare mig väl sa...

Bästa Ingrid! Kände på mig att det var något som inte stämde, ursäkta mig ... jag råkade i hastigheten blanda i hop prins Eugen och prins Wilhelm på Stenhammar; så om fästmön till prins Eugen, om han hade någon vet jag inget. Men vänner var de två, Eugen och Christian.
Nu vet du det.
Förstår du inte målar så mycket nu när du spelar!
Ser i kommentarerna mellan Bloggblad och dig ovan att Kiruna kyrka nämns, Christian Eriksson fick uppdraget med utsmyckningen av kyrkan; de tolv förgyllda bronser som kontrasterar mot kyrkans röda tak är hans värk enl. boken Tjusning, om Rackenkonstnärerna.
Nu ska jag kolla in altartavlan av prinsen.
Kram en gång till idag och ursäkta som sagt!

Bevare mig väl sa...

Ljuset strömmar verkligen ned på altartavlan i Kiruna Kyrka!

olgakatt sa...

Jag såg utställningen prins Eugen 150 år i januari och fascinerades av delar av hans livshistoria. Bla var han ju en folkbildare, något som gått mig förbi tidigare. Han tycks ha haft en svår mellanställning i tillvaron; trivdes inte i sin kungliga roll men visste inte heller riktigt sin plats bland "vanligt folk". Konstsamlingen är helt magnifik, förstås.
Noldeutställningen ingick i den stora retrospektiva utställningen på Louisiana förra året så den behöver jag inte galoppera till Stockholm för att se, puh!
Och vill jag utöka min kruksamling från Valdermarsudde så finns ju webshopen numera! Man slipper kånka på tåget....

Karin sa...

Javisstja. Nolde-stiftelsen, eller vad de heter var väldigt kinkiga med all fotografering Jag tog fram min mobil för att kolla ett meddelande och vips var en vakt över mig som en hök: Absolut ingen fotografering!

PS: Nu har jag lagt till maj-teman till mitt lördagstemainlägg.

Anna/notonmusic sa...

Förstår att temat fick stå tillbaka för dessa upplevelser, allt har sin tid! Tavlan molnet var verkligen vacker, jag håller med dig. Förstår att du gillar den. Spännande att höra från pygmeteatern sedan :-)

Musikanta sa...

Tove:
Ja, jag tyckte väl att jag hört talas om den madamen tidigare, haha. Det är inte lätt att hålla reda på kungligheterna. Visst var de vänner, han var med på den där middagen som jag visade.

Jag blev mycket imponerad och förtjust i altartavlan redan som väldigt ung. Nu fick jag reda på också att Christian Eriksson hade varit med och utsmyckat densamma. Tack för den upplysningen!

Inte behöver du be om ursäkt, synd bara att jag inte fick veta om prins Eugen hade någon käresta :-)
Igenkram tillbaka

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag läste också om honom och att han var en stark motståndare till nazismen bl.a. Hans livshistoria är väldigt intressant. Måste ha varit svårt för honom med de olika rollerna - han klagade ju på att han inte visste om den positiva kritik han fick för sitt måleri kanske bara berodde på att han var prins...

De var inte billiga de där krukorna. Men vackra!
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Inte bara Nolde-stiftelsen utan Waldemarsuddemuseet som helhet är kinkiga med fotografering. Jag var och såg Eugène Jansson-utställningen förra året och då var det också förbjudet att fota.
Spännande med dina majteman. Ska strax gå in och kika.
Ingrid

Musikanta sa...

Anna:
Kan ju inte skriva om nästa vecka när det hände så mycket den förra :-)
Pygméteatern kommer så småningom. först blir det rapport från Mogata Marken och kontraktskördagen, som man passade på att lägga i Mogata kyrka just när det var marknadsdag i Mogata.
Kram från Ingrid

Lisa sa...

Det verkar ha varit en fin utställning! Önskar så att jag bodde lite närmare olika utställningar! :)


Ha en fin vecka Musikanta!

Hanneles bokparadis sa...

fin trädgård har prinsen fortfarande.

Andra året i Hjo sa...

Konstvärlden hade kanske inte blivit så berikad om Hitler fortsatt med måleriet - istället för krigskampen. Men nog hade det sparat en hel del annat elände. Förstår att han inte gillade Nolde.

Krönikören sa...

Det var alldeles för länge sedan jag var på Waldemars udde. Kan vara något för en ledig sommardag. Tack för att du påminner!

Han var en väldigt duktig konstnär, vår prins.

Ha en bra vecka!

Musikanta sa...

Lisa:
Jag brukar passa på när jag är i Stockholm att gå och se någon utställning. Men det är roligare när man har lite sällskap.
Önskar dig en fin vecka också!

Musikanta sa...

Hannele:
Vi hann inte med trädgården den här gången tyvärr.
Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Ja, det var synd att han inte blev antagen till konstskolan. Men då hade det väl blivit någon annan galenpanna som tagit över.
Man kan ju undra varifrån Nolde fått sin inspiration till alla sina monster...
Ingrid

Musikanta sa...

Lotta:
Ja, dit kan man gå många gånger. Finns alltid något nytt att upptäcka. Och så är det så bra spårvagnsförbindelse dit också :-).
Önskar dig en fin vecka också.
Ingrid

Anonym sa...

Härligt med lite royal konst i lördagstemat! Sedan är vi inte så noga med vilken vecka det var, om det var nästa eller förra; vecka som vecka. ;-)

Musikanta sa...

Gnuttan:
Tur det :-). Ha det gott!
Kram från Ingrid