måndag 27 april 2015

1103 Mogata Marken och kontraktskördag

I lördags var det återigen dags för årets största begivenhet i Mogata - Mogata Marken. Den har jag skrivit om många gånger tidigare. Här till exempel.


Än har inte lindarna slagit ut utmed väg 210. Mogata kyrka i bakgrunden. (Bilderna går att klicka större.)


En hel del marknadsbesökare har kommit redan vid tiotiden.


Penséer finns att inhandla exakt på samma ställe år efter år.


Den gröna flaskkissen bakom glasen hade jag lust att köpa. Men priset - 180 kr - avskräckte. Det hjälpte inte att försäljerskan prutade ner priset till 150 kr. Jag fösökte med 50 kr sent på eftermiddagen men hon var obeveklig...

Det här året var det marknad i kombination med kontraktskördagen. (Det kallas fortfarande för kontraktskördag trots att de kyrkliga kontrakten togs bort för många år sedan.)  Det är ett tillfälle för körerna i församlingarna i Söderköpings närområde att komma tillsammans och sjunga. I Mogata kyrka samlades alltså körer från Söderköpings, Valdemarsviks, Östra och Västra Vikbolandets församlingar. Allt som allt kunde man räkna till över hundra körsångare.


Över hundra körsångare på plats i kyrkan. Även sex bänkrader måste tas i anspråk. Kent tog bilden eftersom jag var med och sjöng.

Det var ganska smart att kombinera kontraktskördagen med marknaden då det var mycket folk i rörelse. Det var också fullt i kyrkan när konserten började klockan ett. Programmet var omväxlande med bland annat både Händels Halleluja och Gabriellas sång. Rubriken på evenemanget var Sing Along - vilket innebar att församlingen också inbjöds att delta i sångerna. Men eftersom noter saknades till alla sånger utom de två, som fanns i programbladet, blev det inte så mycket av med detta. *
Den stora kontraktskören sjunger Rathbones Var glada i Gud alltid eller Rejoice in the Lord always som den heter på originalspråket. Videosnutten är tagen under repetitionen på förmiddagen.

Utanför kyrkan var det som vanligt liv och rörelse. Det lilla skamfilade tivolit kommer tillbaka år efter år liksom en del knallar, som man känner igen. Knallen med träskor var också på plats detta år som jag hoppats på, eftersom jag saknade ett par träskor. Så dagens fynd var ett par sådana från Vollsjö till ett överkomligt pris.

* Uppdatering:
Det fanns noter att få för dem som ville vara med och sjunga - det var bara jag som missade det.

21 kommentarer:

cissi sa...

Det verkar vara full fart hos dej! Med i tidningsreportage, besök på Valdemarsudde och sist men inte minst marknaden. Hade gärna varit med där i kyrkan och lyssnat till alla som sjöng tillsammans.

Krönikören sa...

Oj. Över hundra körsångare, vilket evenemang!
Jag väntar fortfarande på "det där klippet" som jag ska göra på någon loppis. Det som får experterna på Antikrundan att bli knäsvaga. Än har jag inte gjort det ;)

Svar: Tack Musikanta, vad glad jag blir!
Jag menade att de andra (animalerna) uppträder som om DE blivit kränkta av mitt val - inte att de kränker mig. Jag erbjuder mig alltid att ta med egen mat men de gånger jag har fått göra det är lätt räknade. Folk vill oftast bjuda på något eget - väldigt trevligt tycker jag.

Kram

Bloggblad sa...

Det var ett sånt häfte som du hade, som delades ut till hugade publiksångare, och det var faktiskt några som lånade och sjöng och satt med, jag var ju med på repetitionerna, så jag såg att det hade fyllts på med folk. Men de flesta vågade ju inte, som väntat.

Jag trodde att Kent filmade medan vi sjöng "på rikt" - han stod i alla fall i predikstolen med kameran uppe under alla sångerna. På övningen lät det inte alls så bra. Just den här gick i halva tempot mot vad vi vanligtvis sjunger den.

Anki sa...

Efter trevliga dagar i huvudstaden... marknad i hembyn - härligt!
Jag har faktiskt varit på Mogata Marken en gång... min mamma och jag var där något av de första åren - minns inte, men kanske 1999... ?
Vet inte om du kikat in hos mig på ett tag... jag var i Söderköping och fotade lite för ett par veckor sedan... :)
Kram

Musikanta sa...

cissi:
Ja, det var rätt fantastiskt att lyssna till så många sångare på en gång!
Ingrid

Musikanta sa...

Lotta:
Folk frågar mig alltid varför Kent är vegetarian och det är besvärligt för jag vet faktiskt inte det. Det är ju ingen som frågar folk varför de äter kött eller fisk...
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag märkte ingen skillnad på repetitionen och konserten. Möjligtvis att ni var tröttare i slutet på densamma...

Har man ett program med så komplicerade sånger vågar ju folk självklart inte sjunga med - antingen man har noter eller ej. Ave Verum på latin t.ex. T.o.m Sjung Lovsång skulle sjungas på detta språk två gånger.

Musikanta sa...

Anki:
De sista veckorna har jag inte hunnit gå in och läsa hos några bloggvänner alls - mitt schema har varit helt fullspäckat. Jag vill gärna skriva några inlägg om vad jag har varit med om på sistone som dokumentation - och det har tagit all tid som jag har över.
Men jag ska ta igen skadan så småningom - då ska jag gå in hos dig och kika på dina bilder.
Kram tillbaka

Anna/notonmusic sa...

Härligt med så många körsångare samlade samtidigt. Rejoice in the lord sjöng jag som tjugoåring första gången och älskar den fortfarande. Synd på gröna glaskissen, den kanske dyker upp nästa år igen!

Bloggblad sa...

Grejen var nog helt enkelt den att det skulle vara just en konsert - och inte allsång med Calle Scheven. Att de som ville skulle få pröva att sjunga lite svårare.

Synd att du är så kritisk, vi andra tyckte att det var jättekul och jag har hört många säga att det var väldigt roligt.

Pettas sa...

Jag har funderat hit och dit vad en glasskisse är men ser nu att det var en glas-kisse :) 150 kr är ju inte mycket så jag förstår damen som inte gav med sig.
Du har sannerligen mycket på gång hela tiden Ingrid. Är du inte där så är du där eller om det var där ;)

Musikanta sa...

Anna:
Ja, det är en härlig sång! Vi har sjungit den i min kyrkokör också när det begav sig.
Det var bara bra att jag inte fick köpa katten - har tillräckligt med prylar hemma ändå-

Musikanta sa...

Bloggblad:
Rubriken Sing Along på konserten anspelar ju inte precis på att det rör sig om några svårare körverk...

Det finns faktiskt vackra religiösa körsånger också som inte är så svårsjungna. Jag tycker också du borde veta att jag som kyrkomusiker inte hade tänkt att ha med Kalle Schewen på en kontraktskördag :-).

Jag är inte kritisk till konserten i sig - bara till upplägget. Sen tror jag nog att de som lyssnade (och sjöng med) i Linköping - programmet var ju en kopia av konserten i Sankt Larskyrkan där - har lite andra förutsättningar för körmedverkan än marknadsbesökarna i Mogata kyrka.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

PettasKarin:
Det var inte meningen att jag skulle dra hem fler prylar till huset. Det är knökfullt i alla skåp.

Ja, just nu händer det mycket. Kent fyller jämna år i början av maj så jag hinner egentligen inte med att sitta vid datorn alls...
Kram från Ingrid

Bloggblad sa...

Ojoj, du har fördomar om marknadsbesökarnas ev sångkunskaper...

Det här var för oss som var med en mycket roligare form än när vi har haft kontraktskördagar förut och vi är ca 100 - medan det sitter 25-30 personer och lyssnar på konserten.

Jag tänkte mest att du jämför med hur du lägger upp repertoaren med din kör, att alla kan alla sånger och kan klämma i utan stämmor.

Jag träffade flera som hade passat på att få sjunga med i sångerna utan krav på precision. Ibland är det roligt att få spänna bågen och pröva på. Framför mig satt ett helt gäng som bara dök upp och var med och sjöng av hjärtats lust - jag var ju med på övningen, så jag såg vilka som var nytillkomna.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var mest latinkunskaperna jag tänkte på och att de kvinnliga marknadsbesökarna kanske skulle haft svårt för att ta sig upp till tvåstrukna a i t.ex. Halleluja :-).

Anledningen till att min kör kan sjunga alla sånger är att jag transponerar dem i den tonart som passar kören. Jag har också ofta en överstämma på sångerna eftersom det är några av körsångarna som tycker det är roligt med en sådan. Så vi sjunger inte alltid unisont.

Bloggblad sa...

Man måste alltså inte KUNNA latin för att sjunga några rader - och det fanns hundratals toner som rörde sig inom sångbart område, så jag håller inte med om din kritik.

Föreslå till nästa år att ni får vara med och då kan du påverka repertoaren!

Musikanta sa...

Bloggblad:
O, nej! Min kör platsar inte i så högtidliga sammanhang. Ni spelar ju i en helt annan kördivision. Dessutom är jag pensionerad kyrkomusiker sedan många år tillbaka så jag tror inte det vore så populärt att jag kom med synpunkter på repertoaren tills nästa kontraktskördag, haha.

Jag frågar mig bara : OM man nu ska ha Sing Along med församling - varför
måste man då ha med Hallelujakören t.ex. som är ett så krävande körverk?

Tove Olberg sa...

Skönsång för många; fint lyssna till. Marknad är lite speciellt, när jag bodde i Arvika blev det några besök, och så kokades kålsoppa minsann, första helgen i oktober. Roliga minnen.

kram

Musikanta sa...

Tove:
Det är lite speciellt med Mogata Marken. En gång om året lever vår lilla sömniga by upp - lite extra den här gången när det samtidigt var kontraktskördag i kyrkan.
Kram från Ingrid