tisdag 28 april 2015

1104 Pygméteatern

Pygméteatern är en teater som ligger ett stenkast från Odenplan. Den gör verkligen skäl för sitt namn. Det en en fantastisk liten teater som framför allt vänder sig till barn med dock- och skuggteater. Här kan man läsa mer om teatern.


Mirren utanför Pygméteatern på fredagskvällen den 17 april. (Bilderna går att klicka större.)

Efter att bloggvännen Margaretha och jag hade varit och sett utställningarna på Waldemarsudde, hade Mirren på  skaffat biljetter till teater Fabula på fredagskvällen där man gav en föreställning just på Pygméteatern. Teater Fabula startades av fyra tjejer, varav en - Siri -  är Mirrens vän från mammagruppen i Mälarhöjden. Mirren tyckte därför det skulle vara roligt att se denna föreställning med två monologer - Hundliv av Sara Kadefors och Jag är en gammelgädda i landsflykt av Martina Montelius.


Vi kom tidigt så vi hann med att fika innan det började.

Helen Stark spelade Eva i Hundliv - den första monologen. Den handlar omen kvinna som saknar självförtroende och förtrycks av sin man och vars enda vän är en hund som hon håller i famnen när hon inte kastar den i desperation till någon i publiken. Pjäsen är av och till mycket rolig trots sitt mestadels sorgliga innehåll. Till slut reser hon sig dock och lämnar sin man och även sin hund.


Helen Stark som den förtryckta hustrun med hunden i famnen.

Siri Beer Boman - Mirrens vän - spelade Gammelgäddan i landsflykt i den andra monologen. Den handlar om en bibliotekarie som är olyckligt kär i en av sina låntagare och hur hon kompenserar sin ensamhet med alla sina böcker som hon älskar. Även denna monolog är mycket humoristisk i allt det bittra och mörka.
 Siri Beer Boman spelade den ensamma och bittra bibliotekarien omgiven av sina böcker.


Skådespelarna och regissören avtackades med stående applåder och blommor.

Båda skådespelarna var lysande och tiden bara försvann. Hela föreställningen är enligt min mening mycket sevärd och gav upphov till många tankar och funderingar. Diskussionerna i pausen var livliga och stämningen mycket god. Jag tyckte det var en väldigt rolig och intressant upplevelse att få följa med till den lilla teatern. Mirren har varit där tidigare och sett dockteater med barnen.


Trångt och trevligt i pausen. Vin och öl och snacks kunde köpas av de hugade.

6 kommentarer:

Gerd ♥ sa...

Det var en föreställning som hette duga!
Så jättekul och fina bilder.
Tack och godnattkram! Gerd ♥

Musikanta sa...

Gerd:
Tack själv och godnattkram tillbaka!
Ingrid

Anna/notonmusic sa...

Det är verkligen roligt med teater, båda monologerna verkade vara intressanta! Och dockteater är jag väldigt svag för så jag ska nog hålla utkik på den där teatern. Dessvärre brukar de flesta teatrar ha sommarledigt och det är då jag är ledig på kvällar från körverksamheten :-/ Kram

Musikanta sa...

Anna:
Jag vet inte hur det är med Pygméteatern. Du kan väl höra efter hur det är med öppettiderna under sommaren.
Kram tillbaka från Ingrid

Tove Olberg sa...

Tänk Pygméteatern - där skulle jag passa ;) skämt åsido, en fin liten berättelse om viktiga saker i livet. Du är verkligen ett med kulturen då du svirrar iväg!
Härligt!
kram

Musikanta sa...

Tove:
Där passar alla - även de som är långa och stora :-).
Det är Mirren som drar iväg med mig på teater - jag vill absolut inte gå på teater själv. Konstmuseum kan jag tänka mig att gå på ensam, men inte film och teater.
Kram tillbaka