söndag 13 november 2016

1349 Litet novemberquiz 2016

Här kommer ett nytt litet quiz att fundera på så här i november. Det är framstående svenska författare - eller som man sa förr "författarinnor"- som är på tapeten. (Alla döda sen mer än sjuttio år tillbaka utom en.) De har fått var sin bild som man kan associera till var och en. Bilderna har dock kommit i oordning. Upp till mina bloggvänner att får ordning på dem. Lösningen kommer på tisdag. Lycka till!
(Bilderna går att klicka något större.)


17 kommentarer:

Pettas sa...

Håhå, jaja, det här är jättesvårt för min del och jag kommer att gå bet Ingrid. Men jag bidrar med det jag tror jag kan i alla fall, nämligen A hör ihop med bild 8 (Karin Boye och Visst gör det ont när knoppar brister) och E hör ihop med bild nr 2 (Selma Lagerlöf och Nobelpriset) . Jag känner inte igen övriga författarinnor men kanske D är en åldrande Francoise Fagan....men troligen inte :).
Om jag fick som jag ville så skulle bild C vara Josephine Bonaparte som hör ihop med rosen men hon var ju ingen författarinna annat än att hon skrev kärleksbrev till Napoleon. Som sagt, roligt men svårt
Ser med spänning framemot svaren!
Ha en skön söndag, ge kram åt far i huset denna dag!

Ronny sa...

Riktigt knepig omgång, Ingrid. Bara två säkra och en trolig kombination (trots tillhjälp av Google). Rosen kunde jag ge åt två damer, men 5:an?
:) Ronny

Tove Olberg sa...

Hoppsan sa - nu är jag ute på en inlärande upptäckt ... kommer tillbaka då du ger svaren ... men jag undrar om inte Selma L skrev Herr Arnes penningar så de kopplar jag ihop då ... lite krångligt just nu är att din kommentarfunktion ligger utanför inlägget. Jag har problem med att direkt plocka upp ur arbetsminnet - så jag får klicka fram och åter - men shit happens :-)det är så ett utmattningssyndrom ter sig och det går gott att leva med!
Som sagt jag återkommer och får full pott då :-)
Flitig är du som fixar till det för sina läsare.
Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Haha, du har inte läst ordentligt. Det är faktiskt bara SVENSKA författare det gäller. Då kanske det blir lite lättare. Visst hör Karin Boye ihop med de knoppande träden! Selma hör ihop med pengarna, men det var inte Nobelpriset jag tänkte på. Kul att du tog dig tid med att gissa!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Det är tänkt att rosen bara skulle ges åt en enda dam. Kunde vara kul att veta vilken mer dam du tänkt på! Om man vet vad det är för växt är det inte så svårt.
Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Alldeles riktigt att Selma L. skrev Herr Arnes Penningar. Det var just det jag tänkte på. Hemsk historia för övrigt som var den första sagan av Selma Lagerlöf jag läste som nioåring. Jag hade mardrömmar långt efter. Jag tycker ju det är roligt att ägna mig åt sånt här som omväxling. Det gläder mig också att mina bloggvänner uppskattar det. Hoppas att kommentarsfunktionen löser sig.
Kram tillbaka från Ingrid

Ronny sa...

Både "B" och "D" kunde ha fått rosor, men vem ska ha fläder? Jag tycker det är lite av D's stil också. Fast D ska väl ha spårvagnen? Ja, du har riktigt stökat till det för oss. ;)

Tredje året i Hjo sa...

Två av damerna känner jag inte igen. Och kommer inte på. Så jag ger mig. Grrr.

Gunvor Englund sa...

Gunvor skriver
A - 3

B - 4

C - 5

D - 1

E - 2

C fick jag fram efter uteslutningsmetoden. De andra klarade jag

Musikanta sa...

Ronny:
Javisst är det Moa Martinsson som ska ha den gula Norrköpingsspårvagnen. Hon skriver ju om Norrköping i sina böcker. Emilie Flygare-Carlén skrev boken "Rosen på Tistelön" så den har jag dedicerat till henne. Kul att quizet vållade lite huvudbry!
Ingrid

Musikanta sa...

Hans.
Hade du gått in på "Svenska kvinnliga författare" på nätet hade du hittat två av bilderna som jag lagt in. Tänkte inte på det förrän efteråt.
Ingrid

Fjärde året i Hjo sa...

Nu kom jag på Rosen på Tistelön också.

Musikanta sa...

Gunvor Englund:
GRATTIS! Alla rätt. Jag skriver ett nytt inlägg och talar om vilka författarinnorna är och vilka bilder jag tänkt mig. Kul att du tittade in! Anna Maria Lenngren är C och hon skrev dikten "Porträtterna" som du kan kika på.
Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Precis rätt! :-)
Ingrid

Gunvor Englund sa...

Gunvor skriver
A Karin Boye hette Björk
B Emelie Flygare Carlén Rosen på Tistelön
C 5 Vet ej
D Moa Martinsson Gul spårvagn, född i Norrköping
E Selma Lagerlöf Herr Arnes Penningar

Gunvor Englund sa...

Hej Ingrid!
Tack för rolig rebus!
Kul att försöka lösa i vinterhalkan i Stockholm
hälsar Gunvor

Musikanta sa...

Gunvor:
Väldigt roligt att du uppskattade den. Man vet ju aldrig. Men då kan man ju fixa någon ny när andan faller på. Jag tycker själv det är kul och jag lär mig en hel del på det. Det var mycket längesen jag läste Porträtterna - kom egentligen bara ihåg att den gamla damen drack te med fläder och spådde väder. Det var mycket trevligt att åerknyta bekantskapen.
Ingrid