måndag 20 augusti 2018

1590 Äventyr med orglar

Nu är jag hemma igen efter en minst sagt omväxlande vecka i Stockholm tillsammans med Mirrfamiljen. Jag har även blivit med ny orgel. Den övre manualen på min gamla Sonata Gem, som redan var begagnad 1987 när den inköptes, har gett upp andan och blivit stum. Därför har jag funderat länge på att köpa en ny orgel.

Så i tisdags åkte Mirren och jag iväg till Jerker Antonis orgelaffär för att titta på orglar. Sen Mirren för några år sen inköpte sin orgel till Casimir, det äldsta av de tre yngsta barnbarnen, hade samma orgel gått upp med 10 000 kr. Jag hade tänkt att eventuellt köpa en likadan som den. Så jag frågade då om det inte fanns en bra begagnad till ett mer facilt pris.


I Jerker Antonis orgelaffär. Den tremanualiga orgeln bakom mig kostar ny ungefär lika mycket som en mindre bil. (Bilderna går att klicka större.)

"Blomman", Jerker Antonis högra hand och orgeltekniker kom då att tänka på en tremanualig orgel som låg ute på Blocket. Det var Henric de Koster, en konsertorganist som jag känner väl, som hade lagt ut en av sina två orglar till försäljning. Så efter lite funderande så bestämde sig Mirren för att inköpa denna orgel och jag kunde samtidigt få överta den som stod hemma hos dem. Ingen affär för Jerker Antoni således. Men de Koster och han samarbetar så det kanske inte gjorde så mycket.

Mirrens orgel väger 110 kg och de Kosters tremanualiga 160 kg. Orgelköpet innebar att fyra orglar skulle flyttas på. Min gamla till vårt garage, Mirrens orgel till oss i Mogata, de Kosters ena orgel från Centrumkyrkan i Norrköping till Åby och hans tremanualiga orgel från Åby till Stockholm.


 Mirrens orgel bars på fredagskvällen nerför trapporna i entrén. Det regnade naturligtvis också för att göra det hela mer komplicerat. Casimir håller upp dörren.


Mirren förevigar ögonblicket då orgeln lyfts upp i skåpbilen. Farfar Bosse hjälper Christian  att lyfta.


Orgeln är på plats i bilen och alla kan pusta ut för tillfället. 

En komplikation var att det är 20 trappsteg (minst) i entrén upp till Mirrfamiljens lägenhet, som lyckligtvis ligger på första våningen. Anhöriga till båda familjerna (tack Kalle!) ställde dock upp på mangrant på samtliga ställen, lyfte upp och ner orglarna på skåpbilen och kånkade båda orglarna ner och uppför trapporna med hjälp av rep och en vagn och en ställning med hjul. Jag vågade knappt titta ut i entrén i Stockholm när den stora orgeln bars upp eftersom jag var rädd att den skulle dråsa ner och döda någon av bärhjälparna.


Henric de Koster åkte själv med upp till Stockholm för att se till att hans stora orgel lyckligen kom på plats. Här diskuterar han med bärarna bästa sättet att få upp den jättetunga orgeln uppför den långa trappan till lägenheten. Farfar Bosse, Christians bror Anders med kompisen Christofer är med och hjälper till att bära.


Min fina nya orgel, en Chorum 40,  på plats i det kombinerade gäst-, orgel- och målarrrummet. 

Alla orglarna är nu på plats och jag kan sluta drömma mardrömmar om orglar som faller ner och går sönder och om bärare som skadas när de lyfter de tunga pjäserna. I ett svagt ögonblick lovade jag att även spela orgel en timme om dagen utöver pianotimmen om jag fick köpa en ny orgel. Idag prövade jag orgeln på allvar och det lär inte bli så svårt. Jag har ju inte så mycket annat att ta mig för...

I videoklippet nedan inviger Casimir sin nya orgel med Preludium och Fuga i a-moll av J.C. Fisher. Han är bara nyss fyllda 11 år men framtiden är förmodligen ganska utstakad. Även yngsta barnbarnet, lilla Clarissa, ska börja spela orgel till hösten så den kommer att bli flitigt använd.


14 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Vilket härligt äventyr med alla orglar! Vilken lycka att ha en egen orgel hemma! Vad roligt att få höra barnbarnet Casimir spela! Han är verkligen duktig, det är så roligt att få en glimt av dina musikaliskt begåvade barnbarn. Att spela en timme orgel om dagen utöver pianotimmen (du håller i alltså?) låter roligt! Den timmen swishar nog snabbt undan! Lycka till med orgelspelandet! Kram från Anna

Äventyret framtiden sa...

Det kallar jag äventyr. Att lyfta och bära på orglar är inte helt enkelt. Man måste ju vara försiktig med instrument och får behandla den tunga orgeln som om den var ett skört ägg. Jag har också haft orgel en gång i tiden, så jag vet. Grattis till nyinköpet för egen del också.
Njutbara stunder önskar Karin

Ingrid sa...

Vi hade en orgelbyggare här i Klintehamn, Andreas Thulesius hette han. Han har byggt flera orglar, bland annat en med tre stämmor till Sundre kyrka.

Han är verkligen duktig lille Casimir.

Ha en fin tisdag!
Kram, Ingrid

Eva på Seniorvinklat sa...

Åh vad roligt att se dessa bilder. Har jag helt fel om jag tror mig minnas att sett något liknande på din trevliga blogg om ett piano eller flygel som också förflyttades??? Kanske var det hos någon annan. Underbara instrument är det i alla fall.

Musikanta sa...

Anna:
Roligt att se dig här igen. Det är underbart att ha en orgel som fungerar igen. Det är ju också ett annat ljud än i den gamla - digitalt numera.

Jag tycker också Casimir är duktig - han har ju bara spelat orgel i knappt två år. Det där med att spela uppåt med vänster hand och nedåt med vänster fot som jag slet med i närmare ett år vid 50 års ålder, har han aldrig fattat svårigheten med...

Inte heller tycker han det är svårt att läsa tre notsystem på en gång. Gitarren för dock en avsomnande tillvaro eftersom han älskar att spela orgel och tiden knappt räcker till för att öva gitarr också.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack! Jag var mest orolig för att den tyngsta orgel skulle falla ner på någon av grabbarna, som jag skrev i inlägget. Därför blev det inga foton tagna när de kånkade upp och ner orglarna för trappan. Jag vågade mig inte ut för att titta.
Önskar dig en skön tisdag.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det där med orgelbyggare har jag aldrig fattat hur dom gör och hur dom kan överhuvudtaget. Bra med en orgelbyggare på plats i alla fall om det blir strul med någon orgel i kyrkorna, t.ex. Du menade nog "med tre manualer" (tangentbord). Stämmorna är väldigt många mer - det är alla knapparna och utdrag som sitter i registret bredvid eller ovanför manualerna.
Önskar dig också en skön tisdag. (Jag har inte riktigt kommit igång med bloggandet än sen jag kom tillbaka från Stockholm i söndags - mycket som återstår att göras hemma).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Eva på Seniorvinklat:
I fredags var vi på Ekerö på Marielunds stiftsgård för att lyssna till Stockholms Gosskörs sopraner och altar som hade sin avskedskonsert i kapellet efter en lägervecka där. Jag tänkte på dig då eftersom jag vet att du bor på Ekerö.
Så glad jag blir över att du uppskattade mitt inlägg! Inlägget om flygeln skrev jag mycket riktigt angående ett tema där ordet var "stor". Här kan du läsa det om du har lust - det är ganska kort :-). http://musikanta.blogspot.com/2018/02/1527-gems-weekly-photo-challenge-stor.html
Ingrid

Gunnel sa...

Grattis till orgelköpet! Det gäller att ha starka bärare i närheten. Förstår att du var nervös innan allt var på plats. Dina barnbarn går verkligen i dina fotspår. Kram.

Geddfish ♥ sa...

Ett verkligt orgeläventyr och grattis till att det gick så bra!
Jag har redan grattat barnbarnets fina orgelstycke i din Facebook.
Jag är själv uppväxt med en orgel, det var trevligt.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Gunnel:
Tack. Ja, nu kan jag sova lugnt ett tag. Det är roligt att två av mina barn och även deras barn har musik som ett mycket stort intresse. Men det är klart, ganska mycket påverkan hemifrån har det förstås varit :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Jag såg att du gjorde det på FB - tack för det och tack för din kommentar här också. Roligt att höra att även du är uppväxt med orgel - det är något speciellt med det instrumentet.
Kram tillbaka från Ingrid

Ronny sa...

Så häftigt, Ingrid! (Jag sträckte mig bara till att köpa en balalajka i höstas.) :) Men hur fungerar ett så avancerat instrument? Är det elektroniskt? Hoppas du och din make kan presentera en videosnutt snart.
Den unge gossen har ju utvecklat en i mina öron väldigt mogen musikalitet. Det låter både säkert och vackert!

Musikanta sa...

Ronny:
Såg inte förrän nu att du hade kommenterat inlägget. (20 september). Du får väl spela in en videosnutt så jag får höra dig spela balalajka - roligt instrument.
Jag antar att orgeln är elektronisk - den drivs med el och låter som en vanlig kyrkorgel. Kent följer bara med och håller reda på mig när jag spelar, han spelar ingenting alls mer än schack och patiens. Det är ju inte det sämsta iofs.
Casimir har just övat färdigt ett preludium av Bach som jag ska spela in så fort jag får tillåtelse. Han anser nämligen att det måste vara helt perfekt innan. Samma preludium som jag spelade upp när jag tog kantorsexamen 1987. Det blir nog ingen videosnutt med mig på länge - jag har legat av mig en hel del eftersom jag varit utan orgel en tid.
Ingrid