torsdag 14 mars 2019

1655 Vårsalongen 2019 på Liljevalchs konsthall.

Jag hade nästan gett upp hoppet att få se Liljevalchs vårsalong i år när Mirren berättade att hon hade Abundobiljetter till en balettafton - Från tåspets till modern dans - på Operan i måndags. Då bestämde jag mig snabbt för att åka upp till Stockholm med Flixbus som vanligt. Tur var det eftersom alla tåg från och till Stockholm var inställda samma dag.

Det var en mycket intressant föreställning med otroligt skickliga dansare. Mest imponerad var jag över att man ibland frös koreografin som en bakgrund till en solodansare. Att kunna stå blick stilla i fem minuter måste vara väldigt jobbigt. Mer om denna föreställning kan man läsa här.


Mirren tog bilderna, här från den första avdelningen som var av klassiskt stuk med tåspetsdans. Efter pausen var det modern balett - dräkterna påminde om Picasso tyckte Mirren, och jag höll med. (Bilderna går att klicka större.)



På tisdagen följde Mirren med mig till Liljevalchs där vi började med att fika. Mirren åt en god vegetarisk sallad och jag inmundigade årets första och sista semla. Efter det gav vi oss ut i utställningslokalerna.


Mirren med vegetarisk sallad i det trevliga caféet.

I år var det 136 deltagare som ställde ut 254 verk. Det är en fantastisk och spännande blandning av konst alltifrån "vanliga" tavlor till skulpturer av trä, lera, rördelar och textil konst. Man upphör aldrig att förvånas hur uppfinningsrika, fantasifulla och skickliga många av konstnärerna är. Här nedan visar jag några av de alster som jag föll för. Resten kan man se om man klickar på länken här 


Den här fantastiska skulpturgruppen i stengodslera av Stefan Bennedahl från Värnamo ådrog sig stor uppmärksamhet av alla besökarna. Jag läser att konstnären tänkte göra något med anledning av metoo-rörelsen och fick oväntad hjälp genom kaoset i Svenska Akademien. Här saknas även den ständiga sekreteraren. Konstnärens egna ord om konstverket kan man läsa här.


Charlotte Sachs. Sista uppbrottet - akryl på mdf.

Den här tavlan berörde mig mycket. Den gamle mannen som plockar ihop de älskade sakerna för att flytta - kanske till ett äldreboende. Att tiden går visar studentporträttet på väggen, som förmodligen är av honom själv för ett halvsekel sedan. Sen fick jag också lära mig att mdf är en sorts träskiva som finns i olika tjocklek på byggvaruhusen.


Konstverk med 17000 unika små konstverk monterade i träramar. Skapat av konstnärskollektivet Forma. Varje litet konstverk symboliserar en av de afghaner som kanske ska komma att utvisas från Sverige. 



Min bloggvän Klimakteriehäxan har skrivit ett mycket fint och intressant inlägg om detta konstverk, så kika gärna in hos henne.



Bia Ullenius Hellström. I stunden. Akryl på duk.


Bullevuttan - Röd sand. Akryl på duk.

Ovanstående tavla med Anders Zorn som kommer fram ur vassen är målad av konstnärspseudonymen Bullevuttan. Den är utställningens dyraste och kostar en miljon kronor. Skulle vara kul att se om någon köper den. Här kan man läsa mer om tavlan som har förorsakat en viss uppståndelse.


Lena Palenius - Röd. Skånskt frihandsbroderi i ylle.

Det fanns inte med så många textila konstverk som tidigare men de som fanns var väldigt fina, som ovanstående broderi. Och en bildväv som vävts som en rya.


Clara Cardell- Vertical garden. Ryaväv.

Skulpturen nedan kom till genom att konstnären besökte en secondhand-affär och tyckte det var synd att det fanns så många gamla dukar med vackra broderier som ingen ville ha. En skyltdocka klädde hon därför med en klänning hopsatt av sådana gamla handbroderade dukar.


Linnéa Eklöf - Omedvetna samarbeten. Textil skulptur.


Evelyn Sjökvist - Sot. Träcollage.

Konstnären berättar att hon hittat allt till sitt collage i sin gamla vedbod. Alla bitarna har sin historia som man kan läsa om ifall man håller mobilen mot märket på etiketten bredvid. Men då måste man förstås vara på utställningen.

Flest sålda alster hittade man - kanske inte så konstigt - inom den föreställande konsten. Som nedanstående tavla. Konstnären hade med fem tavlor på utställningen och samtliga var sålda.


Jakob Ancarsvärd - Slottet. Olja. 

Utställningen slutar inte förrän den 24 mars så det finns fortfarande tid att se den.

10 kommentarer:

Ölandsvindar sa...

Tack för den titten. Mycket fint, som jag gärna skulle vilja ha, men inte skulle jag betala ett enda öre för en naken gammal gubbe, även om jag förstår tankarna bakom skapelsen.
Kram /Kerstin

Ingrid sa...

Så mycket vackert du visar!
Där skulle man givetvis ha varit och jag planerar en stockholmsresa, men då är utställningen slut för den här gången.Till ett annat år kanske!
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det är en spännande utställning. Det finns ju så mycket annat att se också när man är i Stockholm, nya Nationalmuseet är en upplevelse. Men man hinner inte så mycket när man är där tyvärr.
Önskar dig också en fin helg!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Kerstin:
Haha, inte jag heller. Men det är ju en känga åt Zorn, kanske ett inlägg i Metoo-rörelsen också.
Kram tillbaka från Ingrid

Bloggblad sa...

Tack! Nu behöver jag inte gå dit!
Fast ... ni vet väl både du och Åsa att man inte får fota under en föreställning? Hmmm....

Den nakne tjockuisen skulle jag hänga på väggen om jag FICK en miljon. Inte annars.

Klimakteriehäxan sa...

Tack för länken! Och nu har jag petat in lite mer från Vårsalongen på min blogg, något verk som du inte visar faktiskt. Det fanns ju så många att välja på ...
https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2019/03/till-handarbetets-lov.html

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det går bra att fota vid applådtack. Det talar de om före föreställningen. Det var det Åsa gjorde.
Det fanns väldigt mycket annat som jag är säker på att även du hade uppskattat på vårsalongen.

Haha - jag kunde nog tänka mig honom om jag fick några tusen. I grovingången där jag har tvättmaskinen.

Musikanta sa...

Aina:
Ska gå in och kika och se om du föll för några som jag fotade men inte la in.
Ingrid

byblixtra sa...

Så roligt att få se bilder från vårsalongen. Jag har sett att man kan se en video från utställningen på Liljevalchs hemsida.
Jag gillade skyltdockan med klänningen gjord av broderade dukar och träcollaget. :-)

Musikanta sa...

byblixtra:
Jag tror du kan se alla tavlorna där - åtminstone väldigt många. Någon video har jag inte sett men jag ska kolla. Träcollaget var intressant eftersom det var en historia om varje träbit. Men jag kommer tyvärr inte ihåg något...
Ingrid