lördag 21 maj 2011

Resa till Frankrike – andra dagen från Marseille till Nice

Jag hade inte behövt oroa mig för hur vi skulle ta oss till Nice från Marseille. Bussen stod precis utanför biljettkontoret, som vi hittade på järnvägsstationen Gare St. Charles. De tjugo milen emellan kostade 30,8 Euro och skulle ta fyra timmar.

Det blev en intressant resa till platser som Aix-en-Provence, Brignoles och Fréjus. Färden gick genom stora vindistrikt där vinodlarna annonserade sina viner genom stora plakat utmed vägen. Hela tiden steg folk av och på så resan var mycket omväxlande.


Större delen av resan gick genom stora vinodlingar. (Bilderna går att klicka större.)


Skyltarna talar om att man kan få avsmaka och handla viner på vingården...


Om man köper tre baguetter får man en på köpet i detta boulangerie. Finns fortfarande många sådana kvar.


Överallt såg  man reklam för viner.

Vi hade kunnat ta en annan buss som bara gick motorvägen och som tog två och en halv timme, men vi hade ingen brådska eftersom vi inte hade tillgång till hotellrummet i Nice förrän klockan tre på eftermiddagen. Tåget var heller inte något alternativ eftersom det kostade nästan tre gånger så mycket som bussen…


På alla dessa ställen som är utmärkta på kartan stannade bussen.

Resan bjöd på varierande scenerier med höga berg och små byar, där bussen fick slingra sig igenom den smala huvudgatan. Det påminde mig om bilresorna jag gjorde tillsammans med familjen i min ungdom, innan det fanns motorvägar i Frankrike.


 Här är en av de småbyarna som bussen åkte igenom


Och här en annan...

När vi kom fram till Fréjus visste jag att det inte var långt kvar till Nice, eftersom jag aldrig glömmer den hisnande upplevelse jag fick när jag som fjortonåring första gången såg Medelhavet. Idag skymtade det också blått när vi började åka nerför de långa backarna från Fréjus ner mot Nice.


Första skymten av Nice och Medelhavet.Vi är på rätt väg...


Ännu lite närmare...


Och nu är vi äntligen inne i stan!


Bussen susar förbi på Promenade des Anglais.

Vi blev avsläppta nära Place Massena ett kvarter från Promenade des Anglais och därifrån var det bara 5-10 minuters promenad till vårt hotell Boréal. Hotellet låg på en liten lugn sidogata till stora gågatan Jean Medécin.


 Vi blir avsläppta ett kvarter från Place Massena.


MM utanför hotellet.

Rummet utåt gatan var rent och snyggt och med badrum, men litet och en trappa upp utan hiss. Härliga sängar för mig som tycker om att ligga hårt. Hotellet har en andra avdelning med hiss, som man naturligtvis skulle ha bokat ett rum i, om man hade vetat om det…


Hotel Boréal by night

Vi valde den ena av två små restauranger på kvällen - ingen mat serverades förrän klockan sju - som låg bredvid hotellet. MM åt pizza och jag grillspett och tog var sin öl till. Jag kom naturligtvis inte ihåg att be om att få köttet ”bien cuit” – väl genomstekt - så det var i det närmaste rått. Man lär sig…

26 kommentarer:

Pettas sa...

Och här har jag suttit bredvid i er i bussen och tittat ut genom samma fönster...
Följer nog med i fortsättningen också!

kramar!

Musikanta sa...

Karin:
Du är för rolig... Kul om du hänger med nästa dag också! Du är ju bra på att promenera för det blir mycket av den varan.

Men det tar en hel dag nästan att redigera alla bilder och framför allt utesluta de flesta, så det dröjer nog en liten tag innan den dan kommer på bloggen. Dessutom blir det tjatigt bara att läsa om resor...

Ha en skön fortsättning på helgen och jobba inte för mycket!
Kramar från Ingrid.

Grekland nu sa...

Jag är också med på resan! Så vi kanske blir en hel grupp så småningom...Jag minns att jag också tyckte det var häftigt att få se Medelhavet när jag var där som 22-åring, det verkade blåare och finare än andra hav...

Anonym sa...

Hej Ingrid!
Jätteroligt att läsa på din blogg om er resa! Tyvärr har jag inte varit på franska Rivieran än.. Men Medelhavet älskar jag. För oss är det ju östra delen som gäller med många resor till Kreta och Cypern.
Följer med på din resa och väntar på nästa dag.
Ha en skön helg! Ann

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag har bara sett Östersjön och Atlanten och inte är de så blå som Medelhavet inte. Du har ju nära till Medelhavet numera och det är väl lika underbart blågrönt hos er också, eller hur :-)?

En skön fortsättning på helgen önskar Ingrid.

Musikanta sa...

Ann:
Roligt att du läser min blogg. När ska du börja blogga själv - du har säkert mycket att skriva om! Jag kan hjälpa dig med att komma igång om du vill. Själv fick jag hjälp av Bloggblad och sen var jag fast...

Har aldrig varit varken på Cypern eller Kreta, så det återstår. Men den här resan var kul eftersom vi planerade den helt själva. Jag återkommer med nästa dag i Nice när jag redigerat mina bilder.
Kram och ha en skön helg önskar Ingrid!

Eleonora sa...

Vilken fantastisk busstur ni har gjort! Så mycket ni har fått se och tack för att vi fick följa med på färden.

Spännande blir det att få hänga med resterande dagar.

Trevlig söndag söta Ingrid!
Din vän
Eleonora

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Kerstin:
Tänk om ni allihopa hade varit med i verkligheten - så kul det hade varit!

Jag återkommer med fler rapporter så fort jag redigerat mina bilder - och MM:s som har tagit tre gånger så många som jag.

Ska strax iväg på konstuställning på muséet i Norrköping som jag hoppas blir givande. Sista dagen för utställningen är idag så den får vi inte missa.

Kramar från vännen Ingrid som önskar också dig en skön söndag.

Beate sa...

Härligt att läsa - att köra omkring som jag gjorde i den små städerna, byarna runt Nice- stanna för att det sitter en gubbe på en bänk , eller för att man plötsligt blir kaffesugen, eller vill köpa jordgubbar - bara längs vägen var en förmån... Att äta på den lokala krogen utanturistmeny - oftast mkt bättre - och se människor, titta på dialogen som jag aldrig förstod men försökte tolka genom att se kropps språket. Att resa är en förmån - att vara lycklig för

Västmanländskan sa...

En sådan härlig resa! "Omvägen" som bussen tog var väl värd den extra tiden med sådana scener utanför fönstret :)
Kram!

Ölandsvindar sa...

JA, här sitter jag på Öland och vill inte lämna den underbara ön. Minns alla gånger förr när jag måste åka hem härifrån efter härliga veckor. Nu är hemma = Öland.Men så kul att följa din resa och alla glimtar från Italien och andra ställen.Och du...stor risk för att syrenerna är överblommade till Kristi Himmelfärdshelgen.
Kram
Kerstin

Musikanta sa...

Beate:
Roligt att du kommenterade här! Håller med dig om att det är mycket roligare att resa så här än med en gruppresa med svenskar t.ex. Och bra mycket billigare. Att åka lokalbuss var också en upplevelse!

Jag pratar ganska bra franska och förstår det mesta om de bara pratar långsamt. Tydligt pratar ju fransmännen alltid. Men jag övergick så småningom till engelskan eftersom de trodde att jag förstod ALLT när de pratade lika fort som de brukade...

Visst är det en underbar förmån att kunna resa - när man var yngre tänkte man ju aldrig på att det kanske skulle bli fysiskt omöjligt en gång i tiden! Därför är det bäst att passa på så länge man kan.

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Ja, resan gick förhållandevis fort trots att den tog nästan dubbelt så lång tid som det tog att flyga från Skavsta till Marseille!

Roligt också att bilderna genom bussrutan blev så pass bra som de blev.
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Kerstin:
Förstod nästan att syrenerna skulle vara överblommade eftersom de redan står i full blom härhemma. Men det finns annat vackert att titta på vet jag.

Egentligen skulle man inte resa bort från Sverige alls den här tiden när det är som allra vackrast - men MM och jag hade fullbokat i almanackan alla andra veckor fram till midsommar - man är ju inte pensionär för inte, haha!
Kram tillbaka!

Ailas sa...

Flyg i all ära, men visst är det något visst med en matarbuss? :) Man ser liksom lite mer! Kul att få hänga med er på resan, för det var länge sedan jag var i Nice.

Ser fram emot fler bilder och berättelser. Hoppas du inte glömde det där med köttet fler gånger, för rött kött är inte gott.

Fortsatt trevlig dag.

Cecilia N sa...

Man blir berest här framför skärmen. Rätt som man är i Kina så är man på Rivieran.

På tal om kinareseblogen (Stribergs station). Bloggblad sa där att du kanske kan berätta om noter som används i kulturer där man inte läser från samma håll som vi. Hur gör de? T ex med textundersättning ...

olgakatt sa...

Känner att det börjar bli länge sedan jag var i Provence nu! Tack för turen, den ger mersmak!
Jag är inte så slängd i franska, tyvärr, men tycker folk i Provence är vänligare när man knagglar och får övergå till engelska än i Paris där jag blivit ganska snäst.

Musikanta sa...

Ailas:
MM planerar redan nu nästa resa till Nice i höst för att vi ska åka buss och besöka de platser vi inte hann med...

Det är rätt konstigt att tänka sig att den första resan till Menton med bil när jag var fjorton år tog fyra dagar, medan flyget tar två timmar och en kvart!

Det blev inte kött överhuvudtaget efter det, höll mig till pasta, ravioli, pizza och lax.

Musikanta sa...

Cecilia:
Bloggblad tror mig om mycket, haha. Har ingen aning om hur folk läser noter i Kina eller annorstädes. Glad över att jag själv kan läsa noter från höger till vänster...

Jag tycker att det är roligt att skriva om våra resor, eftersom det är ett sätt att dokumentera. Innan jag började blogga blandade jag ihop alla Kinaresorna före 2008. Vi var ju där sex gånger mellan 1998 och 2005 eftersom MM jobbade där och Mirren läste på universitet.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Felet med mig var att jag pratar ganska bra men förstår mindre när fransmännen sätter igång med snälltågsfart på sitt ädla tungomål. Dessutom hör jag ju lite illa om det är störande moment i bakgrunden t.ex.

Det känns ju inte bra heller att ständigt be dem "parler très lentement". Säkrare med engelska för bägge parter :-)! Jag har snarare upplevt att de flesta tycker det är roligt att visa att de kan lite engelska - har bara träffat vänliga fransoser under resan!

Cecilia N sa...

Det var mer funderingar om arabiska/persiska/hebreiska noter.

På Christinas film kunde man ana hur det fungerade i Kina.

JennyferFrance sa...

Jag lär mig franska i Frankrike just nu, och detta råkar vara i just Nice. Jag sökte på resor till Nice och hittade denna bloggen, vilket häftigt sätt att lägga upp det på, med bild efter bild tills ni var framme. Jag har själv funderat på att ta denna bussen, är det något du kan rekommendera?

Musikanta sa...

Hej JennyferFrance och välkommen till min blogg!

Kul att du läser franska just i Nice - det är ett härligt språk och ett härligt land, Frankrike!

Vi har just kommit hem från en ny resa just till Nice och gjort samma bussresa igen som du kan läsa om i mitt näst senaste inlägg denna månad. Här är länken: http://musikanta.blogspot.com/2011/09/cote-dazur-i-slutet-av-september.html

Lite andra bilder och upplevelser än förra gången! Jag rekommenderar verkligen att åka med den bussen - man ser så mycket mer och det händer olika saker hela tiden.

Åtminstone en gång! Folk stiger på och av och resan går ibland genom små genuina franska byar. Det tar sin tid - fyra timmar, men det är det värt.

Den enda bussen som går den här sträckan går kl. 12 på dagen från Nice och gick även vid denna tid i maj. Men det kan ju ändra sig. Nya Gare Routière måste man gå och handla biljetter hos.

Spårvagnshållplatsen är Palais d'Exposition - busstationen stod inte utmärkt på vår turistkarta eftersom stationen är så ny. Marseille är också en intressant upplevelse - ganska olik Nice. Det är heller inte många turister där eller svenskar som har besökt stan. Biljetter från Marseille till Nice handlar man på Gare St. Charles och bussen utgår därifrån.

Om vi inte hörs av mer vill jag bara passa på att rekommendera Chagallmuseet i Nice. Det var en helt fantastisk upplevelse, som du bara inte får missa om du inte redan har varit där!
Kram från Ingrid

Therese Lindstrand sa...

Hej!
Jag och min man planerar en liten romantisk weekend till Nice i sommar, utan barnen. Snubblade över din sida när jag försökte leta efter information hur man kan ta sig från Marseille flygplats till Nice t/r? Finns flygbussar? Eller är det "vanliga" som man får åka med? Hur gjorde ni? Funderar nämligen på att åka med Ryanair ner dit, då dom har bäst pris!

Med vänlig hälsning
Therese Lindstrand

Musikanta sa...

Hej Therese!
Välkommen till min blogg!
Finns det verkligen resor med Ryan Air till Marseille längre? Kanske fortfarande några på sommaren - annars har de dragit in resorna året runt.

Vi kom ju ner med flyget till Marseille lagom till kvällen och hade bokat rum på Scandic hotell, som ligger 50 m från järnvägsstationen Gare St Charles. (Flygbussen från flygplatsen stannade precis utanför.)
Från samma ställe gick det också buss till Nice.
Första resan tog vi långa bussen som tar fyra timmar, mest för att vi var nyfikna på området ovanför Rivieran. Massor av vingårdar och vacker natur med alper. Kul också att se alla landsortsbor som steg på och av efter vägen.

Sista gången vi reste till Marseille tog vi bussen som går motorvägen till Nice. Den tar bara två timmar. Ingen skillnad i pris. Att åka buss är billigare än att åka tåg.

Du kan köpa biljetter på Gare St Charles, alldeles bredvid utgången till bussterminalen. Vet inte om det är billigare tur och retur.

Vi hade bokat rum på samma hotell på hemvägen, kvällen innan - bekvämt eftersom det ligger så nära bussterminalen vid Gare St Charles där flygbussarna avgår.

Man får förmiddagen på sig i Marseille eftersom flyget inte går/gick hem förrän på eftermiddagen. Det är en intressant stad helt olik Nice.

Du får gärna mejla mig på ikanta@telia.com om det är något mer du vill fråga om.
Hälsningar från Ingrid