Omslagsbilden är skapad av en för mig (och även för Wikipedia) okänd illustratör, Godtfred Rønning. (Bilderna går att klicka större.)
Från Juridiska Spörsmål:
Fråga: Jag blev under fjolåret ägare till en motorcykel och har nu blivit krävd på skatt för denna för 1925. Har jag skyldighet betala skatt för cykeln fast jag icke använder densamma och möjligen kommer att sälja den? Har jag möjlighet att få skattebeloppet återbetalt om jag kan bevisa att jag icke använder cykeln i trafik.
Högaktningsfullt
Terror.
Svar: Ja, Ni är skyldig betala skatten; om Ni använder cykeln i trafik eller ej har ingen betydelse i skattehänseende.
I varje nummer finns också ett helsidesporträtt. Här är det av prinsessan Ingrid som fyller 15 år. Hon ser inte så glad ut, kanske hon inte gillar att hennes pappa har gift om sig?
Tidningen har ett reportage om slottet Malmaison i närheten av Paris och som fortfarande finns kvar. Det kan man läsa om här. Där tillbringade Napoleon en lycklig tid som konsul med Joséphine de Beauharnais. Hon blev Frankrikes första kejsarinna. Napoleon skilde sig från henne 1809 och gifte om sig med Marie Louise av Österrike. Joséphine var förkrossad men som plåster på såren fick hon Malmaison och två andra slott. Hon levde där till sin död 1815.
Napoleons rum som förste konsul. Jag läser att Joséphine lät sätta upp sänghimmeln för att likna ett tält för att Napoleon skulle trivas i sitt rum.
Världsutställningen i Paris 1925 börjar ta form. Den skulle manifestera Frankrikes särställning när det gällde konstindustri och konsthantverk läser jag i Wikipedia. Intressant är att själva titeln på utställningen Exposition internationelle des arts décoratifs et industrielles modernes gav upphov till stilbegreppet Art Déco.
Lite rörande är det att läsa om den ungerska kungafamiljen vars överhuvud nyligen hade avlidit på Madeira och vars familj nu levde i exil i Spanien. Tidningen har en lång artikel om hur livet tedde sig för kungabarnen i den lilla staden Lequeitio i närheten av San Sebastian. Artikelförfattaren fick inte träffa änkan men väl de åtta barnen, av vilka den äldste pojken Otto, 13 år, beskrivs som Ungerns landsflyktige konung och titulerades med Ers Majestät.
Den landsflyktige kungen är han som sitter i stolen.
Det berättas att invånarna i staden och som huvudsakligen levde på fiske, att så snart de hörde talas om den hem- och medellösa exkejsarinnan samlade de ihop pengar och köpte henne och hennes barn en villa i staden. Barnen verkade lyckliga och lekte i trädgården när artikelförfattaren besökte dem. Kung Otto var särskilt förtjust i sin cykel. Det vore intressant att veta hur det gick för dem i framtiden.
På filmfronten är Rudolf Valentino populär. Det är han som syns på den översta bilden. Mannen till vänster är Mauritz Stiller som tillsammans med Greta Garbo - bilden i mitten - var engagerade av "det världsberömda inspelningsbolaget Metro Goldwyn" i Amerika. Beteckningen USA för landet var inte uppfunnet vid den här tiden. I varje fall har jag inte sett den någonstans i de här gamla tidningarna.
Genom omslagsbilden och den sista annonsbilden kan man förmoda att det var ganska kallt så här långt fram i mars. Men några vårkappor finns i alla fall med på modesidorna.
Den enda sidorna som är i färg är omslaget i början och slutet. Den här vintriga bilden av Gunnar Widholm får avsluta min rapport från 1925.
Uppdatering:
Jag har fått en kommentar av bloggvännen Karin som sprider ljus över den ungerska kunga/kejsarfamiljen. Den publicerar jag här nedan. Tack Karin!
Det är lite spännande att läsa i gamla tidningar. Verkligen.
Jag blev nyfiken på den ungerska kungafamiljen och Karl som dog här i Funchal där jag befinner mig just nu. Karl var inte kung längre när han var på Madeira. Han var kejsare av Österrike och kung av Ungern åren 1916-1918. Hans son Otto blev aldrig kung efter sin far.
Ungern var en monarki men statschefen hette Miklos Horthy mellan 1920-1944. Tydligen levde Karl i exil på Madeira. Miklos Horthy levde också i exil från 1944 fram till sin död 1957 i Estoril i POrtugal.
Inser att det är skönt att inte vara statschef av varken det ena eller andra slaget.
Tack Ingrid för dina tidigare inlägg som jag har läst idag. Vårsalongen på Liljevalchs tackar jag lite extra för.
Ha det gott hälsar Karin som snart har ordning på S-en.
8 kommentarer:
Det är lite spännande att läsa i gamla tidningar. Verkligen.
Jag blev nyfiken på den ungerska kungafamiljen och Karl som dog här i Funchal där jag befinner mig just nu. Karl var inte jung längre när han var på Madeira. Han var kejsare av Österrike och kung av Ungern åren 1916-1918. Hans son Otto blev aldrig kung efter sin far.
Ungern var en monarki men statschefen hette Miklos Horthy mellan 1920-1944. Tydligen levde Karl i exil på Madeira. Miklos Horthy levde också i exil från 1944 fram till sin död 1957 i Estoril i POrtugal.
Inser att det är skönt att inte vara statschef av varken det ena eller andra slaget.
Tack Ingrid för dina tidigare inlägg som jag har läst idag. Vårsalongen på Liljevalch tackar jag lite extra för.
Ha det gott hälsar Karin som snart har ordning på S-en
Rolig tillbakablick du bjuder på. Ett och annat är sig väl ändå likt i veckotidningsvärlden ... åtminstone intresset för prinsessor och vad de kan tänkas ha för sig.
Kul att läsa en gammaldags "skvallertidning". Skoj att titta på modet. Då var alla modeller trådsmala.
Jag håller på och läser din rekommenderade bok nu, den tyska flickan.
Lördagskram!
Vad kul att läsa en gammal veckotidning och på så sätt också få en historielektion. Härliga bilder.
Ha det bra!
PettasKarin:
Tack för din informativa kommentar. Jag har uppdaterat inlägget med den. Roligt att du gillade vårsalongen också.
Ha det gott önskar
Ingrid
Aina:
Haha, intresset för kungligheter verkar inte ha avtagit med åren. Men det fanns i alla fall en hel del annat att läsa om i de här tidningarna. (Jag tänker på Svensk Damtidning...)
Ingrid
Gerd:
Kul att du läser Den tyska flickan. Ska bli spännande att höra vad du tycker om den. Det är bara de tecknade modellerna som är anorektiska - de verkliga modellerna i tidningarna är mulligare.
Kram tillbaka från Ingrid
Lena i Wales:
Ja, det är intressant att bläddra i de här gamla tidningarna och se vad "vanligt" folk hade för sig. D.v.s. de som var välbeställda i samhället. Men sånt kan man ju inte läsa om i historieböckerna. Det finns många intressanta artiklar om teater, film och musik men tyvärr är dessa så långa och tättskrivna att jag inte kan lägga in dem.
Ingrid
Skicka en kommentar