torsdag 26 september 2019

1697 Höstnytt från Bonniers Veckotidning nr 40 1926


Georg Klinghammer gjorde omslaget till Bonniers Veckotidning för 93 år sedan. (Bilderna går att klicka större.)

I detta nummer är det en lång artikel om den japanska traditionella kvinnodräkten betitlad Kimono. Om dammodet i det nutida Japan. Man  kan anta att Klinghammer fått inspiration av denna artikel till sin omslagsbild. Så här börjar artikeln: "Man kan kalla den underlig och exotisk om man vill. Men ett är säkert beträffande kimonon: det är att den är bekväm och oemotståndligt behaglig att bära."


Man kan ju tänka sig att den tedde sig bekväm för dåtidens västerländska kvinnor som tvingades klämma in sig i hårt åtsittande korsetter om de ville följa modet. 

Det finns tydligen många kimonovarianter. Övers till vänster är en japanska klädd i hovdräkt. Bilden i mitten är en kimono avsedd för en ung flicka. Nedanför henne visas en vardagsdräkt för sommaren och längst till höger är en visitdräkt. Det är "en ljuslila kimono med blommor i skärt och blekt sjögrönt samt obi i samma gröna färg och scharlakansrött." Eleganta bröllopskimonon visas också bland annat på nästa helsidesbild.


En lätt promenaddräkt.

Några sidor ägnas åt Friluftsliv i alla former. 



På den stora bilden överst ser man den dåvarande presidenten Calvin Coolidge som  tar sig ledigt från "det ansträngande statsarbetet" och hjälper till med höskörden medan hans fru ägnar sig åt trädgården i hemmet i Massachusetts där de tillbringar sommarferierna.

Även de två svenska damerna i bilden nedanför presidenten har hjälpt till med höskörden mellan "dans och tennispartier." Den amerikanska campingidén har fallit i god jord här hemma, som det står i bildtexten, och här är det två löjtnanter som rest sitt tält.


På översta bilden poserar kronprinsparet efter att de "till häst gjort nedstigningen till Grand Canyon, en ridtur som inte lär höra till de lättaste." Vad som är mest intressant på den här sidan i mitt tycke är fotot längst ner till vänster. Italiens kung Victor Emanuel till höger och Mussolini i mitten är det som "tillsammans beskådar ett praktfullt sädesfält i närheten av Rom."

Tidningen innehåller som vanligt många och långa reportage från resor och teater- och operascener. Noveller av dåtidens kända författare finns alltid med. Hemma-hos-reportage, ofta från slott och herresäten och naturligtvis veckomenyn med recept för luncher och middagar. I tidningen kan man också få svar på juridiska spörsmål och allehanda skönhetstips.

En lång intervju med den amerikanska författaren Anita Loos finns med i detta numret. Den har rubriken Hur det känns att ha gjort världssuccés. Det var hon som skrev boken Gentlemen prefer Blondes som blev film i flera omgångar och även musikal. 1953 gjordes en film med Marilyn Monroe och Jane Russel i huvudrollerna och som blev en global kassasuccé.

Anita Loos.

På frågan varför herrarna föredrar blondiner svarar Anita Loos: "Jag tror att det är därför blondiner är lättillgängligare, de äro gladare och lättsinnigare, men också farligare. De mörka kvinnorna tänka djupare över tingen, ha sin egen mening och äro inte rädda för att motsäga en man, när han utvecklar sina älsklingsteorier." Så nu vet vi det.

Annonserna är många och riktar sig mest till kvinnor även om de största och dyraste är bilannonser.

Jenny Nyström tecknade annonsen där den lilla flickan kommer med mjölkchoklad till sin lillebror. Det ska böjas i tid... Undrar hur annonsen hade tagits emot om det hade varit storebror som kommit med koppen istället?

Lite höstkläder har jag tagit med från BVT nr 39.




Förhoppningsvis går något att läsa om man klickar upp bilderna.

Slutligen kommer här några recept där bananer ingår. Jag ställer mig skeptisk till det andra där man ska blanda tärnade potatisar, äpplen, ägg och bananer och därefter hälla på en dressing bestående av olja, ättika, senap, salt och socker efter smak. Plus tre matskedar kokande vatten. Men det kanske funkar?

8 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Kul att "läsa" och se på bilder hur det var förr. Förr kunde jag också sitta och skissa mode, men det var på 50-talet. Älskade att rita och måla på den tiden, helt borta nu.

Synd att funktionen förstora bilden inte funkar hos mig. När jag klickar kommer det fram en bild i samma storlek.

Ha det fint, kram, Gerd

Ingrid sa...

Kollade på bananrecepten - den där fruktsalladen var väl helt ok, men den andra. Potatis, äpplen, ägg och bananer? Det låter som en konstig blandning tycker jag.
Nåväl, det kanske blir ok med såsen till.
Ha en fin dag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Jag gillade också att rita modeteckningar i tonåren. Det var ju ritade sådana när jag växte upp. Vet inte om det finns modetecknare numera.
Tråkigt att du inte kan uppförstora - jag provar alltid att det går när jag har lagt ut inlägget. Hoppas att det inte gäller alla bloggvänner, men jag har inte hört av någon som inte kan förstora bilderna mer än du.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag har ju alltid äpple i min potatissallad med sådan dressing ibland. Men jag tror inte heller att bananer vore särskilt gott.
Kram tillbaka från Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Jag kollade din blogg i min mobil och där kunde jag förstora bilderna. Men jag kan bara kommentera från min laptop.
Så är det ibland.
Jag har ett par personer som inte kan kommentera hos mig, men då skriver de i min Facebook i stället. Vi rår inte alltid över tekniken.

Ha en glad fredag!

Musikanta sa...

Gerd:
Så bra att bilderna gick att förstora i din mobil i alla fall. Jag tycker det är väldigt konstigt att det inte funkar i din laptop - ingen annan har hört av sig om detta. Önskar dig en skön helg. Hösten har verkligen gjort sitt intåg men det är fortfarande ganska varmt - lagom temperatur för min smak :-).
Kram från Ingrid

Lena i Wales sa...

Festligt om modet. En bit historia i emellan allt också.
Det där med blondiner har inte ändrats så mycket, fast jag hoppas att man numera tar det som skämt (är själv naturlig blondin).
Trevlig helg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Vad som förvånade mig mest var att författaren var helt övertygad själv om det. Fast hon tillade att hon ju inte visste om det stämde i Sverige eftersom nästan alla var blonda där :-).
Önskar dig en skön kommande höstvecka.
Ingrid