söndag 13 november 2022

1920 EWK på Stinsen i Söderköping

 Varje gång vi åker till Skällviks kyrka vid Stegeborg far vi förbi Rävbrinken, en halvmil från Mogata där vi bor. Det är namnet på ett hemman som ligger djupt nere i en dalgång. Där föddes Ewert Karlsson - EWK -  1918 - en mycket berömd karikatyrtecknare på sin tid. Han verkade som karikatyrtecknare, dels i Stockholms-Tidningen och från 1966 i Aftonbladet tills han fick en stroke 1995. Mer om honom kan man läsa här.

Senast Stinsen (biblioteket i Söderköping) hade en utställning med hans verk var 2018. Där fanns  också med den berömda teckningen av Moder Jord  som han fick en guldmedalj för vid The International Salon of Cartoon 1967 i Montreal. 

(Bilderna går att klicka större.)

De flesta av bilderna talar för sig själv. Här kommer några fler från utställningen i november 2022.

Utställningen pågår till i slutet av november i Stinsens ovanvåning. (Bilderna går att klicka större.)

Carl Bildt överst till vänster. Sedan Birgit Friggebo, Mona Sahlin, Gösta Boman, Olof Johansson och Göran Persson

  

Olof Palme som sprattelgubbe. 


Miljöfrågorna i fokus.

Som bondson var EWK mycket kritisk till djurhållningen och transporterna av djuren. Inte mycket har ändrats sedan han levde och verkade.



Han beskrev också urbaniseringen på sitt speciella vis. Kanske längtade han själv tillbaka till sitt barndomshem sedan han flyttat till Huddinge i början på 50-talet. 

Självporträtt.

10 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var verkligen tänkvärda konstverk.
Moder jord har nog anledning att vara ledsen!
Kram, Ingrid

Bloggblad sa...

Då ska jag titta på den innan föreläsningen på onsdag kväll börjar.

När Per och jag gick i Naturreservatet Svartdalen, kom vi fram genom skogen till Rävbrinken, bakifrån. Jag visste inte att det var just där han föddes.

Äventyret framtiden sa...

Jag förstår Moder Jord!
Mycket fina konstverk att tänka till om, tack för att du delar med dig Musikanta.
Kram

Musikanta sa...

Ingrid:
Inte nog med att han är en så skicklig tecknare, han har ju ett nästan alltid ett angeläget budskap med sina verk.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag tycker det är rätt fantastiskt att en bondson från ett mindre hemman plötsligt blir en (världsberömd)karikatyrtecknare. Vi har ju två kändisar som kommer från eller har bott i just Mogata. Bo Beskow är den andre.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
BP sa...

Så otroligt välgjorda karikatyrer och ack så tänkvärda. Älskar politikerna som djur och inte minst miljöteckningen med allt skövlad skog och fåglarna ihopknölade i ett bo. Så bra illustrerat! Även "miljonprogrammet" från Huddinge(?) talar sitt tydliga språk. EWK var helt fantastisk!

Musikanta sa...

BP:
Och så kom han ju från Mogata också, haha! Jag är djupt imponerad över att han kunde göra karikatyrerna så lika personerna att man omedelbart känner igen dem. Det gjorde visserligen Einar Nerman också men EWK hade dessutom ett mycket angeläget budskap i sina teckningar.
Önskar dig en skön kommande vecka.
Ingrid

Karin sa...

Spännande utställning, med en av mina storfavoriter. Kul att få se!

Musikanta sa...

Karin:
Synd bara att många av politikerna som han karikerat nästan är bortglömda. Jag vet inte om det numera finns några så skickliga politiska karikatyrtecknare. Men så har vi ju inte de stora dagstidningarna heller.

Hans budskap både när det gäller klimatet, djurhållningen, svälten i U-länderna och urbaniseringen är ju (tyvärr) fortfarande lika aktuella!
Ha en fin fortsättning på veckan!
Ingrid