fredag 25 mars 2011

Fredagstema Show&Tell - NU...

har äntligen den sista av mina ungdomsdrömmar gått i uppfyllelse, nämligen att få spela med i ett jazzband, även om det lutar mer åt evergreens- och vishållet. Det nystartade bandet Mina Vänner består förutom av mig själv på klaviatur (det heter så numera istället för piano), Putte på alt- eller tenorsaxofon, Leif på bas, Sven-Åke på trummor och Marie, som är vokalist. Sven-Åke är inte med på fotot, han kommer med alla sina trummor när det är dags för generalrepetition…

Här är fyra femtedelar av Mina Vänner. Putte, Marie, jag och Leif.


Att kalla sig för någonting som inte redan är upptaget och som är på vårt klingande modersmål och inte slutar på –z är nästan omöjligt att hitta på. Men Mina Vänner (liksom Mina Damer) fanns inte med i när jag googlade i alla fall. Så nu heter vi det.

Vi övar hemma hos mig och mjukstartar med lite mat och trevlig samvaro. Sen kör vi igång. På programmet står gamla godingar som I’m in the mood for love, All of me, Side by Side, Rågsved, Ta mej till havet och Misty och Stardust som Putte, Leif och jag spelar tillsammans. Vi har även med några visor med religiöst innehåll då vi hoppas att eventuellt kunna få spela i kyrkorna under sommaren.

Eftersom vi bara är i början av vår karriär och inte har övat så många gånger har vi ingenting som är precis färdigt att spela upp. Men jag kan i alla fall bjuda på ett litet smakprov från Summertime om hur det kan komma att låta i framtiden. Marie sjunger här utan mikrofon, vilket hon naturligtvis kommer att ha när/om vi kommer att uppträda. (Det tar lite tid innan videon visas. Nyss kom den inte alls men visades sig igen när jag startade om Blogger.)

NU är rubriken på veckans fredagstema som Ewa står för. Övriga fredagsbloggare finns länkade på hennes hemsida.

21 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Så kul! Lycka till :)

Pettas sa...

NU har jag njutit en stund av nuet med en god kopp kaffe i handen tillika som jag har lyssnat på Mina vänner. Toppen! Hoppas att ni får fara ut på turné snarligen:D

Kramar
Karin

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Tack! Lycka till själv!!!

Karin:
Ni är sannerligen snabba! Hade knappt hört färdigt videosnutten själv innan jag fick de här kommentarerna. Jätteroligt! Ska så småningom in till stan (Nrkpg) och lyssna på sonen och mitt barnbarn Isabelle som sjunger med i kören Nostalgeeks, (som vann det lokala körslaget i höstas) på Hageby centrum idag. Kanske jag kan få till ett blogginlägg :-)...
Många kramar från Ingrid

em sa...

TACK!
Vilket fint NU.
Margaretha
som gillar Gershwin

Miss Gillette sa...

Summertime är en av mina stora favoriter, så den var jag ju tvungen att lyssna på. Uj vad du spelar bra, mänska! Och vad kul att ha ett svänggäng att lira ihop med. Eller ett -- du har ju en hel drös! Vilket man kan förstå.

Några tips när det gäller att väcka klaviaturintresset hos barn? Vi har ett stort piano men har också köpt en elektrisk variant vars tangenter är lättare att trycka ner, fast det har vi inte packat upp än eftersom det är sånt kaos här jämt och "när-vi-fått-ordning" ännu inte har infallit. Barnen har varit framme och klinkat lite på pianot men sannerligen inte mycket; ingen av dem tycks fatta vitsen med att lära sig enkla små melodier. Och då känns det ju meningslöst att insistera.

Eleonora sa...

O vad ni är duktiga och ändå bättre blir det när ni blir mer samstämda!! Jag diggar er!! Coolt!!

Jättekramen från Eleonora

Annika sa...

Vad fint!
TÄNK om man finge höra er live ngn ggn!
Tycker Mina Vänner är ett jättebra namn på er lilla grupp!
Jag gillar er också!
KRAM!!

Bloggblad sa...

Det låter jättebra! Jag kommer och lyssnar när det blir konsert!

Grattis till den nya gruppen.

Miss G: Det är ett evigt tragglande innan man lär sig spela piano någorlunda snyggt, de flesta barn numera vill ha snabbt resultat, och tålamod brukar vara en bristvara. En elev frågade mig en gång om jag kunde lära henne att spela piano på nån rast...

Vill man lära sig spela ett instrument är det faktiskt enklare med gitarr - efter bara 3-4 ackord kan man kompa mängder med sånger. Och när man väl kan ackord är det lite lättare att hitta dem på pianot.

Musikanta sa...

Margaretha:
Ja, det är faktiskt det som upptar mitt "nu" för närvarande. Jag måste nämligen samla ihop alla noter som ligger kringströdda överallt i vardagsrummet och sätta in dem in pärm i ordning så jag hittar dem tills nästa gång...
Ingrid som tycker att livet leker just nu!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Glöm pianot och packa upp synten eller vad det är ni har i kartongen. Det finns så mycket man kan leka med där som låter mycket häftigare än pianot. Det går ju också att sänka volymen vilket är en klar fördet.

Jag tror inte det finns något barn - med undantag av Mozart och co. - som någonsin satt sig frivilligt vid ett piano eller något annat instrument.

Det bästa för att väcka intresse är nog att låta barnen gå med i någon grupp som spelar efter Zuzuki (hur det nu stavas) metoden. Det finns så många bra pedagoger nu för tiden.

Sen är det naturligtvis en fördel om någon av föräldrarna kan visa litet hur det kan bli om man spelar tonerna i en viss ordning.

Jag själv började spela piano när jag var sju år och tyckte det var förfärligt det första året. Min pappa tog tiden - en timme - varje dag som jag övade.

När jag sen började ta ut egna melodier och sätta komp till blev det roligare. Åtminstone att spela efter gehör - inte att spela skalor...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Bra, då får vi åtminstone en besökande förutom etablissemanget som hör till och MM som ska ta kort.
Jag glömde Marie och Leifs barn också, de brukar vara med...

Musikanta sa...

Eleonora:
Vi har ju bara övat tre gånger hittills och Summertime var ny för denna gången, så det ska nog fixa sig.

Sen låter det ju alltid sämre än i verkligheten med inspelning på en liten digitalkamera - faktiskt. Men visst behöver vi träna mer!

Roligt i alla fall att du "diggade" oss.
Stor kram tillbaka!!!

Musikanta sa...

Annika:
Jag lovar att skicka dig gratisbiljetter när vi har slagit igenom i USA ;-D.
Ha en trevlig fredag.
Många kramar från Ingrid

Grekland nu sa...

Åh vilket härligt gäng! Och härlig musik, hoppas ni kommer till Grekland också på turné!:) Lycka till i fortsättningen.

✿Ewa sa...

Först och främst en så vacker bild du har högst uppe. Oootroligt fin himmel och du lever i NUet, underbart! Du har mycket att lära oss andra. :)

Jag skulle så gärna vilja lyssna på Mina vänner live, ni spelar så bra! Tänk att kunna förverkliga sina drömmar, det måste vara fantastiskt!

Ha en riktigt skön helg!

Marie A sa...

Tack för klippet, du lirar så fantastiskt bra. Är du säker på attdu inte har dina rötter i Amerikanska södern,
Kram
Marie och Leif

Musikanta sa...

Ingabritt:
Roligt att du gillar musiken! Det är klart att vi kommer till Grekland på turné, haha! Kanske vi får repetera lite mer innan dess förstås...
Ha en skön helg och kramar från Ingrid!

Musikanta sa...

Ewa:
Tack för rar kommentar. För en gångs skull hann jag ta bilden innan himlen försvann - eller färgerna i alla fall! MM tipsade...

Även om vi inte skulle få några spelningar offentligt så har vi fantastiskt roligt när vi träffas och spelar tillsammans. Och det är ju huvudsaken!

Jag önskar dig också en skön helg och tack för trevliga fredagsteman!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Marie och Leif:
Tack för komplimangen - det går bättre för varje gång tycker jag. Nu gäller det bara att sätta ihop programmet och träna...
Hälsa Kalle och Ida och kramar från Ingrid.

Elisabeth sa...

Mitt i "Körslaget" så lyssnar jag på det här... och jag måste skriva att ni låter mycket bättre än de flesta körer där ikväll!
Så härligt att höra er...

Varm kram..Elisabeth

Musikanta sa...

Elisabeth:
Gick du ifrån också när det var reklam som jag, haha! Jag blir så trött på att man blir avbruten hela tiden. Jag ringde genast på första bidraget, jag tyckte de var jättebra. Annars låter det lite likadant, åtminstone det jag hörde. Sen var det ju Downtown Abbey som gällde!

I morgon är du välkommen till min blogg igen. Då ska jag lägga in några videosnuttar på en kör som förmodligen kommer att komma med nästa år om det blir något - Nostalgeeks, där både barnbarnet och sonen är med och sjunger...
Kramar!