söndag 31 december 2023

1963 Halvårskoll juli-december 2023

 JULI

I slutet av juli kommer Mirren och Casimir ner till Mogata och hälsar på. En anledning är att Martin Riessen ska hålla en orgelkonsert i Skällviks kyrka till minne av Johan Sebastian Bachs himmelska födelsedag den 28 juli 1750. 

Det blir en mycket fin konsert och Casimir får tillfälle att träffa och prata med organisten, som redan har hört talas om Casimir. Här kan man läsa inlägget från konserten och om efterföljande dags  promenad i Drothemskvarteren. I inlägget finns också bilder både på Martin Riessen och den fina Wisteniusorgeln från 1762. 

Jag, Mirren och Casimir i Skällviks kyrka. (Bilderna går att klicka större.)

Dagen därpå tar vi en promenad i Drothemskvarteren i Söderköping där stockrosorna står i full blom. Jag har börjat vänja mig vid rollatorn som gör att jag kan gå precis som vanligt. (Nu, ett halvår efteråt, är jag helt beroende av den när jag ska gå ut och promenera.)

Kent får för ovanlighetens skull vara med på en bild. Det är ju annars han som brukar står bakom kameran. 

AUGUSTI

Jag går min dagliga promenad med Rullan, som hon får heta till vardags. Familjen på Stengården ett stenkast från vårt hus, har planterat ett helt fält med solrosor. Det är självplock och man kan svischa en valfri summa till barncancerfonden om man vill. När sommaren är slut är det tusentals kronor insatta på detta konto. 

Nybyggnation i Mogata i kanten av solrosfältet.

Min äldsta dotter Anna med svärsonen Jörgen och dobberflickan Asta kommer ner och hälsar på i slutet av augusti. De ska ganska snart åka ner till sitt hus i Limoux i södra Frankrike där vi varit och hälsat på många gånger. 

Jörgen med Asta, Anna och jag. Det är svårt att se att dottern snart ska fylla 65.

SEPTEMBER

Kent  plockar champinjoner i trädgården nästan varje dag under ett par veckor. Han gör några goda svampomeletter och en del fryser vi ner. 

Jag fortsätter med mina danska studier på Duolingo. Här har jag berättat om vedermödorna med broder/systerspråket. Det börjar bli svårare nu eftersom jag får lära mig fler idiomatiska uttryck som "Vi tager en morfar" som betyder att man tar sig en lur. 

"Har du spist söm?" (med danskt ö som jag inte vet var jag ska hitta på min stationära dator)  betyder "Är du galen?" (Vi har ju hästskosöm i betydelsen spik.) Svårt är också att förstå att "At sluge kameler" betyder "Att kompromissa." Men roligt är det fortfarande med danskan. Jag börjar bli bra på "stöten" också, eftersom jag nästan alltid får mitt uttal godkänt.


OKTOBER

Mirren och Clarissa kommer på kort men efterlängtat besök. 

När vädret är vackert går Kent och jag en promenad i Söderköping. Man märker av att det snart är Halloween genom utsmyckningen i Hagaparken. Här har jag berättat mer om oktoberpromenaden.  

En jeansklädd herre med grön mössa sitter bland pumporna. 

NOVEMBER

Dagarna går så snabbt att jag sällan hinner att måla, men en och annan hälla blir det dock. Jag har ju mina rutiner, 20 minuters morgongympa, en timmes pianospel och en timme danska på Duolingo. En halvtimmes promenad när vädret tillåter. Sen är det ju alla måltider och efter lunchen "tager vi en morfar". Det blir inte så mycket kvar av dagen. Jag läser dessutom många böcker på paddan. Hur många och vilka kan man läsa om här

Skönt att slippa plocka fram allt när man ska börja måla igen. 

Jag har skrivit ett inlägg om hur den här målningen kommer till. Här kan man läsa om det.


DECEMBER 

På lördagen före första advent ackompanjerar jag önskepsalmer i Sankt Laurentii kyrka. Det är ett återkommande evenemang i kyrkan varje år. Man dricker kaffe och får önska sig sina favoritpsalmer som man sedan sjunger ett par verser av gemensamt. Det blir mestadels julpsalmer som önskas men även andra favoriter. 

Den största överraskningen det här året är att Mirren har åkt ner från Stockholm med Casimir och Caspar för att lyssna och vara med i kyrkan. Jag blir fantastiskt glad eftersom jag inte har en aning om det. Casimir får också tillfälle att pröva den fina orgeln i koret i kyrkan. Hela inlägget om evenemanget kan man läsa här


Casimir, jag, Mirren och Caspar vid kaffebordet efter avslutad spelning i Sankt Laurentii kyrka. 

En annan trevlig överraskning är att min bror Gunnar och svägerskan Anne Sophie kommer på spontant besök dan före dopparedan. Jag får två timmar på mig för att städa hjälpligt, plocka bort allt som finns på köksbordet och duka och för att göra mig i ordning. Med sig har de barn och barnbarn och vi blir elva runt bordet. Det är bara Tova och Hassi med barnen Ella och Noah som inte är med. De har just flyttat till USA. Som väl är har jag bullar och muffins i frysen som räcker till alla. 

F.v. Jag, Karin, Gunnar, Ebba, David, Anne Sophie, Gabriel, Olof och David.


Olof, David, Clara och Carl-Michael. 

10 kommentarer:

BP sa...

Härliga bilder från en till synes fin sommar i Mogata och Söderköping:-)
Du har så rätt, din dotter Anna ser verkligen inte ut som en 65-åring. Åt andra sidan ser du ju också betydligt yngre ut än din "riktiga" ålder.
Är så glad att du är nöjd med Rullan. Jag menar "hon" är ju en livförsäkring, ungefär som Icebugs under vintern. Dessutom måste det ju kännas lugnare och säkrare att gå med något att hålla sig i.

Gott slut och gott nytt!

Ingrid sa...

Tack för en trevlig sammanfattning av andra halva på 2023.
Du är duktig som håller på med danskan. Det är inte det lättaste minsann. Vi hade många danskar, eller kanske snarare danskor här i Klintehamn förr i tiden. De kom hit för att arbeta på Klintebys Gård och några av dem träffa klintegrabbar och blev kvar.
Ha en fin fortsättning på 2024!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Haha, jag har inte mycket val numera. Iofs kan jag hänga på Kent när vi ska någonstans men vi tar olika långa steg så det är jobbigare än att gå med Rullan. (Jag kan inte tänka mig att det är en Rulle!)

Att jag ser lite yngre ut än åldern beror nog på att jag är ganska rund vid det här laget och därför inte har några vidare rynkor.
Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag märker till min stora glädje att jag urskiljer många ord numera i det danska språket. Förut var allt en "gröd". Nu förstår jag att "majet" och "i" t.ex. betyder "meget" och "ikke". Drottning Margaretes tal förstod jag en hel del av. Så det går framåt.

Önskar dig också en god fortsättning på det nya året!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag ser att hon heter Margrethe! Jag tyckte att namnet såg lite konstigt ut när jag skrev det och nu förstår jag varför :-).

Karin sa...

Härligt halvår med en fin mix av musik, familj och danska! Och mycket mera.

Vad spännande med danskan och de olika idiomatiska uttrycken. När man kan sånt, börjar man kunna ett språk! Jag funderar på om det där med att svälja kameler kan ha något samband med bibelns uttryck om att sila mygg och svälja kameler (Matt 23:24)?

Ett riktigt gott 2024 önskar jag dig och de dina!

Matilda sa...

Låter som ett fint halvår :)

Ett danskt-ø är alt+ö på mac. Men på PC kan det vara lite annorlunda, testa ctrl+alt+ö eller ctrl+alt+o

Musikanta sa...

Karin:
Kan det absolut vara. Det har jag inte tänkt på. Det är ju i alla fall en förklaring. Att äta spik gör man väl förstås bara om man är skvatt galen.
Önskar också dig och dina nära och kära ett riktigt Gott Nytt År.
Kram Ingrid

Musikanta sa...

Matilda:
TACK för tipset. Måste väl gälla ä också antar jag. Ska genast försöka.
Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
Ingrid

Musikanta sa...

Matilda:
Jag hittade tecknen på Symboler. Tyvärr funkade inte dina alternativ men det måste så klart gå att få fram dem direkt på tangentbordet eftersom de finns där.
Ingrid