måndag 4 december 2023

1960 En glad överraskning

 

Kent tog alla bilderna i inlägget och som går att klicka större. 

I lördags var det adventskaffe med önskepsalmer i Sankt Laurentii kyrka som synes av annonsen ovan. Det är kyrkans internationella grupp som anordnar detta kaffe varje år för att få ihop pengar till ACT. som ger bistånd internationellt. Fina handstöpta ljus fanns också att köpa. Jag var med för att ackompanjera önskepsalmerna. 

Till min stora och mycket glada överraskning hade Mirren och barnbarnen Casimir och Caspar kommit ner till Söderköping för att lyssna på sin gamla mamma och sjunga med i önskepsalmerna. Så när Kent och jag gjorde vårt intåg i kyrkan efter att ha blivit lite försenade möttes vi av härliga toner från orgeln. Det var Casimir som spelade.

Casimir spelar Preludium i c-moll av Felix Mendelssohn på kororgeln i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping.

Det var ett mycket sångglatt gäng som hade mött upp och jag hann knappt sätta mig vid pianot förrän önskepsalmerna trillade in. Det var mest de gamla kända advents-och julpsalmerna som önskades. Men också några andra lite nyare psalmer. 

Skönt att ha pianot ställt så att jag kunde ha kontakt med deltagarna. 


Prästen Eva Katarina höll en kort andakt mellan alla psalmer.


Ackompanjatören i full aktion.

Det var naturligtvis inte några problem med psalmerna - jag har ju spelat dem några gånger under min långa tid som kyrkomusiker. Det var bara den sista där jag råkade spela ett förspel till till en annan psalm som är mycket snarlik. Men det upptäckte jag ganska snabbt. 

Detta har hänt mig en gång förut när jag spelade på ett dop. Jag började mitt förspel med några takter på Blott en dag (den vanligaste begravningspsalmen) i ställer för Tryggare kan ingen vara. Det är samma tre toner i början fast omvända. Men jag modulerade snabbt om till den rätta psalmen efter några takter - tror inte att det var någon som märkte det.

Min svägerska Anne Sophie och min bror Gunnar är bland de drivande i internationella gruppen. Anne Sophie hade också varit med och stöpt de vackra ljusen. 


Caspar, jag, Gunnar och Casimir.

Det var ganska kul när jag fick önskemål om Adams Julsång. "Det går inte" sa prästen, "den står inte i psalmboken". Men det gick bra ändå trots att jag tydligen spelade den i en tonart lägre än den går i. Det är ju en sång som alla kan och även jag (utan noter).

Jag är gehörsspelare så det är inte några större problem med de gamla kända psalmerna och sångerna om det nu inte skulle finnas noter. Alla sjöng med nästan så att taket lyfte sig när vi kom till de sista takterna i sången. (Jag skippade en repris om någon undrade.)

Mirrens klara höga sopranstämma hördes över de övriga.

Tillsammans med Mirren och barnbarnen efter välförrättat värv. Jag ser lite tagen ut i alla fall.

Mirren utanför Sankt Laurentii kyrka.

Mirren och pojkarna stannade över natten och åkte hem efter frukost på söndagen. Vi lär nog inte kunna träffas före jul någon mer gång eftersom de olika musikskolorna, Lilla Akademien och Nordiska Musikgymnasiet som pojkarna går på har många julkonserter.

Casimir har dessutom börjat i Stockholms Gosskör igen, men nu som andra bas! Så det är många mogna gossar som också är med där. Kören ska ha tre julkonserter i Seglora kyrka på Skansen någon av söndagarna före jul, om någon är intresserad.

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det blev ju rena släktträffen! Det var trevligt, men jag såg att många satte sig i bänkarna vid mittgången, de kanske inte vågade sig fram till kaffeborden?
Men… prästen kunde ha hejdat sin iver lite, folk vill ju prata med varandra också. En kort andakt hade räckt. Det var ju för att sjunga som folk kom.

Härligt att du håller igång med spelandet!

Ingrid sa...

Det låter verkligen som en helt underbar konsert och eftermiddag och så roligt att hela familjen var engagerad. Ni är verkligen en musikalisk familj!
Ha en fin tisdag och en bra fortsättning på advent!
Kram, Ingrid

BP sa...

WOW!!! Måste beundra dig och din fina familj. Mest dig. Att du kommer ihåg alla dessa psalmer och noter och... Dessutom att du kan växla "bara sådär" när det blir fel. Kan inte tänka mig att någon upptäckte misstaget.
Skoj att Mirren och killarna var med också.
Sedan måste jag säga att Casimir men också Caspar har blivit riktigt stora. Hur gamla är de nu? Härligt faktiskt att alla har samma "musikgener" som du:-)

Musikanta sa...

Bloggblad:
Anledningen till att vi var sena var att AS hade sagt till mig att jag inte behövde vara där förrän vid halv tre. Folk skulle ju dricka kaffe och prata lite först.

Hade varit bättre om prästen hade varit hemma i stället. Det var inte hon som var huvudpersonen även om hon ville framstå som det. Hon hade (negativa) synpunkter på hur jag spelade och på hur Åsa sjöng.

Jag spelar en timme varje dag just för att inte fingrarna ska krokna.

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det var en fantastisk överraskning att Mirren och pojkarna kom ner från Stockholm. Caspar har jag inte träffat sedan i somras och han har vuxit mig över huvudet sedan dess.

Jag önskar dig också en fortsatt trevlig advent!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Jag kommer inte "ihåg" varken psalmer eller sånger. De finns bara där i huvudet. Har aldrig behövt noter för att melodierna ska fastna. Säkert likadant hos alla gehörsmusiker.

Jodå, alla fick reda på misstaget eftersom prästen upplyste dem om det, haha.

Både Casimir och Caspar har vuxit en decimeter sedan i våras. De är nu 14,5 och 16,5 år. Tiden rinner tyvärr bara iväg.
Ha en trevlig advent önskar
Ingrid

Åke sa...

Men så trevligt att du är kvar i bloggvärlden :) Jag var och letade ett gammalt inlägg och då dök du upp på en kommentar. Så fint där i kyrkan o allt :) Vackert inlägg. Din fina fyrtavla påminns jag om dig varje gång jag går in i gäststugan :) En fortsatt trevlig vecka.

Musikanta sa...

Åke:
Jag säger detsamma! Roligt att du fortfarande gillar min fyrtavla. Det blir inte så mycket åka ut i skärgården längre eftersom jag har svårt med balansen och går inte ut utan rollator eller stavar. Åldern tar ut sin rätt.
Kram från Ingrid

Lena i Wales sa...

Vilken konsert! Ett släktprojekt.
Jag som är totalt omusikalisk, beundrar dig som kan spela på gehör. Däremot kan jag en hemskt massa sångtexter, men det låter inget vidare när jag sjunger. Så det blir mest i duschen.
Trevlig Luciaafton!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Du kan ju inte vara "totalt omusikalisk" om du sjunger i duschen :-). Kan du skilja på en mistlur och en telefonsignal är du musikalisk har jag läst någonstans.
Att man kan sjunga eller inte beror mycket på hurdan uppväxt man har haft. Har man vuxit upp utan att ha någon som sjungit eller spelat hemma är det ju inte så lätt att hitta rätt toner i sånger. Allt (nästan) är en fråga om övning.
I min familj både på min mammas och pappas sida har musiken funnits med sen jag var baby.
Önskar dig en skön fortsättning på julhelgen!
Ingrid