tisdag 26 december 2023

1962 Bokåret 2023

Jag firar ett litet jubileum idag då jag avslutat min hundrade bok för i år. Allt som allt har jag läst 31 936 sidor. Jag läser böckerna på Storytel eftersom jag tycker att det går för långsamt att lyssna. I gengäld kommer jag sällan ihåg storyn i böckerna.

Jag listar böckerna i Excel vartefter jag läst färdigt dem. Jag har inte en chans annars att komma ihåg om jag har läst boken eller ej (med några få undantag). Det är inga djupare böcker i min lista, jag läser mest som underhållning och i stället för att se på TV. (Jag har satt ut ett + i kanten efter böckerna med fem stjärnor så att de ska vara lättare att hitta.)

Bilderna går att klicka något större.

Böckerna rankar jag med en stjärna från ett till fem. Bara en enda bok har fått sex stjärnor och det är Jävla Karlar av Andrev Walden.


En bok som jag kommer ihåg ganska mycket av.

Jag är speciellt förtjust i Kate Morton och ska börja läsa hennes senaste - Hemkomsten. Den är på 556 sidor så den räcker nog tills nästa år. 


Som synes läser jag bara kvinnliga författare med undantag av just Andrev Walden. (Jag började läsa en deckare av en manlig författare för ett tag sen, men den var för otäck i min smak så det blev bara några kapitel.) 

De fenomenala fruntimren på GH (Grand Hôtel) var rolig och intressant läsning. Dessutom fick man lite historia på köpet. 





 En intressant och mycket trevlig bekantskap var Anna Sundbäck Klav med historien om Herta. Tyvärr är serien inte avslutad och när nästa bok i serien kommer är höljt i dunkel. Lite frustrerande att inte veta hur det går för huvudpersonen.

Jojo Moyes är en annan favorit. Har läst många av hennes böcker men kommer inte ihåg särskilt mycket. Så dem för jag väl läsa om så småningom. Jag ser att jag satt ut ett plus efter de fem stjärnorna i spalten så boken tyckte jag väl var värd sex stjärnor också som Jävla Karlar. 



Som avslutning vill jag varmt rekommendera Clara Törnvalls böcker om autism - Autisterna och Vanliga Människor. De är både intressanta, lärorika och roliga. De borde vara självklara böcker i lärarutbildningen och även finnas på bokhyllorna i skolan. Även som en "vanlig" människa har man både nytta och nöje av dem. 

5 kommentarer:

BP sa...

Och jag som "slog mitt eget rekord" i år och var så stolt över mina 54 lästa böcker - hahaha!
Precis som du listar jag böckerna, fast inte i Excel utan i Word, bara för att komma ihåg så att jag inte köpa en bok som jag redan har. Det hände dock hela tre gånger i år ändå;-)
Ser att du läser måna spänningsromaner. Det gör jag också, nästan uteslutande faktiskt. För mig spelar det dock ingen roll om det är en manlig eller kvinnlig författare. Bara boken är bra.

Å japp. Trodde jag var ensam om det. Momentet jag avslutat boken så har jag glömt innehållet. Måste vara åldern;-)

Ingrid sa...

Vilken koll du har! Jag läser mest sommartid, när jag kan sitta ute i solen eller i skuggan under ett parasoll och njuta, men jag har absolut ingen aning om hur många böcker jag läst och hur många sidor.
Jävla karlar fick jag i julklapp, så de ska jag läsa nästa gång läslusten faller på.
Ha en fin fortsättning på julen, för du tillhör väl inte dem som kastade ut julen i dag?
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Att lista böcker är nödvändigt för mig eftersom jag kommer ihåg dem så dåligt. Så efter att ha lånat böcker på biblioteket ett antal gånger som jag redan läst bestämde jag mig för att göra en lista. Så jag har koll på böcker jag läst sedan 2019.
Jag tycker att kvinnliga författare beskriver kvinnor bättre än manliga. Sen gillar jag inte action och spionromaner t.ex.
Jag får skylla på åldern som du. Närminnet. Jag kommer ganska väl ihåg några böcker som jag läste som 10-åring...

Ha en trevlig vecka önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Nej, jag tillhör inte dem som slänger ut julen idag (som min dotter i Frankrike gör.) Men så har jag heller inte så mycket jul att slänga ut. Ingen julgran, inga julgardiner eller juldukar, bara några små tomtar och änglar i fönstret. De får stå kvar över nyår. Även adventsstjärnorna och adventsstaken får hänga med ett tag till. De lyser så fint på natten om man behöver gå ut i köket.
Jag är så illa tvungen att lista böckerna, det är så frustrerande att inse att man läst en bok tidigare när man läst några kapitel. Jag föredrar att läsa i stället för att titta på TV t.ex. som jag tycker är väldigt jobbigt när folk pratar i mun på varandra och bilderna växlar med några sekunders mellanrum.
Kram tillbaka från Ingrid

Matilda sa...

Roligt att få ta del av dina lästa böcker. De flesta var okända för mig. Sara Strömberg har jag läst och Andrev Waldens bok är jag nyfiken på.

God fortsättning!