fredag 30 augusti 2024

2007 Den broderande barnbibliotekarien på Stinsen


Här har Maja Eriksson  presenterat sig själ med ett "självbroderi". (Bilderna går att klicka större:) 

En liten fin utställningStinsen i Söderköping var Kent och jag och tittade på för några dagar sedan. Maja Eriksson heter hon som kallas sig Den broderande barnbibliotekarien. Det finns ingenting jag hittar om henne på nätet men själv skriver hon att hon ser broderierna som en hyllning till olika fantastiska illustrationer och deras illustratörer. 

De små broderade tavlorna är riktiga konstverk. De flesta figurerna känner jag igen från gamla barnböcker, men en del är av senare datum.

Mamma Mu  - Sven Nordqvist har inspirerat till detta broderi. 

Alfons och hans pappa känner man igen. Gunilla Bergström både skrev och illustrerade sina böcker själv. Mer om henna kan man läsa här.

Emil i Lönneberga har klättrat upp i blomkrukan. Björn Berg är illustratören. Vem som ber till Gud om att få se ett näbbdjur vet jag inte. Någon som läser det här kanske kan hjälpa mig. 

Här har Maja Eriksson samlat några foton av sina fantastiska broderier. 

Någon av Astrid Lindgrens böcker med Ilon Wikland som illustratör.

Den fina gamla sagan om Putte i blåbärsskogen av Elsa Beskow. Ett inlägg om denna underbara författare och illustratör skrev jag för precis tio år sen. 

Tant Grön i städtagen- Även här är illustratören Elsa Beskow. 

Här bor Pettson och Findus. Sven Nordqvist är illustratören. 

Som synes är bilderna inte så stora, men så otroligt välgjorda. 

Vill man se mer av Maja Erikssons underbara små broderitavlor finns hon på Instagram på adressen @broderande_barnbibliotekarien. Hennes mejladress är: majabroderar@gmail.com.

söndag 18 augusti 2024

2006 Augustipromenad i Mogata

Här i Mogata finns det två promenadvägar. Den ena går utmed landsvägen och den andra går ner till den gamla prästgården och sedan vidare tills man kommer ute på landsvägen igen. Jag brukar gå den som går till prästgården - Djursnäsvägen - eftersom jag inte gillar alla bilar som susar förbi på landsvägen. Även om det finns en separat gångväg där sedan många år. Men för ett par dagar sen bestämde jag mig för att gå upp till landsvägen för att titta på solrosfältet.

Bilderna går att klicka större. 

Den unga lantbrukarfamiljen som bor tvärs över vägen har även i år sått solrosor på hela fältet. Med ett gott syfte, att skänka pengar till barncancerfonden. Folk får plocka så många solrosor de vill och sedan svischa pengar till fonden. Jag såg ett par bilar som stannade när jag var ute och gick. 


Det har hänt en del i Mogata sedan vi flyttade hit för 34 år sedan. Flera nya bostäder har slagits upp mitt ute på ett fält och en ny förskola har byggts. Skönt att det blir lite fler barnfamiljer i byn så att inte skolan hotas med nedläggning. 

Radhus mitt ute på gärdet. Kent tog bilden vid ett annat tillfälle. 


Nya förskolan. Kent tog bilden vid ett annat tillfälle. 

Kyrkan från mitten av 1800-talet är i alla fall densamma.