Omslagsbilden är gjord av Torsten Schonberg. (Bilderna går att klicks större.)
Även denna tidning firar 100 år den här dagen. Den utkom den 28 mars 1925. Av de många novellerna känns Hjalmar Bergman igen med Flickan i Frack.( Står som "novell" trots att det är en roman, konstigt nog och inte som följetong. Men det fortsätter i nästa nummer.
"Det moderna Amerikas dramatiker Eugene O´Neill" får också en lång artikel. Som vanligt lite av varje annars av musik, teater och utställningar, porträtt av mammor med barn, mode och mat.
Helsidesporträttet är av ärkebiskopen Nathan Söderblom. Jag funderade på varför han var med och läste på Wikipedia att just detta år var det han som samlade till ett stort ekumeniskt möte i Stockholm, där alla kyrkliga samfund utom det romersk-katolska och pingströrelsen var med. Han valdes till ärkebiskop 1914 och fick Nobels fredspris 1930. Förutom allting annat som han var berömd för komponerade han också melodin till "I denna ljuva sommartid", den som är den vanligaste i Ess-dur.
Många frågor besvaras från läsekretsen både vad det gäller juridik och allmänt. Här nedan några exempel. De juridiska skiljer sig inte särskilt mycket från dagens, så dem lämnar jag därhän. De andra är intressantare.
Flera tättskrivna sidor ägnas åt japansk blomsterkult. Den har sina anor från 600-talet och fram till 1500-talet användes den endast för att pryda templen. Det är en lång och intressant artikel. Jag citerar:" Man kan nästan säga att de japanska blomsteranordningarna bakom sina vajande och konstskickligt böjda grenar dölja japanernas hela livsuppfattning och bärande livsidéer." Man fick dock inte ha med mer än 365 grenar - lika många som årets dagar.
Japanska flickor vid sina fullbordade blomsterdekorationer.
Bilder på den tidens kändisar, både hemma i Sverige och utomlands är alltid med. Här är det miss Elisabeth Churchill som vallar sina rasrena vinthundar. Damen till höger är ingen mindre än den belgiska drottningen
Elisabeth av Bayern gift med kung Albert I. Hon var i Sverige 1926 för att träffa de svenska prinsessorna och se om någon av dessa var lämpliga för sonen Leopold. Prinsessan Astrid och kronprins Leopold gifter sig året därpå,
Bilderna nedan är från KAK:s vintertävling - Skandinaviens största. Tävlingen går från Östersund till Stockholm i öppna bilar. Totalt 58 tävlande och sju timmar mellan den första och sista vagnen över startlinjen. Vädret var trots snöbyar och isgata inte särskilt besvärligt. Man kanske inte behöver ställa in bilen i garaget om vintern i fortsättningen, frågar sig reportern. Han skriver vidare:" Vem vet? Om tio år kanske det anses som något rätt vardagligt att köra från Stockholm till Haparanda i februari."
Ordentligt påpälsade passagerare som synes.
Det sista modet från Paris finns alltid med i tidningarna. Hatt var ett måste för en fin dam på den tiden och var så ända tills i mitten på 1950-talet. När min mamma hade damer på kafferep hade alla hattar på sig inomhus. Hattmodet för herrar varade väl lite längre. Tråkigt att modet försvann, numera är det bara prinsessor, drottningar och Christina Schollin som har hatt.
Som avlutning får jag fresta med några goda sallader från Bonniers Kokbok.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar