tisdag 3 juni 2008

Fortsättning på lördagspromenaden i SöderköpingDe små kaninerna hjälps åt att fiska upp en kompis som trillat i Göta Kanal. Sveriges blå band är allt annat än blått.
Ett helt nytt hus som väl smälter in i den övriga bebyggelsen med små butiker har uppförts vid kajen.

Ännu är det gott om plats vid kajen för alla gästande båtar.Det är bland annat detta som förorsaker milslånga köer genom Söderköping under sommaren. Vilda planer på en båtlyft över kanalen finns hos politierna. Du kan läsa om detta
härKanalen grävdes för hand för hand av (mestadels) ryska straffångar i början på 1800-talet. Den stod färdig 1832. Slussvakten påminner om den tid då slussen öppnades även den för hand.Brunnskyrkan är populär som vigselkyrka. Söderköpings Brunn har ett vigselpaket som innehåller både präst, kantor och middag på brunnen och övernattning i bröllopssvit med champagnefrukost om någon är intresserad.

Brunnslasarettet där numera expeditionen för Bergaskolan är inrymd. Bergaskolan, som syns i bakgrunden, var tidigare realskola men är numera en vanlig högstadieskola. Jag jobbade där ett antal år under 80-talet som speciallärare. Kan inte säga att jag längtar tillbaka!Kanske det vore något för ett fredagstema? Roliga eller vackra brevlådor. Här ett par på vägen hem.
Den vackra kyrkan Sankt Laurentii, även den från 1100-talet i baltisk tegelgotik, syns knappt bakom alla yppiga lövträd. Kyrkan har en fantastisk altartavla och är väl värd ett besök. Varje tisdagskväll under sommaren är det kvällskonserter. Vill du läsa mer om denna fina kyrka kan du göra det här.

17 kommentarer:

Grekland nu sa...

Åh, så vackert det är, har nog aldrig varit i Söderköping nån gång. Sverige på försommaren är oslagbart...

Musikanta sa...

Ingabritt:
Visst är det en vacker liten stad och ett fint utflyktsmål på sommaren. Smultronstället t.ex. vid kanalen där man bara serverar glass är berömt.

Men många turister skräms nog bort av de långa bilköerna - i synnerhet på söndagseftermiddagarna.

Annika sa...

VAD fint!! jag har heller aldrig varit i Söderköping. Verkar vara rena idyllen.
Nu längtar jag hem, bara tre veckor kvar!!!

Musikanta sa...

Annika:
Önskar dig en härlig semester i Sverige med samma underbara väder som det är här just nu!

annebelle sa...

Åh vad glad jag blir! Dels för att du hittat till mig (självklart går det bra att länka) och för att höra om magnolian. Så din mamma planterade den. Den är underbar! Tänk vad det kan betyda mycket för många att man planterar ett litet träd...
Söderköping är en fin liten stad.
Och visst jobbar vi i samma firma. :-)

Bloggblad sa...

Oj, vilken näpen liten stad... :)

Du får komma förbi här och hämta dina kantorsvärmare innan det blir för varmt för dem! Ring först och kolla om jag är inne.

P.s. Du ska väl tala om att brudparen kan få dig som kantor...:)

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag är så blygsam, det vet du väl! Kommer gärna förbi någon dag och hämtar mina fina muddar. Jag hör av mig.

Marianne sa...

Vilken söt liten kaninstaty!

Brukar säga det till maken ibland, att det är synd att vi redan är gifta, annars hade vi kunnat gifta oss. Vi gifte oss nog lika fint, i Ramnakyrkan i Borås. Men musiken hade helt klart varit bättre om vi hade haft dig som kantor!

Musikanta sa...

Marianne:
Var inte så säker på det du! Att musiken skulle ha varit bättre om jag hade spelat.

Ni kan ju alltid förnya era äktenskapslöften i någon kyrka om ni vill. Jag känner många som gör det. Med präst och kantor och allt. Jag kommer gärna och spelar då.

Eleonora sa...

Så trevligt att få gå med ännu en dag på din vandring. Brunnskyrkan tilltalar mig och nästa gång så .... det gäller bara att hitta ett "offer" först! Men tanken är nog mer utopisk.

Så rart Söderköping är. men förstår att vintertid är annorlunda. Men en mysig kommun verkar det vara i alla fall.

Tack för din guidning och må så gott - kram.

aurorabuddha sa...

Valdigt sot stad! Och jag *alskar* dom dar kaninerna! Och visst skulle vi kunna ha roliga brevlador som tema - jag har sett manga harliga hembyggen har! :o)

Och tank att ni har sa fint vader!!

Ginger Beer sa...

Kaninerna är fina!

Marianne sa...

Njä, tror inte jag vill förnya, det skulle nog kännas fånigt. Det var själva bröllopet som var så underbart, fantastiskt, men det går inte att upprepa sådant. Det får man göra i minnet. Vi har ju inte varit gifta så förfärligt länge heller, då kanske det är skillnad.

Musikanta sa...

Eleonora:
Rätt vad det är så dyker det upp någon när man minst anar det! Du ska få se. Brunnskyrkan blir bra då. Jag kommer och spelar - jag lovar.
Kram

Aurorabuddha:
Kul att du tittade in igen. Söderköping är en väldigt söt sommarstad - men på vintrarna händer här inte mycket.

Sen jag kom med förslaget med brevlådor ser jag bara sådana överallt. De flesta är inte särskilt roliga.

Jag utgör snart en trafikfara eftersom jag bara letar efter roliga brevlådor när jag åker förbi alla rader med lantbrevlådor på väg till och från mina förrättningar.

Musikanta sa...

Monica:
Välkommen hit. Hur kom det sig att du hittade min blogg - det är alltid kul att få reda på.

Kaninerna är söta och framför allt passar de så bra där de står. Alla barn ska också fotograferas framför dem.

Marianne:
Jag skulle heller aldrig ha en tanke på något sådant - har ingen anledning att behöva förnya några löften tycker jag trots att vi nu varit gifta i snart 32 år, MM och jag.

Mina goda vänner som förnyade sina löften under en ceremoni med både präst och kantor kanske gjorde det för att deras barn skulle få vara med, eller för att ha någon anledning att ställa till med fest för släkt och vänner - vad vet jag.

De har bara varit gifta i tio år och är fortfarande som nyförälskade så det behövdes verkligen inte kan man tycka.

Anonym sa...

Så fint!
Jag har varit på skolresa till Söderköping en gång, tror det var 1965 eller 1966. Tyvärr minns jag inte mycket mer än att det fanns en bod, där vi kunde köpa karameller. Prioriteringen i den åldern... du vet.

Musikanta sa...

Marskatten:
Jag åkte också på skolresa med tåg från Norrköping när jag gick i andra klass i småskolan. Det regnade och var jobbigt att gå upp på Ramunderberget kom jag ihåg.

Matsäcken intog vi sittande i det blöta gräset i Brunnsparken. Jag var på ett miserabelt humör och väldigt olycklig - varför ska jag berätta om en annan gång.