söndag 20 september 2009

Caspars dop i Mälarhöjdens kyrka


Fredagen den 11 september åkte MM och jag upp till Stockholm på eftermiddagen för att bistå Mirren med förberedelserna till dopet på lördagen därpå. Mirrmaken jobbade som vanligt och skulle inte komma hem förrän senare.

Efter att ha handlat halvannan timme på angränsande stormarknad med lille Caspar i sjalen, satte Mirren vid åttatiden på kvällen igång med att göra fyra purjolökspajer, två tårtor och en långpanna fylld med pannkakor till barnen. Fortfarande med Caspar i sjalen.

Mirren lägger sista hand vid buffén i Mälarhöjdskyrkans församlingshem. Caspar i sjalen som vanligt.

Hon beräknade gästerna till tjugo vuxna personer och femton barn. Som väl var hade farmor och farfar tagit hand om den mycket livliga storebror Casimir några timmar…

Dessutom skulle hon göra en lista på allt som skulle tas med till församlingshemmet dagen därpå. Eftersom Mirren har två ugnar var hon faktiskt färdig med all mat vid halvettiden på natten. Jag hade avdelat mig själv att diska upp efter alla rätter, vilket höll mig sysselsatt någon halvtimme efteråt…

Dopet skulle ske i Mälarhöjdskyrkan och buffén intas i församlingshemmet en trappa ner. Vid niotiden på morgonen var vi alla på plats i kyrkan med all mat, som bars ner till församlingssalen. Farmor och farfar hade åtagit sig dukningen och jag tränade sånger i kyrkan med näst äldsta barnbarnet Bella, som lovat att sjunga två sånger under dopakten.

Vackert dukade bord med höstlöv inköpta på stormarknaden

Casimir beundrar buffébordet

Orgeln var underbar och det lät fint när Bella sjöng. Först Prins Noël och sen Himlen måste sakna en ängel av Linn Maria Wågberg.


Jag spelade Intåg i Sommarhagen av Peterson – Berger som ingångsmusik och en Ouverture av Händel som utgångsmusik.


Själva dopakten var mycket högtidlig med den vackra kyrkan som inramning. Lille Caspar tittade sig omkring förvånat och var alldeles tyst hela tiden. Mirrens bästa väninna och Mirrmakens bror och svägerska var faddrar.
Mirren själv sjöng Maria går i Rosengård av Max Reger som en liten överraskning och jag ackompanjerade henne på piano som så många gånger förr…


Prästen var snäll och trevlig och höll ett fint doptal – och efter Fader vår, Välsignelsen och Gud är trofast – psalm 713 - och Händels ouvertyr var det hela över, och jag kunde dra en lättnadens suck. Allting hade funkat perfekt, trots att jag fick springa uppför och nerför trapporna till orgelläktaren ett antal gånger.

Maten var utmärkt god och dopgästerna tydligen hungriga eftersom det nästan inte fanns någon mat kvar alls när kalaset var slut. Pannkakorna hade rykande åtgång. För mig var det extra roligt då både min äldsta dotter Anna och min son Kalle var där med sina familjer. Det är inte så ofta vi träffas alla tillsammans.

Dopklänningen ska tas på

Mirrens bästa väninna, Helén, var fadder. Här med dottern Fanni

Kalle med Caspar i famnen

Anna med sönerna Johan och David


Farmor Ingrid gjorde en enastående insats och utan henne hade inte dopfesten fungerat så fint som den gjorde...

Casimir var jättefin i sin sjömanskostym


Den lille Caspar fick naturligtvis många presenter. Vår egen present, en barnfåtölj i samma fina, gedigna utförande som storebror Casimirs, men med annat tyg, hade redan fått sin plats hemma hos Mirren. Är det någon som är intresserad av dessa fåtöljer finns länken till den som gör dem här.

18 kommentarer:

Mirren sa...

Kära mamma - vilken fin beskrivning! Underbara kort också, det är verkligen en perfekt sammanfattning av dagen.

Om jag ändå ska gnälla lite så undrar jag varför du framställer mig så osympatisk i din blogg. Du skriver att städning var den "uppgift som avdelats dig" och som du utförde klockan ett på natten. My God! Hur många gånger sa jag inte åt dig att du inte skulle städa och gå och lägga dig? Var det tio gånger? Minst! Vad svarade du - jo som vanligt "annars städar din man". Det hade väl inte gjort så mycket, med tanke på att han inte ens tog ledigt dagen före dopet? Slutgnällt, men jag vill ändå ha det fört till protokollet att jag verkligen inte avdelade några uppgifter över huvud taget men att jag var väldigt tacksam över sällskapet.

Sedan glädjer det mig mycket att du precis som jag lagt dig till med en friare stil vad gäller stavning :-D. "Farmor glad att allt gott i lås" heter en av bilderna. Härligt!!

Det ska bli roligt att träffas snart igen. Casimir längtar efter mormor och pratar ofta om dig när vi leker med hans buss. "Där ska mormor sitta" säger han.
Många kramar från Mirren

Musikanta sa...

Mirren:
Ständigt dessa missförstånd! Jag berättade bara allt om maten eftersom jag tyckte du var strålande som, förutom att amma Caspar titt som tätt, fixade all mat till dopet efter halv 8 på kvällen....

Att jag talade om att jag diskade upp var bara för att berätta att jag inte bara satt med armarna i kors och tittade på när du jobbade...

Jag vet att det skulle bli jättesnärjigt på morgonen och att Mirrmaken skulle städa och diska det första han gjorde när han steg upp. Det var väl det minsta man kunde begära att jag skulle låta honom åtminstone slippa disken...

Jag fick ju också sova hela natten till skillnad mot er som hela tiden väcktes av de små!

Det var verkligen inte synd om mig även om det kanske framstod som det. Jag kan redigera mitt inlägg om du vill...
Många kramar och pussar från din mamma!

Musikanta sa...

Mirren:
Jag har gjort en liten, liten redigering av mitt inlägg som du kanske märker om du läser det igen...
M&P

Mirren sa...

Nu är det mycket bättre - och jag har inget att anmärka på :-). Fast jag tycker då att du daltar med mannen min - tänk om jag hade jobbat dagen före dopet och bara räknad med att allt skulle fixa sig av sig själv? Fast då hade det ju inte blivit något dop - och lika glad hade han väl varit för det. Zebran är ju, som bekant, ett randigt djur.

Musikanta sa...

Mirren:
Så skönt, nu blir jag glad igen!
Vad Mirrmaken beträffar skulle han nog bara varit i vägen om han skulle ha städat medan vi höll på med allt, haha. Var glad du att han var borta. Det hade väl inte varit värt att skicka honom och handla ensam heller, antar jag.
M&P

Saltistjejen sa...

MEEEEN Jag har ju totalt missat att det kommit en liten Caspar till världen! Grattis i efterskott!!!!!!
Roligt!
och vad fint dopet var.
Måste vara roligt att blivit dubbelmormor! :-)
KRAM!

Musikanta sa...

Saltistjejen:
Om du går till mitt inlägg den 12 juli i år så kan du läsa om den lille Caspars ankomst till denna världen.

Jag är inte bara dubbelmormor, jag är sexdubbelmormor! Caspar är alltså det sjätte barnbarnet. Men när de övriga var små hade jag dubbeljobb, 100% som lärare i skolan och 67% som kantor i kyrkan och träffade dem ganska sällan tyvärr...

Det är först nu som jag har mer tid att ägna mig åt de minsta barnbarnen och följa med i deras utveckling på ett helt annat sätt än jag kunde med de övriga. Det är en ny dimension i mitt liv och jag är tacksam för att jag får uppleva det.
Kram/M

Bloggblad sa...

Är det Annas dotter som sjunger? Hon ser ut som en kopia av henne.

Kul att få se dina äldsta barn - det var ett tag sen, närmare bestämt på din mammas begravning, och före det var det Mirrens bröllop. (Känns rätt länge sen!)

Hinner du njuta när du måste spela ideligen?

Marianne sa...

Vad roligt att ni fick samlas allihop! Ett så fint dop och vad duktiga ni är som ordnar allt själva - framför allt Mirren som snor ihop så mycket mat med lille Caspar i sjalen och Casimir runt benen (antar jag). Och jag tolkade det inte som om Mirren hade gett dig order om någonting. Jag tror inte att Mirren är sådan, den uppfattningen har jag aldrig fått!

Grattis till lyckat dop!
Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej det är Kalles. Men de är ju syskon, Anna och Kalle, så lite gemensamt är det väl i alla fall, även om de själva inte är särskilt lika.

Det enda som är tråkigt när jag spelar är att jag aldrig kan ta några foton. Det hade varit roligt att få en liten filmsnutt med Bella, hon har verkligen en jättebra röst. För att inte tala om Mirren själv...

MM har tagit alla korten i kyrkan, men jag de flesta i församlingshemmet.

Och ett foto på Caspar i den vackra dopklänningen som är sydd av nunnor i Spanien. Trots två dop finns inte ett enda på den i "helfigur"... (Och med fiskgjusen synlig, haha)

Musikanta sa...

Marianne:
Ja, hon är duktig på att laga mat och dessutom road. Det enda som var färdigt när jag kom på fredagen var några stora potatisgratänger. Lax och rostbiff hade hon också köpt. Men allt annat lagade hon efter halv åtta på kvällen...

Farföräldrarna och Mirrmaken tog hand om Casimir, annars hade det inte funkat alls.

Nej, jag hade verkligen inte fått några order av Mirren. Roligt att du skrev det, för det var snarare tvärtom att jag inte skulle hjälpa henne med någonting. Men diska kunde jag ju i alla fall...

Igår gjorde jag en stor sats igen av dina kikärtsbiffar. MM älskar dem och har med sig en mellan en småfranska som lunch varje dag så länge de finns kvar...
Många kramar/M

Eleonora sa...

Det kan man kalla fest! Oj så välarrangerad och perfekt. Dina barn är så vackra och fina och Kalles lilla Bella är jättesöt. OCH alla (nästan) damerna har vackra pärlhalsband.

Borden är vackert dukade och maten ser verkligen god ut! Alla de närmaste drog väl sitt "strå till stacken" förstår jag.

Men varför dristade sig Mirren till att "gnälla" litet på din skrivning? Du skriver väl som du vill i din egen blogg och inte 17 uppfattade jag det som om hon på något sätt gav order.

MM har då varit superduktig och tagit fina bilder, men nog kunde fadder Heléna ha slätat ut dopklänningen så att man kunde se hur vacker den var. På bilden har hon bara knögglat ihop dräkten.

Du har en så fin familj och fina barn och barnbarn! Vilken rikedom och vilken lycka.

Bästa kramen

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag skrev först att "jag avdelades att diska upp" som jag ändrade eftersom det var jag själv som ville det och inte hon...

Sen sa hon åt mig på skarpen att gå och lägga mig samtidigt som hon gjorde, vilket jag inte heller gjorde...

Mirren lagade ALL mat alldeles själv - helt fantastiskt med tanke på att hon ammar varannan timme minst... Hon litade inte på någon av oss i det avseendet, haha!

För det mesta brukar Mirren läsa mina inlägg innan om de handlar om henne och familjen - jag vill absolut inte skriva något som kan såra henne...

Men denna gången hade jag bråttom så hon fick inte läsa förrän efter det att jag publicerat inlägget.

Nästa gång jag kommer till Stockholm så ska jag försöka sätta på Caspar dopklänningen igen och ta ett riktigt fint kort. Det var väl fotografen som borde ha tänkt på att släta ut klänningen, men inte tänker en karl på sånt när han ser en så vacker fadder...

Om nu Caspar kan få på sig dopklänningen. Den satt åt bra om hans små knubbiga armar vid dopet...
Många kramar/M

Bloggblad sa...

Jag såg på Facebook att hon har Calles efternamn... men hon ÄR verkligen lik Anna.

Fast de är ju vackra allihop!

Annika sa...

Skrattar lite åt din och Mirrens typiska missförstånd i början, haha...
Så där är det.

Fint dop!
Fina bilder!
OCh du berättar det precis som om man själv vore där.
Kan tänka mig att det blev ett ständigt spring för dig som skulle spela i kyrkan.
Är alla i familjen musikaliska?
Roligt!

Maria går i Rosengård brukade vi sjunga på julen. Den är verkligen vacker!!

KRAM!!!

Musikanta sa...

Mirren:
Stavfelet är tillrättat.Jag rodnar av blygsel...
M&P

Musikanta sa...

Annika:
Mirren gillar att retas!

Det var väldigt högtidligt med dopet och fint på alla sätt. Och roligt att allting klaffade så bra med mat och allting efteråt...

Alla mina barn är musikaliska och gillar musik - även de ingifta makarna, men det är bara jag som är yrkesmusiker som väl är.

Bella har varit med en säsong i en musikalvarité på Arbisteatern i Norrköping och gjort succé, men läser numera japanska vid sidan av sina gymnasiestudier för att söka in på internationella ekonomlinjen i vår. Och tur är det - musikerbanan är inget att rekommendera...

Många kramar tillbaka/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska framföra komplimangerna så blir dom nog glada...