tisdag 8 september 2009

Om fiskgjusen

Det kom ett kuvert med posten igår från Mirren. Jag kände att det låg något mjukt inuti.

- Aha, tänkte jag. Det är något som jag glömt när jag var i Stockholm sist.

Men ut trillade
dopbandet till Lillmirrens dopklänning. Det som Mirren hade broderat en näckros och alla dopnamn, födelse- och dopdatum på. Inget meddelande för övrigt.

(Bilden går att klicka större.)

Jag insåg genast att hon hade tänkt sig att jag skulle brodera nya namn och födelse- och dopdatum på bandet tills på lördag. Jag kollade per telefon och det var en korrekt slutsats.

Minimirren ska nämligen döpas på lördag, så det är hög tid.

Nu är det så att båda barnbarnen är födda i Södermanland. Jag funderade på om jag skulle brodera en röd näckros som omväxling på bandet, men Mirren var noga med att påpeka att det var just den vita som var landskapsblomman.

Jag fick en ljus idé. Jag kan väl brodera landskapsdjuret istället, tänkte jag. En liten igelkott, en kanin eller en bäver t.ex. Det skulle ju vara sött också.

Klickade upp landskapsdjuren på datorn. Södermanlands landskapsdjur var en fågel – en fiskgjuse!

Jag har inte haft någon kontakt med fiskgjusen sedan jag gick i småskolan och fick lära mig att den stavades med gj- i mitten, tillsammans med gjuta, gjorde och gjort. Jag visste förstås också att den åt fisk annars hade den kanske inte hetat fiskgjuse…

Mirren tyckte i alla fall att det var en bra idé så nu är det bara att sätta igång. Här är ett stiligt exemplar av denna rovfågel som jag hittade på nätet.

16 kommentarer:

Mirren sa...

Jag ringde faktiskt för att berätta att jag skickat brev till dig... Fast jag inser att det är rätt så pretantiöst att skicka arbetsuppgifter till sin stackars mamma - men en anledning är faktiskt att du (med rätta ska erkännas) klagade så mycket på min stackars näckros att jag tänkte att du skulle få chansen att göra det mycket bättre själv.
Men, men dopklänningen (som ni köpte) är fortfarande ljuvligt vacker - bland det vackraste jag sett - så jag ser verkligen fram emot att sätta på Caspar den tillsammans med bandet på fiskgjusen.

Musikanta sa...

Mirren:
Jag kommer inte ihåg att jag sa att näckrosen inte var bra, det måste du ha hittat på! Den är jättefin.

Nu har jag skissat både text och fiskgjuse på bandet, så nu är det bara broderiet som återstår!
Kram och puss/M

Mirren sa...

Nänä, det har jag inte alls hittat på. Du sa att "det ska vara lika fint på baksidan som på framsidan av broderiet" och det var inte mitt. Sedan är jag faktiskt inte nöjd med den heller - jag broderade en mycket bättre när David döptes (fast det var ju på en annan dopklänning). Men, men inte mycket att göra åt det. Kanske blir det bättre om man pressar lite på broderiet?

Bloggblad sa...

Det skulle varit en meter band till, för i den här takten lär det mycket broderi i framtiden :)

Tur att det inte var en bäver ... :)

Förresten, det finns väl både landskapssten och d:o fisk,... maträtt...etc.

En raggmunk för en östgötaunge?

Musikanta sa...

Mirren:
Det där med baksidan kanske stämmer. Det var min salig morfar (som broderade mycket) som sa att baksidan skulle vara lika snygg som framsidan. Men vem bryr sig. Vi får se till att vända rätt sida till...

Jag ska tvätta bandet och pressa på det så blir det jättesnyggt! Det ser ju fint ut i förstoring i alla fall!
Många kramar till dig och alla pojkarna!

Musikanta sa...

Det ÄR en halv meter band till. Jag fäste upp det med knappnålar så att rosetten och broderiet skulle komma med på fotot...

Vad har du emot bävrar?

Så dum jag är - en fisk hade förstås varit lättare att sy...

Eller helst en sten, haha!

En maträtt tror jag däremot inte att jag hade klarat av...

Grekland nu sa...

Bävrar, raggmunkar eller fiskgjusar - vad det än är så tycker jag det här är en jättefin tradition ni har!! En av mina söner är döpt i Grekland och både prästen och alla andra gjorde stora ögon när de såg dopklänningen, som jag hade envisats med att han skulle ha på sig. Prästen viskade oroligt "är det en flicka eller pojke?", kanske han hade missuppfattat saken, för barnet hade ju klänning på sej...Lycka till med broderandet!

Eleonora sa...

Herre Gud (förlåt) ska du brodera en hel fågel??? Räckr det inte med namn? Ja ja har du tid så....
Jag kan bara säga Lycka till med gjuse eller annat... Kramisar!!
Nu kan du se på omusikaliska IDOL på TV - ffg i höst.

Musikanta sa...

Grekland nu:
Visst är det en fin tradition med dopklänning - trodde inte att det var bara här som vi hade sådan...

Tack, jag ska sätta igång i morgon. Måste gå och köpa lite moulinégarn - det var länge sen sist...
Varm kram/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag glömde att skriva att en av ovanstående kommentarer var till dig, men det fattade du väl...

Elonora:
Vi har alltid broderat landskapsblommorna tillsammans med alla namnen och födelse- och dopdatum på alla dopklänningar i släkten, men det är första gången jag ska brodera ett landskapsdjur.

Fågeln är inte så stor, så det hinner jag nog med. Tyvärr trillade nyss en halv tand bort så att det blir väl tandläkaren halva dagen i morgon...
Varma kramar/M

Anonym sa...

Lycka till med broderiet, jag tycker du har kommit på en fin idé!
Svårt...jag skulle inte fixa att brodera en fiskgjuse...

Bloggblad sa...

Tack vare din bild vet jag helt säkert att det var en fiskgjuse jag såg på nära håll i Stegeborg i går.

Bloggblad sa...

Grekland: Jag har varit på ett grekiskt ortodoxt dop, där var barnet helt naket.

Visste inte ens prästen att vi har långa dopklänningar för att barnet ska växa i tron - tills det är dags för den fullstora konfirmanddräkten?

Marianne sa...

Oj vad ni är duktiga! Jag hade aldrig klarat av att brodera en fiskgjuse på fri hand så där. Eller en näckros. Möjligen en sten ...

Bloggblad: TACK för den förklaringen. Inte för att jag har tänkt så mycket på det, men det är alltid roligt att lära sig nytt.

Musikanta sa...

Marskatten:
Jag förstår att det tydligen inte är så vanligt att brodera landskapsblommor eller dito djur. Fiskgjusen var ju en nödlösning så att det inte skulle bli dubbla näckrosor...

Jag trodde inte heller att det skulle gå, men har man gett sig attan på att det ska gå så gör det ju det, haha!
Kramar!

Bloggblad:
Det var det säkert! Stegeborg ligger ju inte så långt ifrån Sörmland och de kan väl inte vara så ovanliga eftersom de är deras landskapsdjur. Dessutom gillar de väl fisk av namnet att döma...

Det där med att barnet ska växa i tron i takt med dopklänningen visste jag inte. Tyvärr blir den nog bara lagom på längden i Caspars fall eftersom redan ärmarna satt åt runt hans små tjocka armar...

Musikanta sa...

Marianne:
Du ska inte tro att jag broderade fiskgjusen på fri hand, haha! Nej, jag förminskade den på bilden så att den blev lagom att överföra till bandet. Sedan ritade jag noggrant alla detaljer med blyerts. Som väl var gick detta bort i tvätten.
Många kramar!