tisdag 1 september 2009

Utflykt till Peking – dag 6, måndag 10 augusti

Sista dagen i Peking vill jag åka till Pärlmarknaden och helst också hinna med Sidenmarknaden. I morgon åker vi hem och transferbussen går redan vid 11-tiden, så då hinner vi ingenting mer än att äta frukost och packa. Här är utsikten från hotellrummet denna morgon. (Bilderna gå att klicka större.)


Idag skiner solen och man ser klarblå himmel för första gången på resan. Vi tar en taxi - Pärlmarknaden ligger bara ett par kilometer från hotellet, men jag vill komma dit snabbt. Allt är sig likt även här, även om det inte är så mycket folk som förra gången vi var där.


På tredje, fjärde och femte våningen ligger själva pärlmarknaden. Tredje våningen består av ett femtital små bås, varje på cirka tre till fyra kvadratmeter, med ett jättelikt utbud av olika pärlsmycken till billigare pris än på de övre våningarna – halsband, broscher, örhängen, armband…

Vi hittar en liten shop en bit från rulltrappan. Jag tror nämligen att det kan vara billigare ju längre från rulltrappan man kommer. Vi stannar vid nr 22 där Xin Zhi huserar, för där hänger just sådana halsband som Bloggblad har beställt.

Jag köper ett par till mig själv också – här behöver jag inte pruta. Jag bara talar om vad jag är beredd att ge när hon frågar. Jag faller också för några dyrare halsband med bruna pärlor. De kommer att passa bra till min nya kostym. Xin Zhi skrattar när jag biter lite i pärlorna med tänderna.

Jag lärde mig första gången jag var i Kina, att om det kändes ”sandigt” när man skrapade med tänderna på pärlorna, var de äkta - odlade förstås. Hon håller själv en tändares ljuslåga intill pärlan för att visa att den inte smälter…


Här finns det enbart ”äkta” odlade pärlor. Säckar med dem! Hennes medhjälperska trär flinkt om ett av halsbanden som jag köpt med knutar emellan. Det går sekundsnabbt. Sen vill jag ha några små broscher också – strass med pärlor. Jag får dem för 30 kr styck. Kul som presenter i stället för en blomma när man går bort.

Jag har inte med mig min stora, tunga kamera idag utan det är MM (Musikantamaken) som får ta alla bilder. Här nere i södra Peking finns det ganska mycket kvar av den ursprungliga bebyggelsen och även hutonger. Vi tar några kort i den händelse att det är rivet när vi kommer tillbaka nästa gång.
Sen promenerar vi hela vägen tillbaka till hotellet. Längs den långa muren till Himmelens Tempel växer det vackra blommor i rabatterna. För fem år sen var vi därinne och beskådade detta vackra tempel.
Det var i november och jag frös förskräckligt eftersom templet ligger på en kulle där vindarna har fritt spelrum.


MM tar många bilder på hemvägen Entrén till en kinesisk restaurang...


En man har tagit sig en tupplur på en bänk efter lunchen.


Några andra håller just på och äter sin lunch.


Några gamla
damer sitter på trottoaren och pratar.


Fräscha grönsaker och frukter ser man överallt.


Längs gatan har det också byggts bostadshus – lite mer människovänliga än de jättelika hyreskomplexen i Sanyuan där Mirren bodde. Utanför ett av dem står en vakt med en kissekatt som han smeker. Denna katt är det enda exemplar jag ser av detta djur under hela vistelsen i Peking. Däremot finns det en hel del sällskapshundar.
Den mesta transporten sker som sagt med cyklar. Kanske det är förbjudet med tunga lastbilar i centrum? Jag har inte sett några efter vad jag kommer ihåg. Mirren som har jobbat med lastbilar vet säkert…
Promenaden har tagit lång tid med alla stopp för fotografering och när vi äntligen kommer hem, duschar vi och äter rester från vårt lilla kylskåp som lunch. Sen tar vi en taxi till tunnelbanan för att hinna till Sidenmarknaden innan den stänger. Pärlmarknaden stänger nämligen klockan sju – de flesta andra affärer har öppet till tio. Det visar sig att Sidenmarknaden har öppet till klockan 21, så vi behövde inte ha haft så bråttom.

Vi tar linje två till Jiangomen Station och byter till ettan för att åka till en station som vi tror ligger ganska nära marknaden. Det visar sig att vi kommer rätt upp i Sidenmarknaden från tåget.

Jag hittar en stor, fin shop som säljer Cashmeretröjor från Inre Mongoliet till samma pris som på Yashow. Denna gång köper jag två tröjor till – utan muddar och i rätt storlek. Lisa, som försäljerskan säger att hon heter, kan några ord svenska bl.a. ”hej dooo” när vi går. Hon är glad att sälja tröjorna för ungefär 30% av det priset som hon först föreslog.

Vi går också förbi ett bås som säljer jackor och kappor. Jag pratar med MM och undrar om han i alla fall inte ska titta på en jacka när han ändå är här. ”Jacka, jacka” säger den glada försäljerskan, tittar på MM och tar sedan snabbt ner en mörkblå i en härlig kvalitet från en ställning. MM sätter den på sig under protest, men den passar perfekt och det blir affär efter en stunds prutande. ”Hej dooo,” säger också hon när vi går iväg.


Sen får det vara sluthandlat för denna gång och vi åker hem till hotellet samma väg som vi kom dit. Avskedsmiddag på Mac Donald med hamburgare för mig och pommes frites för MM.

På vägen hem går vi förbi Merry Mart och köper några öl som vi dricker upp på hotellrummet tillsammans med den sista skvätten konjak. Klockan är väl bara nio på kvällen när vi går och lägger oss, men vi ska upp tidigt i morgon och vi har en lång resa framför oss.

När MM ska packa ner sin jacka undrar han vad det är för namn som är sytt på framsidan. Eftersom det är sytt i samma färg som jackan så såg vi det inte förrän nu. Jag, som är närsynt, ser det direkt. Ett välkänt europeiskt "märkesmärke".

MM ser ganska nöjd ut.

12 kommentarer:

Eleonora sa...

Käraste, varaste vännen! Jag blir lika imponerad varje gång jag läser om er fantastiska Kina-resa! Du beskriver allt så utförligt och nära, att jag faktiskt tycker att jag är med och promenerar tillsammans med er. Klart att ni har haft "försprång" genom att ni varit i landet flera gånger och känner till hur man ska uppföra sig. Tack också för alla fina bilder.

Du har då verkligen handlat mycket fint och även så roligt att MM fann en läcker jacka.

Ha det gott och stor kram till dig

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för din rara kommentar - det gör att man tycker att det är extra roligt att skriva!

Den där jackan satt hårt åt - MM vill helst gå i blazer och byxor eller kostym med skjorta och slips. Men jag tycker att det ser lite konstigt ut när det är friluftsgudstjänster ute i naturen. I synnerhet som jag själv går i "jumpadojor" och jeans...

Det var roligt att vi klarade oss så bra denna gång på egen hand. Tidigare har ju alltid Mirren varit med som tolk.
Varmaste kramar/M

Bloggblad sa...

Jättekul att få se var mina pärlor kommer ifrån! Det känns nästan som att vara med på ett hörn.

Men för att hitta till såna här ställen måste man ju veta om dem...

Förutom den där gången med röda shorts, har jag nog bara sett MM i kostym...

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Bloggblad:
Kul att du gillade halsbanden. Om du klickar på bilden kan du se att det hänger sådana till höger om tjejerna.

En fru till en ambassadtjänsteman invigde mig i pärlornas mysterium redan första året vi var där. Var man skulle handla dom, vad som skulle kosta, hur man skulle känna efter om de var "äkta" etc.

Hon visade oss också var skräddaren fanns på Yashow. Varuhuset ligger inte så långt från ambassaden så det är många som syr sina kläder där.

Roligt att det finns kvar efter 11 år när så mycket annat är rivet!

Till sidenmarknaden cyklade Mirren och jag ofta när vi var där första året. Även om man inte handlade något var det kul att titta på folk.

MM har haft på sig sin jacka flera gånger nu. Men så är det ju också ...

Bloggblad sa...

Åh, jag blir nästan sjuk när jag ser så mycket vackert... nästa gång får jag önska mig matchande örhängen!

Eller kan du ta med hela mig dit i en väska? Jag kan banta lite...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Man får ju bara ha 20 kg som bagage var så då får du sätta igång meddetsamma...

Det ska bli örhängen nästa gång, jag lovar!

Musikanta sa...

Hej Marskatten:
Din kommentar till detta inlägg har av någon anledning kommit med under mitt nästa. Jag svarar där.
Kram

Marianne sa...

Tack för promenad och shoppingrunda! Men kan inte MM få lite sallad eller liknande på McD?

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
MM var paniskt förskräckt att gå in i en kinesrestaurang eftersom han i alla fall trodde att han skulle få kött eller fisk. Mirren har ju alltid varit med och tolkat förut.

Sallad blir han inte mätt av, annars hade det säkert funnits. Dessutom är det lite riskabelt att äta det på restaurang. Enda gången jag blev magsjuk var det just p.g.a. sallad...
Kramar!

Ditte sa...

Pärlmarknaden var nog där vi mest handlade. Och allt! Ohc även idag giillar jag den bäst. NU har "silkan" fått nya lokaler men Pärlan är ändå favoriten. Jag har kvar mina tjejer på Yashow, många är kvar, men så även på Pårlan. Och priserna har jag behållit i alla å roch behöver aldrig pruta, det räcker med att jag kommer och visar ett kort. Praktiskt! Kanske blir det en tur för oss till Peking i vår.
Jag har läst alla dina Pekinginlägg och haft väldigt trevligt och det mesta känner jag ju igen. Peking var ju i flera år min stad och är det delvis fortfarande. Barnbarnet Max, idag fem år var tre månader första gången han kom dit och det hann bli många reosr dit för honom.
Och för vår del blev det också många resor inom Kina under åren och även till Tibet, allt mycket minnesvärt.

Musikanta sa...

Ditte:
Det är roligt att ha kvar de här inläggen och få dem uppdaterade. Jag har glömt bort mycket, märker jag. Hade gärna rest tillbaka till Peking, men sista gången vi var där var vi ensamma utan vår dotter som tolk och då var det inte lika kul. Med sina tre barn under 8,5 år är det inte möjligt för henne att resa dit. Barnen har ju inget större nöje av att resa dit när de är så små heller. Jag får glädja mig åt mina minnen.
Håller med dig om att Pärlmarknaden är speciell men jag gillade Sidenmarknaden också. där köpte jag många cashmeretröjor och cardigans.
Kram från Ingrid