torsdag 1 september 2011

Fredagstema Show&Tell – Skördetiden är inne


Söderköpings El.Valskvarn. (Bilderna går att klicka större.)

Nu ska vi åter gnugga jeniknölarna (med tonvikt på första stavelsen som jag trodde det uttalades när jag var liten) och börja skriva fredagsteman igen. Eller vässa pennorna om man så hellre vill. Fast numera är det ju tangenterna…

Olgakatt är den som står för alla fredagsteman den här månaden. Det första har rubriken Skördetiden är inne. Och vad kan då vara lämpligare än att åka och hälsa på min gode vän Leif, basist i vårt band Mina Vänner, som tillsammans med sin bror Lars äger och driver Söderköpings Elkvarn eller Söderköpings Elektriska Valskvarn som den egentligen heter.


Leif utanför ingången till kvarnen

Leif är tredje generationens mjölnare  – hans farfar byggde och startade kvarnen 1942, hans far övertog efter farfar och Leif började i firman 1984 när hans pappa dog. Sin utbildning som elektriker har han god nytta av i sitt jobb.



En spannmålslast har just blivit avtippad, men bonden har försvunnit till tandläkaren. Traktorn är en väl bibehållen veterandito från 70-talet

 

När jag dyker upp vid halv niotiden har en bonde redan hunnit tippa av sitt lass av tröskad spannmål som ska rensas till utsäde. Det är mest vete som man sår på hösten.



Dörren in till kvarnen står alltid öppen när man arbetar där - även på  vintern

När säden har tippats av i det som ser ut som en färist med en stor grop under, torkas den och sorteras och sållas. I sållningsmaskinen kommer de finare kornen fram till vänster och de grövre till höger. Just nu är det utsädet som dominerar men Leif mal också säd till mjöl varje dag. Fodermalningen har däremot nästan helt försvunnit samtidigt med alla de mindre lantgårdarna. Nästan inga driver längre lantbruk med 20-25 kossor, som förr i världen.



Här under gallret ligger sädeskornen för att torka innan de transporteras till sållningsmaskinen

 


Det ser bra ut...

Jag frågar Leif vad ordet skördetid innebär för honom. Han svarar att det blir mycket jobb och långa dagar. Även resor för den delen. Var tionde dag reser han till Småland med sina produkter. Säckar med utsäde och jättestora säckar med mjöl till bagerier säljer han, men det finns även en liten affär i ett annex till kvarnen där man kan köpa mjöl i mindre påsar. I den angränsande affären Kvarngår’n handlar man med fördel fågelfrö och hundmat, men även sånt som en lantbrukare behöver – stängsel, stövlar och annat.


Här kan man köpa både ekologiskt och vanligt mjöl

När jag frågar Leif om vad som är negativt med jobbet som mjölnare svarar han att det är bullret och dammet och även stressen när det är vår och höst. Lungkapaciteten är heller inte på topp efter alla år i mjöldamm – fast det märks inte när Leif sjunger duett med sin fru Marie, vokalist i Mina Vänner.



Det är här sädeskornen mals till mjöl

Leif tycker att det finns många positiva sidor med jobbet också. Att vara egen företagare och bestämma själv vad man vill göra är bra och sedan träffar han mycket folk som är trevliga, säger han och ler. Jag får väl ta åt mig…

21 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det var roligt att få gå med in i kvarnen, åker ju förbi lite då och då. Som alla som stått i kö på E22 har gjort... Säkert många av dina läsare.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har heller aldrig varit i kvarnen förut utom för att hämta en kvarglömd väst och lite annat. Bra att ha kvarnen att lämna in saker i som jag har glömt. Men inte har jag sett hur man malde mjöl förrän idag...

olgakatt sa...

Grattis till ett verkligt bra sätt att visa temat på! Och tidigt ute var du..
Vi har också en gammal kvarn i vår by men inte maler den mjöl som man baka av längre. Jag tror att dom "knäcker" havre till hästmat i alla fall.

Men vad gör symaskinen i kvarnen?? Syr dom säckar på den, kanske?

Äventyret framtiden sa...

Ett fint inlägg om temat skördetid. Passande i allra högsta grad. Kvarnar är jag annars väl förtrogen med av förekomna skäl:)
Undrade exakt samma sak som Olgakatt om symaskinen. Ett intressant blickfång.
ha en fin fredag Ingrid!
Kram!

Marie Andersson sa...

Så bra skrivet Ingrid. Till Olgakatt så kan jag tala om att symaskinen har vår son Calle fått av en bekant. Han är 14 år och älskar gamla prylar.
Trevlig helg så här i skördetiden.
Marie

Lotta sa...

Jätteintressant att se skörden på detta vis! Tack för titten in i den fina kvarnen!
trevlig helg!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ja, antingen är jag tidig, eller också sen...Jag tycker bäst om att skriva inläggen på kvällen, på dagen är det så mycket annat som stör. Och det är ju roligt att vara bland de första!

Marie Andersson, Leifs fru, har svarat på din undran i kommentaren ovan. Symaskiner är förresten ett av Calles allra största intressen.

Musikanta sa...

Karin:
Du får också svar på din undran av Marie i kommentaren ovan.

Det är klart att du känner till kvarnar som bakar så mycket - inget nytt för dig alltså. Men för mig var det en helt ny upplevelse. Bloggen är utmärkt att skaffa sig nya kunskaper på!

Jag tycker symaskinen är vacker där den står. Jag ser min gamla mormor sitta vid den när jag ser den.

Musikanta sa...

Marie:
Tack för rar kommentar! Bra att du förklarade symaskinsmysteriet för mina kommentatorer. Inte tänkte jag på Calle, inte, trots att han fick min gamla Husqarna, haha.

Angående helgen så ses vi ju på söndag och det är ju alltid trevligt!
Kramar till alla i familjen!

Musikanta sa...

Lotta:
Roligt att du uppskattade inlägget. För mig var det en ny kunskap om vad som händer med spannmålen när de kommer in i kvarnen. Hade ingen uppfattning alls om det innan jag hälsade på Leif...

Önskar dig en skön helg också!

Annika sa...

Mycket trevligt att få komma in den kvarnen. Intressant.
Kan tro att det är en del stress för alla som är mjölnare och att de ofta får problem av mjöldamm. Tack för trevligt inlägg, fick lära mig en hel del nytt!
Kram!

Musikanta sa...

Ja, vem fick inte det? Det är det som är kul med bloggen bl.a. att man får se och lära sig saker som man inte tänkt sig innan!
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Kommentaren ovan var naturligtvis till Annika, det glömde jag att skriva...

HeLena sa...

Kul och BRA inlägg om skördetid! Mjöl är bra till mycket, bullar, pannkakor och en massa gott...
kram!

Musikanta sa...

HeLena:
Håller med dig. Var tvungen att skriva om något annat än att skörda egna grönsaker eftersom jag inte odlar något annat själv än persilja...

Kram tillbaka och ha en skön fortsättning på helgen!

Grekland nu sa...

Haha, skrattar åt din kommentar här ovan att du var tvungen att skriva om något annat än egna grönsaker, eftersom du bara har persilja...Jag har ju heller inga egna att skörda, men köper -och FÅR -massor! Kul att få komma in i kvarnen och höra hur det går till att mala mjöl.

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag "odlade" lite morötter och grönkål för ett antal år sen, men hade svårt att skilja på vilket som var ogräs och vilket som inte var det. Kålen åt hararna upp och morötterna morotsflugorna, så efter den sommaren blev det affären...

Kvarnen har jag ju åkt förbi tusen gånger minst, så det var rätt kul att se hur det gick till med produktionen.
Kramar från Ingrid och skön fortsättning på helgen!

Eleonora sa...

Så roligt att få veta så mycket om kvarnen. Tack för det!

Jag bara ääälskar din vinjettbild på de små söta guldhåriga pojkarna.

Stor söndagskram får du från
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag älskar också den bilden - men jag är förstås partisk! Roligt att du också tyckte om den! Då får den väl vara kvar ett tag till.

Varm kram från Ingrid som just kommit hem från en spelning med Mina Vänner i Kimstad kyrka.

Västmanländskan sa...

Jag är en sådan person som går igång på förpackningar och blev oerhört sugen på att handla mjöl i sådana där fian bruna påsar.

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Jag ska pröva nästa gång jag handlar mjöl - visste inte att affären fanns förrän jag gjorde "reportaget".

Ingrid,som just nu är tillsammans med Mirren och barnbarnen i Mälarhöjden.