måndag 12 september 2011

Söderköpings gästabud 2011 – Tornerspel


Strålande väder när tornerspelen inleddes på lördagen i Brunnsparken. (Bilderna går att klicka större.)

Årets absolut viktigaste händelse för turistindustrin i det lilla Söderköping är det sedan sex år tillbaka återkommande jippot Söderköpings gästabud. I år pågick gästabudet hela helgen 9-11 september. Förvånansvärt många människor hade hörsammat uppmaningen att klä sig medeltidsmässigt – vilket innebar mer eller mindre fantasifulla kreationer. Kanske hjälpte det till att entrén till exempelvis tornerspelen halverades om man var utklädd…

Mirren, som sytt upp en klänning till ett medeltidsbröllop i vänkretsen några år tidigare, kom ner till oss tillsammans med övriga familjen. De små pojkarna hade fått var sin riddardräkt och var sitt träsvärd för att passa in i miljön.


Mirren med Clarissa i famnen förevigad innan familjen åker in till gästabudet


Två små riddare som just har försett sig med lite vindruvor

Mirrfamiljen åkte in till stan redan vid tiotiden på lördagsmorgonen eftersom det var en hel del som var anordnat för barn. MM och jag tillstötte inte förrän vid ettiden, då tornerspelen började. Jag tyckte det skulle bli spännande att se dessa eftersom jag tidigare bara sett sådana på film.

Vädret var strålande och den blå himlen bildade en effektfull bakgrund till hästarnas färgrika schabrak och riddarnas rustningar och dräkter. Riddarna tävlade i olika moment och jag häpnade över deras skicklighet. Att i framrusande galopp klyva ett äpple på en piedestal med sitt svärd kan inte vara lätt. Inte heller att trä upp tre ringar på sin lans i fullt sporrsträck…


Svårt att fånga de galopperande riddarna på bild eftersom det gick så fort...


Gycklaren skulle så småningom visa sig vara den allra skickligaste ryttaren av alla och blev slutligen dubbad till riddare han också

Det uppstod dock inte något blodvite som tur var när riddarna skulle få in en stöt på varandra med sina lansar i det avslutande numret. Spelen bjöd också på ett överraskningsmoment när en av riddarna kallade ner en vacker flicka och två små barn från läktaren och friade till henne.

Han berättade för publiken att de hade varit tillsammans i tio år och att han tyckte att det var dags att gifta sig. Jag hörde inte vad hon svarade men antog att hon sa ja, eftersom han satte upp henne i sadeln och lät henne rida runt. Själv kom han efter med ett barn på varje arm.


 Trötta riddare i knät på mamma

De små riddarna var vid det här laget mycket trötta och hade inte något emot att åka hem till mormor och morfars hus Mogata.


Glad mormor med den minste riddaren bredvid sig

16 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Tornerspel är faktiskt spännande! Jag har bara varit på ett -- i närbelägna Hova som har hållit medeltidsvecka i ganska många år nu -- och det lär bli fler medan barnen är i lagom ålder.

Tur hade ni med vädret också, det var ju bra. Vi hade samma godväder här men jag var tvungen att stå inomhus hela lördagen ...

Äventyret framtiden sa...

De där små riddarna kunde jag har rövat bort när som helst:). De allra sötaste jag någonsin har sett.
Härligt med andra tidevarv mitt i allt.

kramar!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det var en upplevelse både för medföljande riddare och för mig, har ju aldrig sett tornerspel annat än på film förut. Nu var det ju inte blodigt allvar, som väl var.

Får väl läsa om varför du var tvungen att STÅ inomhus hela helgen omsider, antar jag :-)!

Musikanta sa...

Karin:
Det är ju roligt att någon annan än partiska mormor tycker att riddarna är söta. Det blev många foton tagna, även av helt okända människor...

Mycket anordningar fanns också för barn i alla åldrar. Så det är kanske inte så underligt att riddaren i knät på mamma gäspade stort på det påföljande kortet som jag tog.

Hannele på Hisingen sa...

Härliga små riddare :)

Musikanta sa...

Hej Hannele på Hisingen:
Välkommen till min blogg - roligt att du tittade in. Kul med nya bloggvänner - det var faktiskt längesen sist jag fick någon!

Det är inte ofta de små riddarna är så här tama...

Evatina-beth sa...

De små riddarna måste väl haft en lyckad dag.
Du ser ju också ut att trivas.
Kram Eva

Musikanta sa...

Eva:
OM jag gjorde :-)!
Kramar!

Eleonora sa...

Så mycket trevligt det händer nere hos dig. Småriddarna är så fina i sina dräkter, som jag förstår har tillverkats av en duktig mor. Att ni hade en trevlig dag kan man verkligen se. Fint inlägg Ingrid!

BM sa...

Tack så mycket för ditt fina inlägg, det betyder mycket för mig!
Kram BM

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för uppskattande kommentar!
Viss händer det trevliga saker då och då här i vår lilla stad - men inte mycket under höst- och vintersäsongen. Inte som uppe hos er!

Casimirs riddardräkt fick han i födelsedagspresent (det går att köpa utklädselkläder i leksaksaffärer numera!) och Caspars hittade hon begagnad i second-handshopen bredvid dagis.

Visserligen är hon duktig Mirren, men någon tid över till att sy riddardräkter med tre barn strax under fyra år blir det tyvärr inte :-)!
Varm kram från Ingrid

Musikanta sa...

BM:
Tack för rar kommentar.
Må så gott och kram från Ingrid.

BM sa...

Hej raraste och tack så mycket för ditt fina inlägg! Headern har min dotter gjort, jag kan ingenting om sånt där haha. Nu har ändrat så att alla ska kunna kommentera (hoppas att jag gjort rätt). Ha en strålande dag! Kramar BM

Musikanta sa...

Roligt att du uppskattade min kommentar på din blogg - för det var väl den du menade :-)!

Jag hade också en annan blogg för en tid sen, som man inte kunde kommentera från Internet Explorer, så därför la jag ner den.
Kram och ha en skön dag själv!

Suss sa...

Och här var det tornerspel. Vad mycket roligt det hände där hos dig under helgen.
Väldigt romantiskt av riddaren att fria mitt bland allt folk. Det hade jag gillat!

Musikanta sa...

Suss:
Synd bara att jag inte fick med någon bild på paret - det var så mycket folk framför.