fredag 16 september 2011

Fredagstema Show&Tell – Den vår de svage kalla höst.


Höstutflykt på dagis. (Bilderna går att klicka större.)

Andra strofen i Erik Axel Karlfeldts dikt Höstens Vår har Olgakatt valt som rubrik till veckans fredagstema. Det är en fin dikt om än lite kryptisk. Vad menar poeten med ”Nu blommar heden röd av ljungen och hvitt av liljor älvens bröst.” Den första delen av strofen behöver ingen analys men väl den sista…

Jag tar temat som förevändning för ett inlägg om en höstpromenad med barnbarnen i Mälarhöjden i början av september. Jag börjar i matrummet hemma innan vi ger oss iväg till dagis med alla barnen, Mirren och jag. För ovanlighetens skull gallskriker inte Clarissa utan ligger i babysittern och stirrar fascinerad på Tiger, som hänger och dinglar i ett snöre.


Clarissa försöker klappa Tiger som hänger i ett snöre ovanför babysittern

Casimir och Caspar slevar under tiden i sig havregrynsgröt med lingonsylt med god aptit. Efter en omständlig procedur med påklädning av de båda gossarna, som inte är samarbetsvilliga utan helst vill vara hemma hos mamma och leka med Clarissa och mormor, stoppas hon ner i vagnen just som det börjar ösregna.


Casimir och Casper äter havregrynsgröt med god aptit

Det är utflykt på dagis idag och båda pojkarnas ryggsäckar är packade med matsäck och regnkläder. Caspar är för liten att bära ryggsäcken den dryga kilometern som det är till dagiset, så jag stoppar ner den under barnvagnen.

Än är den lite stor, den vita overallen

Regnet gör att vi, istället för att promenera till dagis som vi tänkt, beslutar oss för att ta bilen i stället. Tur är det eftersom vi är försenade och alla barnen och förskolepersonalen redan har gett sig iväg när vi kommer fram. Vi haffar dem på vägen i alla fall så att vi får veta vart de har tänkt gå på utflykt.


Caspar får åka vagnen, eftersom det är ett par kilometer att gå. Mirren är fin i sin regnkappa från Gudrun Sjödén. Den har hon haft mycket nytta av...

Just när vi vinkat adjö kommer jag ihåg att Caspars ryggsäck fortfarande ligger kvar under barnvagnen, som jag skyndsamt ställt in i huset när det börjat regna. Vi kommer överens om att träffas vid målet för utflykten efter att ha åkt hem och hämtat ryggsäcken. Denna glömska ger mig chansen att ta de härliga bilderna av barnen i skogen.


Paus med fruktstund innan leken i skogen börjar
Casimir och Caspar med kompisen i mitten äter medhavd frukt

Innan jag ska åka hem till Norrköping med Swebus på eftermiddagen följer jag med Mirren och Casimir till hans första balettlektion. Det är också en upplevelse. 10-12 små söta flickor – många i rosa tyllkjolar – och bara två små pojkar, en i helsvart och så Casimir i Mumindress med gladrandiga byxor till. Han är ledsen att han inte är lika fin som flickorna och Mirren lovar att om han vill fortsätta dansa ska hon också köpa en rosa balettkjol till honom.

Ishockeyspelet i loungen tilldrar sig stort intresse

Inga föräldrar får vara med inne på dansen så detta foto är taget genom öppning i draperiet. Casimir på golvet tillsammans med kompisen N. från dagiset

Mirren och Casimir åker tunnelbana med mig in till T-Centralen som hon har lovat Casimir. Det är många trevliga rulltrappor att åka uppför innan de vinkar av mig i City-terminalen.Casimir och Mirren med Clarissa i sjalen följer med mig på tunnelbanan till City-terminalen och Swebus

22 kommentarer:

Pettas sa...

Tror du inte att Karlfeldt menar att när ljungen blommar så är det vår på nytt? det finns ju vårblommande ljung också. De vita liljorna tänker jag till de vita vågtopparna på vågorna..
sommarens vindar är ljusa, lätta,kvinnliga när hösten kommer blir allting tyngre,manligare trädens sus blir dovare
och höststormen drar uppför berget..
Någonting sådant kan jag tänka mig att författaren menade men vad han sist och slutligen menade kunde han ju ha skrivit i en eftertext så hade vi sluppit fundera, eller hur?

Jättefina bilder av barnbarnen!
Ha en fin fredag!
Karinkram!

Musikanta sa...

Du kan lägga in diktananlys till alla dina andra kurser! Stämmer säkert bra med författarens intentioner.

Kanske lite omväxling till allt bakandet :-)! Visst ser jag vågbrösten framför mig...

Har jag en chans att plocka in Mirren och barnbarnen i inlägget tar jag den!

Morgonkramar från Ingrid som kommer att få ny inspiration av dessa under helgen.

olgakatt sa...

Barnbarn i sig själva ger ju vår till en människas höst!
Självklart ska killen ha en tyllkjol till dansen!

Annika sa...

DEN dikten är sannerligen INTE lättolkad, det håller jag med om.
Knappt jag förstår vad jag läser...
Skulle behöva analyseras ordentligt...Karin-Pettas skrev SÅ bra idag om den!!
Vilken härlig liten tur med dina barnbarn, gillar verkligen ditt inlägg. KUL att Casmir har börjat på balett.
Gillar Mirrens kappa också!!
Kramar!!

Grekland nu sa...

Ja oj inte är det lätt att komma iväg i tid med tre små som ska kläs på, minns hur det var och hur svetten rann längs ryggen. Men det är härligt att se hur de sitter där ute i skogen i sina färgglada regnkläder! Härlig höstutflykt!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Barnbarn ger åtminstone lite tröst på ålderns höst :-). Omväxling i tillvaron minst sagt...

Tyllkjolen är inköpt, Mirren har berättat det på sin blogg, men den är beige i stället för rosa. Till det svart- och beigerandig tröja samt svarta tights.

Musikanta sa...

Annika:
Visst gjorde Karin en fin analys av dikten! Det var säkert ungefär så K. menade.

Casimir är jättelycklig över sin balettkjol! Han älskar att dansa och kan redan göra en liten "piruett".
Kramar!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag hade som väl var nästan 6 år mellan nr 1 och nr 2 och 12 år mellan nr 2 och nr 3, så jag hade aldrig de problemen. Min äldsta dotter var helt självgående när lillbrorsan kom för att inte tala om sonen som var 12 när Mirren kom. Äldsta dottern hade flyttat hemifrån för länge sen...

Största problemet på den tiden var barnomsorgen, som inte alls var så utbyggd som nu.

Visst är det skönt att barnen har kläder i så många glada färger (även killarna) nu för tiden. Kommer aldrig ihåg att mina bröder hade något färgglatt på sig under hela min uppväxt.
Kramar!

BM sa...

Tack, du är verkligen så snäll!! Skönt att vara nykter - både ja och nej. Har inte kommit så långt i min nykterhet än, men jag är säker på att jag kommer att kunna njuta, ju längre tid jag är utan alkohol.

Ha en jättefin helg!
Stor KRAM

Miss Gillette sa...

Heja Casimir! Hoppas han trivs med dansen och håller fast vid den. Min femåring började sin nya danskurs i veckan och när hon berättade för mig om den idag (Maken och jag har varit borta några dar) sa hon att det bara var tjejer med, för, förklarade hon, killar kan ju inte dansa. Jag sa emot förstås, men nu har jag ju bildbevis att lägga fram. Och om det så småningom kommer bilder på C i balettkjol är det toppen.

Musikanta sa...

BM:
Du verkar ju som om du hade bestämt dig mentalt i alla fall, och det är ju huvudsaken! Bara att du har beslutat dig för att klara ditt liv utan alkohol är guld värt.

Bara att fortsätta att kämpa.
Kram tillbaka från Musikanta

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Han tyckte det var jätteroligt andra gången så jag hoppas också det håller i sig. Han är väldigt rytmisk och musikalisk och det är ju en klar fördel. Sjunger redan klockrent som sin mor.

Ska naturligtvis ta foto av honom i balettutstyrseln så fort jag får tillfälle för att försöka ändra på fördomarna, som tydligen går ända ner i femårsåldern. Att inte killar VILL dansa är ju inte detsamma som att de inte KAN ;-)!

Suss sa...

Så fina barnbarn och barn också för den delen. Min numera stora dotter dansade också balett när hon var liten, men tyvärr slutade kompisen och då ville hon inte gå dit ensam. Annars älskade hon både sin balettfröken och dansen, men men, ensam ville hon inte vara. Hoppas de fortsätter, för det är så vackert med balett.

Musikanta sa...

Suss:
Visst är det vackert med balett och utvecklande både musikaliskt och motoriskt.

Det är synd att dans har en lägre status bland pojkarna än t.ex. fotboll i allmänhet. Säkert skulle många pojkar föredra att springa och hoppa och röra sig till musik än att vara ute i ur och skur på en fotbollsplan...

Miss Gillette sa...

musikanta: Och de som inte vill springa omkring på den där leriga planen gör kanske ingenting istället. Synd.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det beror naturligtvis mycket på föräldrarna hur mycket tid, ork och pengar man vill lägga på sina barns fritidsaktiviteter. Det är klart enklare att sätta på en film på TV:n än att åka iväg till träning av än det ena eller det andra.

ailas sa...

Oj, rara bilder! Vilken rikedom med den fina skattsamlingen. Kommer att tänka på mina tre när de var små.

Igår hade jag nöjet att vara barnvakt åt mitt enda barnbarn, 1 år 8 månader. För första gången sa hon en mening med tre ord:
- Vad är det här? och så pekade hon på både det ena och det andra i böcker. Är förvånad över hur mycket hon kan redan!
Idag är det regn och rusk här, så det blir ett kravlöst inneliv.
Hoppas att du har det gott!

Musikanta sa...

Ailas:
Försigkommet barnbarn. Enligt böckerna ska barnen inte kunna säga treordsmeningar förrän de är tre år :-)!

Här är också regn och rusk och mycket lugnt och stillsamt sedan de tre barnbarnen åkt tillbaka till Stockholm med sin mamma...
Ha det gott själv!

Cecilia N sa...

Kan inte älvens vita ha att göra med den "dimkorv" som ligger i älvdalarna om höstmorgnarna och som syns vida ikring?

Musikanta sa...

Cecilia N:
Det är rätt kul, dikten inbjuder verkligen till olika tolkningar. Det är väl inte otänkbart!
Ha det gott!

Västmanländskan sa...

Så mysiga dagar med barnbarnen :)

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Ja, och fler ska det bli inom kort. På måndag reser jag upp till Mälarhöjden igen för att vara tillsammans med dottern och barnbarnen en vecka.
Ha det gott och kram från Ingrid