onsdag 14 september 2011

Söderköpings gästabud 2011 – 1302 års KRÖNING


Kung Birger Magnusson kröns till konung 1302 i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping. (Bilderna går att klicka större.)

1300-talet var ett turbulent århundrade i Sverige. I seklets början präglades tiden av konflikter mellan kung Birger Magnusson och hans bröder, hertigarna Erik och Valdemar. Den heliga Birgitta föddes år 1303 och i andra hälften av århundradet slog digerdöden ut en tredjedel av befolkningen. Kanonernas inträde i krigföringen gjorde också slut på riddarnas inflytande och feodalväsendet i slutet av seklet.

Kung Birger Magnussons och hans maka, drottning Märtas kröning ägde rum i Sankt Laurentii kyrka i Söderköping 1302, fyra år innan han togs till fånga på Håtuna kungsgård av sina bröder Erik och Valdemar. Birgers saga som kung blev inte lång, han avsattes 1318 efter att ha låtit fängsla sina bröder 1317 på Nyköpings slott, det som i historieböckerna kallas Nyköpings gästabud.

I Söderköping uppfördes under helgen kröningsceremonin 1302, en del av ett krönikespel från 1981. Huvudrollsinnehavaren, ärkebiskopen, var förre kyrkoherden i Söderköpings Sankt Anna församling, Stig E. Han stod också, förutom kören, för den enda vokala insatsen under föreställningen. Övriga deltagares prestationer utgjordes endast av att stå bredvid honom eller runtomkring och se allvarliga ut. Jag såg inte ett leende hos någon under hela ceremonin.


Ärkebiskopen skrider in i kyrkan med biskopen i Linköping och övriga kyrkliga potentater i släptåg

Kyrkan var helt fullsatt med en församling bestående av både nutida och medeltida personer. Bland skådespelarna kunde man känna igen framstående representanter både från kommunen och från kyrkan. Kommunalrådet hade rollen som lagman i Uppland och ordföranden från oppositionen rollen som föreståndare för hospitalet. Det var påfallande många äldre drottningar som man kände igen från kyrkorådet eller som kyrkvärdar, de yngre damerna fick nöja sig med att vara hovdamer.


Fullsatt i Sankt Laurentii kyrka på lördagseftermiddagen

Men, som sagt, ingen sa något utom ärkebiskopen som entonigt och utan komp mässade sig igenom kröningsceremonin, interfolierad av kyrkokören, som sjöng sånger som man antog liknade medeltida sådana. Körsångarna behövde inte klä ut sig, deras körkåpor platsade bra här ändå…


Kören på väg ut från kyrkan - Blogglad främst längst till höger bland damerna. Stolen användes av drottningmodern Hedvig som blev lite trött av att stå...

Calle, sonen till vännerna Marie och Leif, som skötte klockringning och annat så föredömligt på vårt dop häromsistens, var utsedd att gå i spetsen för processionen in och ut ur kyrkan och bära korset, ett uppdrag som han genomförde galant.


Korgossen Calle i spetsen för processionen på väg ut ur kyrkan


Kung Birger och drottning Märta är gripna av stundens allvar...


Bloggblad med otidsenlig notpärm i handen poserar i kyrkan efter skådespelet.

8 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Det är ju utmärkt bra att lära sig historia på det här sättet. Mycket bättre än att läsa innantill..
Givetvis så har jag läst min historia, jag också, tyckte faktiskt att det var väldigt intressant, hade "hissalärare" som levde sig in i det de lärde ut så man nästan var närvarande i alla krig som hade utförts:). Jag tänker närmast på ungdomarna av idag. Mera skådespel. Sin historia behöver man kunna för att veta vem man är själv...något så när i alla fall:)

Karinkram!

Musikanta sa...

Det är fantastiskt hur lätt man lär sig när man är motiverad! Hade bara ett mycket flummigt hum om det här skedet i historien innan jag gick på kröningen i kyrkan. Visst läste man om det i skolan, men minnet är inte det bästa numera.

Det måste vara bra pedagogik att låta barnen själv agera historiska händelser - i det här fallet var det ju vuxna som agerade, men det kan ju användas i skolorna också naturligtvis. Och jag vet ju att man gör det på många håll också.
Kram från Ingrid

Bloggblad sa...

Tack - vad kul att få se det åtminstone nästan framifrån, vi såg ju enbart ryggar.

Inte konstigt att drottningmodern Helvig blev trött... jag känner starkt för henne - och för alla dina läsare som inte vet, så föreställde jag Helvig i 1983 års tappning av kröningen. Jag saknade verkligen inte att stå i centrum med krona! Njöt hejdlöst av att sitta lite bakom.

Musikanta sa...

Bra att det var rätt drottning som fick sitta på stolen.
Skulle varit kul att se dig som drottningmodern!

Suss sa...

Här ramlade jag in mitt i 1302-års kröning. Vilken häftig "teater" och så mycket människor inblandade. Det måste har varit otroligt intressant att vara åskådare.
Jag kollar nog lite mer här i din blogg, den verkar intressant. Ha det bra!

Musikanta sa...

Hej Suss och välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit!

Jag tror att det också måste ha varit väldigt roligt för dem som var med...

Ha det bra själv och välkommen tillbaka!
PS. Om det är du som är Leontina verkar vi ha en hel del gemensamt!

Bloggblad sa...

Ja, fast när jag var Helvig (á la 1281) var väl bara Märta barnet - om hon ens var född?

Det finns bilder på min sida på facebook, jag la in nåt för nån vecka sen, såg du inte det?

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej, jag ska titta efter.