måndag 14 januari 2013

729 - Magasinet på Etnografiska muséet i Stockholm

Förra söndagen åkte jag med Mirrfamiljen upp till Mälarhöjden efter att ha gått en sväng i Kolmårdens djurpark. Vi kom dit ganska tidigt på eftermiddagen med avsikt att stanna till den levande julkrubban skulle börja kvart över fyra.

Det var inte många djur ute att titta på så redan efter en timme frös två av barnen. Besöket blev därför mycket kortvarigt – ingen större förlust heller eftersom inträdet var gratis. En liten tröst var att allting i butiken såldes med 50 procents rabatt så barnen fick var sin gosedelfin att ta med hem.


Mirren utanför Etnografiska Muséet. (Bilderna går att klicka större.)

På tisdagen var Mirren och jag på utflykt till Etnografiska muséet där jag aldrig tidigare varit. En utställning – Magasinet, enetnografisk skattkammare – lät intressant och dessutom kunde man äta lunch på den utmärkta restaurangen Matmekka, berättade Mirren.


Matmekka

Mirren åt god vegetarisk mat och jag beställde inbakad fisk, som smakade väldigt gott. Den starka såsen fick jag utbytt mot en svagare efter att ha fått provsmaka den. Jag hade ganska låga förväntningar på utställningen från början, tänkte väl att det bara var en massa masker och spjut och annat konstigt.


Soppa ingick också liksom smör och bröd och sallad med dressing.


Mirren äter vegetariskt som vanligt.

Men det blev en fantastisk upplevelse. Mirren hyrde en iPad eftersom hon glömt sin mobiltelefon, som annars skulle fungerat lika bra, och där nästan alla de tusentals föremålen som fanns i montrarna var katalogiserade. Uppdatering: Mirren meddelar att i-Paden var gratis och ingick i entrébiljetten. Man fick skriva upp namn och telefonnummer i en mapp.


Ingången till uställningen Magasinet.

Det var bara att klicka fram en monter på paddan där de olika föremålen, som var numrerade, visades och sedan klicka på det man ville veta något om. Då fick man fram information om detta föremål. Mirren, som är mer teknisk än jag, har skrivit ett uttömmande och utmärkt inlägg om hur detta fungerade här.

Det var inte bara intressant att se de många samlingarna från 1800-talet och fram till idag – det var också en konstnärlig upplevelse, eftersom föremålen var så vackert ordnade i de svagt upplysta montrarna. Det skapade nästan en overklig stämning. Här nedan kommer några bilder från utställningen.


Figurer ur en omfattande uppsättning skuggspelsfigurer från Bali i Indonesien.





Malanganer, trästatyer från Papua Nya Guinea



En snidad och bemålad galjon från Kamerun, insamlad år 1900.






Sven Hedins samling av tibetanska buddhistiska gudafigurer. De är av koppar och vackert målade i allsköns färger.


Dansdräkt s.k. barong för två personer. Vid invigningen av OS i Kina 2008 såg man några sådana.


Barongens huvud.


Små broderade tavlor från nordöstra Kongo - en gåva av Pingstmissionen 2004 - som berättar om kvinnornas fruktansvärda vardag där med våldtäkter, slit och misshandel. Broderiet i första raden längst till höger visar en kvinna med ett barn på ryggen, ett barn som är sjukt och ett som svälter. Framför henne ligger ett dött barn. Bilden längst till höger i nedersta raden visar en soldat som våldtar en kvinna inför ögonen på hennes man. 



Figurer av slamlera av en kinesisk konstnär inköpta på 2000-talet. 

10 kommentarer:

Maggan sa...

Vilket bra tips inför min Stockholmsresa i slutet av januari. Tack för det!
Kram

Äventyret framtiden sa...

Tack Musikanta!
Jag är så glad att du delar med dig av dina utställningsrundor.
Önskar att jag bodde närmare allt detta men på det här sättet blir jag lite
delaktig i alla fall:)
Vilken mångfald och så utsökt fina föremål

Karinkram

Musikanta sa...

Mggan:
Jag rekommenderar att börja med lunchen eftersom det enligt Mirren brukar vara knökfullt vid 12-tiden. Alla som jobbar därute på muséerna äter tydligen lunch där. Vi var där strax efter 11 och då var vi ensamma till en början.
Maten är god och kostar ungefär lika mycket som på övriga lunchställen och man får mycket för pengarna, som jag skrev. Det är buss 69 som går dit (vi tog den från gatan mitt emot Åhléns) och den stannar precis utanför muséet.
Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Roligt att du hängde med! Jag tyckte att den här utställningen var väl värd att dela med sig av - i synnerhet som man själv fick fotografera utan blixt. Den hör ju dessutom inte till de utställningar som man gör mest reklam för i Stockholm. Och det är inte så roligt att skriva om utställningar som man inte får fota på - man vet ju aldrig hur det är med bilder från nätet som bekant.

Helene Schjerfbeck på Waldemarsudde var också en upplevelse, men där fick man inte fota.
Jag läste sen att det var 6000 föremål som var utställda på Magasinet!
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Spännande utställning! Låter barnbarnsvänligt – särskilt med en hyrd iPad!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, Mirren skulle ta med sig Casimir och gå dit vid något tillfälle. De har en liten grotta där barn kan gå in och bli "skrämda". Det finns ju massor av saker att diskutera med en femåring om på en sån plats - men en iPad eller smartphone är ett måste, annars vet man ingenting eftersom det inte finns några lappar någonstans.
Ingrid

Mirren sa...

Vill bara förtydliga att iPaden var gratis att låna. Den ingick alltså i entrébiljetten. M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Tack! Jag har uppdaterat.
M&P

Karin sa...

Ännu barnbarnsvänligare!

Musikanta sa...

Karin:
Ja, nu kommer du inte undan med att åka dit :-)!