torsdag 2 januari 2014

879 Från Bonniers Veckotidning nr 1 1929


Gullan Rudevall Artelius är konstnären som skapat omslagsbilden till det första numret av Bonniers Veckotidning 1929. Hon var inte lika berömd på den tiden som sin man, illustratören Helge Artelius, men också en fin konstnär i mitt tycke. Vid den här tiden var det fortfarande illustrationer av konstnärer som gällde vad beträffar omslagsbilder till veckotidningar. Att det skulle vara foto som omslag blev inte populärt förrän någon gång på 40-talet om jag inte har fel. (Bilderna går att klicka större.)

Jag råkade av en slump hitta samtliga nummer av Bonniers Veckotidning 1929 på Tradera från och med nummer 1 den första januari till och med nummer 13 den 24 mars. Det är roligt att sitta och bläddra i de här gamla fina tidningarna som kom ut för 85 år sen. Det har hänt mycket sen dess och med facit i hand är det intressant att se hur Sverige och världen i övrigt utvecklats. Här kommer några bilder från 1929 års första nummer.


Läkerol var ett av de företag som marknadsförde sig med helsidesannonser. Här är det farbror Läkerolius som välkomnar det nya året 1929.


Ett helt uppslag ägnades åt Greta Garbo när hon kom hem från Hollywood för att hälsa på sin mamma och gamla vänner. På den tiden var hon en mörk skönhet.


Här i samspråk med Mimi Pollac, bästa vännen sen scenskolan.


Följande personer ansågs vara de som gjorde Sverige inåt och utåt. Nathan Söderblom, Ivar Kreuger, Arne Borg och Elsa Brändström.


En aftontoilette i grön taft - utan smycken och rysch och pysch. Passade bäst på atletiska och storvuxna damer ansåg artikelskribenten...


Skönhetsmedelsfabrikanterna och bilfirmorna hörde till dem som också kostade på sig stora helsidesannonser - ofta i flerfärg. 

20 kommentarer:

Marianne sa...

Vilka fina illustrationer! Synd att tidningarna gick över till enbart foton, även om en del faktiskt har konstnärliga fotografier. De flesta har det ju inte.

Kul med Greta Garbo också!

Kram!

Karin sa...

Vilka bilder! Helt fascinerande den där med skönheten som spelar schack med ålderdomen. Så långt ifrån dagens reklambilder och inte tycker jag att utvecklingen nödvändigtvis gått framåt...

Musikanta sa...

Marianne:
Hoppas du kunde läsa artikeln - den är obetalbar! Just Bonniers VT har så underbara omslagsbilder - jag kommer lägga ut flera så småningom.

Greta Garbo hade tydligen knappt börjat med talfilm när den här artikeln skrevs.
Kram tillbaka!

Suss sa...

Så roligt att ta del av det som min mormor kanske läste - om hon hade tid förstås, det var nog si och så med den saken.
Kvinnorna är så vackra på alla bilder från förr, det tycker jag även när jag tittar i mina föräldrars fotoalbum. Tack för att du visar så mycket, det är väldigt roligt. Kram

Eleonora sa...

Tänk att bilannonser och skönhetsmedel ännu idag har många och stora annonser! Där har tiden "stått still".

Allt gott min vän och god fortsättning. Kram från
Eleonora

olgakatt sa...

Fin vintrig omslagsbild med damen i hatt som tolkar efter häst. MEN hon gör ett kardinalfel - förutom bristen på hjälm som dock inte var påtänkt då - men redan då var det fel att linda lina, grimskaft eller tygel i varv om handen.
Man måste kunna släppa omedelbums. Det har skett och sker ännu massor med katastrofala handskador på grund av detta. Jag har varit med på ett antal operationer av sådana, tyvärr.
Jo, det medges, jag är yrkesskadad....

Musikanta sa...

Karin:
Nej, dåtidens reklam var väldigt mycket mer fantasifull än dagens! och mycket mer upplysande också.

Det var ibland etablerade konstnärer som var upphov till omslagsbilderna. Fast Bo Beskow måste förstås ha varit väldigt ung då - jag hittade en omslagsbild som han hade gjort.
Ingrid

Musikanta sa...

Suss:
Tack för din vänliga kommentar! Jag tycker själv det är så roligt med de här gamla bilderna så jag vill gärna dela med mig av dem.

Jag tror inte att min mormor läste den här tidningen - den var säkert för dyr för gemene man, både vad gäller kläder och mat. Bilar, som hade stora annonser var ju bara för de riktigt besuttna.

Och skönhetsmedel tror jag aldrig min mormor ägde något av eller hade något intresse för. Och hon hade säkert inte tid heller för den delen när det varken fanns tvättmaskin eller badrum...
Kram/Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Håller med dig om att både bilannonser och annonser för skönhetsmedel är lika stora idag som förr. Även annonser för livsmedel!
Ha det gott på det nya året!
Kram från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tror inte att Gullan Ardelius var någon hästmänniska. De var nog bohemiska konstnärer både hon och hennes man - stadsmänniskor dessutom. Intressant det du skriver om tyglarna - hade aldrig själv tänkt på det. Hon tyckte kanske bara det var vackert med den orangea tygeln till handskarna.

Nej, hjälmen var inte ens uppfunnen när jag red i mina tonår. Och inte fanns det bilbälten heller. Inte ens när Mirren var liten fanns det barnstolar. Så på så vis har det blivit bättre med tiden!
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Rolig tillbakablick!

Annika sa...

Kul med alla gamla veckotidningar du har kvar.
Sista bilden är ju för skön!
Den borde du måla av!!
Kramar!!

Gunnel sa...

Jag gillar de gamla annonserna. Mycket roligare och fantasifullare att titta på än dagens. Ofta fattar man inte vad de annonserar om för vara för det är så konstiga bilder. Kram

Eleonora sa...

God fortsättning!

Musikanta sa...

Klimakterihäxan:
Tack för kommentaren!
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Ja, det kanske vore en idé. Fast jag vet ju inte om jag skulle vilja ha den hemske gubben på väggen...
Kram/Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det som är roligt med de gamla annonserna är ju att de är målade och ritade av illustratörer och konstnärer. Jag vet inte att jag träffat på några annonser med rena foton...
Kram tillbaka

Musikanta sa...

'eleonora:
Tack detsamma!
Kram från Ingrid som har öroninflammation. Trodde bara att det var barn som kunde få det.

TittiBe sa...

Vilket intressant fynd du gjorde med de här tidningarna! Kändisarna från den tiden hörde vi ju våra föräldrar tala om, åtminstone mina var unga vid den här tiden. Illustrationerna är så tidstypiska och välgjorda. Hoppas du lägger ut litet mer allt eftersom
Hälsningar

Musikanta sa...

TittiBe:
Välkommen till min blogg! Jag lägger gärna till dig till mina blogglista och länklista om du inte har något emot det. Har läst din blogg om hälsoaspekter och annat intressant som jag gärna fortsätter med.

Mina föräldrar var också unga vid den här tiden så det är intressant att läsa om vad som var aktuellt för dem. Roligt att du uppskattade inlägget!
Kram
Ingrid